Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Soprano s ekipom “pao” u sačekuši na trajektnom pristaništu!

Autor: Minja Gugić

29.08.2012. 22:00
Soprano s ekipom “pao” u sačekuši na trajektnom pristaništu!


Nakon plaćanja benzina na Bulevaru, krenula je prava potraga za Talijanima koji su tada već bili na putu prema Makarskoj, a potom i Međugorju možda kako bi zatražili oprost za svoje grijehe.


Umjesto u nekom hostelu ili pak, možda hotelu u Zadru i okolici, trojica Talijana iz Napulja svoje ljetovanje od nedjelje navečer provode u “žutoj vili s pogledom na more” u centru grada, odnosno iza rešetaka zadarskog Istražnog centra zbog puštanja lažnih eura u optjecaj.
Zvuči gotovo kao vic, ali glavni među njima se zove Roberto Soprano (29) i od ranije je zbog svojih “nestašluka” poznat i policiji u svojoj domovini. Jedan od automobila talijanskih registracija s kojim su ušli u Hrvatsku je njegov, a na ljetovanje na našu stranu Jadrana s njim su krenuli i Alessandro Giacchetti (29) i Luigi Noviello (25) s djevojkama.
Sve je počelo 12. kolovoza kada je ekipa išla utočiti gorivo na benzinskoj crpki na Bulevaru gdje su radnicima na pumpi platili račun sa šest lažnih novčanica u apoenima od 20 eura.
Krenuli su dalje, međutim djelatnici crpke su nakon nekog vremena prebrojavajući dnevni utržak, uočili sumnjive novčanice i o tome obavijestili zadarsku policiju.
Trojica Talijana predvođeni Sopranom sa svojim su djevojkama tada već bili na putu prema Makaraskoj i Međugorju, možda i kako bi kao pravi vjernici zatražili oprost od svojih grijeha, ali u međuvremenu su zadarski policajci o njima obavijestili svoje kolege uz obalu, ali i kolege u susjednoj BiH.
Krenula je prava potraga za Talijanima koja je trajala gotovo dva tjedna da bi zadarski policajci uz pomoć popisa putnika na redovitoj sezonskoj liniji između Zadra i Ancone motornim brodom “Zadar” i uz pomoć svojih kolega iz zadarske Carinarnice i Lučke kapetanije, ekipi pripremili pravu sačekušu u nedjelju oko 22 sata na trajektnom pristaništu pri ukrcaju na brod za Anconu.
I tu je priči – kraj. Djevojke su puštene da se vrate kući, a mladići su s lisicama na rukama najprije privedeni u policijsku postaju. Nakon toga su bili privedeni i dežurnom sucu istrage Županijskog suda u Zadru Antunu Klišmaniću koji ih je pritvorio zbog krivotvorenja novca.
No, zadarski inspektori strahuju kako Soprano i ekipa za vrijeme boravka u Hrvatskoj, odnosno do trenutka uhićenja, nisu pustili u optjecaj samo šest lažnih novčanica u eurima.


Odgovor općinske državne odvjetnice Marijane Stipić




S obirom da nas je zanimalo kakva je daljnja pravna, odnosno zakonska procedura vezana uz sudbinu Talijana jer je riječ o stranim državljanima koji su uhićeni i pritvoreni na teritoriju RH, zamolili smo za pojašnjenje općinsku državnu odvjetnicu Marijanu Stipić koja inače komunicira s novinarima jedino i isključivo putem maila. Evo odgovora: “Poštovani, vezano za Vaš upit izvješćujemo Vas da je trojici talijanskih državljana rješenjem suca istrage Županijskog suda u Zadru određen jednomjesečni pritvor zbog kaznenog djela krivotvorenja novca, a budući nam članak 231. Zakona o kaznenom postupku nalaže tajnost istrage u ovom trenutku ne možemo Vam dati detaljnije informacije.”