Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Za uređenje prostora ninske gradske uprave otišlo 774 tisuće kuna

Autor: Branko Božić

29.08.2012. 22:00
Za uređenje prostora ninske gradske uprave otišlo 774 tisuće kuna

Foto: Branko BOŽIĆ



Rashodi su nam veći od prihoda zbog toga što smo tvrtki Kobak za uređenje stare školske zgrade, u koju će se preseliti gradska uprava, isplatili 774.248 kuna te smo tvrtki Maraš iz Vrsi platili dug u iznosu od 1,5 milijuna kuna. Još moram napomenuti da se proračun tijekom srpnja i kolovoza dosta dobro punio, rekla je pročelnica Subotić


Zbog službene odsutnosti u radu sjednice ninskog Gradskog vijeća nije sudjelovao gradonačelnik Emil Ćurko (HDZ) pa su stoga na vijećnička pitanja odgovarali predsjednik GV-a Davor Ćurjurić, dogradonačelnica Dalija Pavlović (HDZ), pročelnici Radmanka Subotić i Jozo Mustać te voditelj imovinskopravne službe Željko Radošević.
Zaposlenici trebaju više “povući”
Nakon usvajanja dnevnog reda krenulo se s izvješćem o polugodišnjem financijskom poslovanju Grada Nina u 2012. godini o čemu je detaljno govorila pročelnica za financije Radmanka Subotić. Iz njezinog se izlaganja čulo kako se od ovogodišnjih planiranih 20.145.000 kuna u općinsku blagajnu u navedenom vremenu slilo 6.668.442 kuna ili 33,1 posto, dok su u isto vrijeme rashodi iznosili 7.955.275 kuna ili 44 posto. Najviše sredstava prikupljeno je s osnove komunalne naknade, raznih doprinosa i poreza na dohodak, dok se najviše novca potrošilo na tekuće investicijsko održavanje, za zaposlene u gradskim tijelima te za uređenje uredskih objekata.
– Rashodi su nam veći od prihoda zbog toga što smo tvrtki Kobak za uređenje stare školske zgrade, u koju će se preseliti gradska uprava, isplatili 774.248 kuna te smo tvrtki Maraš iz Vrsi platili dug u iznosu od 1,5 milijuna kuna. Još moram napomenuti da se proračun tijekom srpnja i kolovoza dosta dobro punio tako da osobno vjerujem kako će se on na koncu godine realizirati u planiranom iznosu, rekla je pročelnica Subotić.
Prvi se u raspravu uključio oporbeni vijećnik Endo Sipina (SDP) iz Nina upozorivši da se s obzirom na tešku financijsku situaciju i najavu boljeg punjenja proračuna nije smjelo potrošiti na ovakav način dva milijuna kuna. Njegov stranački kolega Zdravko Lipotica iz Nina je ustvrdio da ima dosta stavki u proračunu gdje bi zaposlenici gradske uprave morali više “povući” te se potruditi da se u blagajnu slije više novca, a ne čekati prvi u mjesecu i plaću te ići dalje. Lipotica je još kazao kako bi se zaposlenicima trebala umanjiti plaća kao što su to učinile i neke druge lokalne uprave jer će se u protivnom ako se ovako nastavi dalje dogoditi da djelatnici neće dobiti plaće što nikako po njemu ne bi bilo dobro.
Predsjednik Vijeća Ćurjurić je rekao da unatoč svemu Grad za sada dobro financijski brodi dalje te je upozorio da bi mogli nastati određeni problemi ako zapne realizacija projekta Ninsko blato u koji su oni do sada uložili oko 30 milijuna kuna, a od čega je Grad Nin u ovoj godini trebao dobiti 4 milijuna kuna.
Navedeno izvješće predsjednik Ćurjurić je ponudio vijećnicima na usvajanje. Za njega je glasovalo deset vijećnika, dok je Endo Sipina bio protiv.
Nova službena astra
Vijeće je u nastavku dalo zeleno svjetlo da se ide u kupnju novog službenog vozila marke astra clasic vrijednog 117.000 kuna, da se krene s prodajom određenog broja zemljišnih gradskih parcela na području Nin – Zaton i Poljica Brig čija se cijena kreće od 20 do 45 kuna po metru četvornome. Nadalje, usvojeno je jednoglasno izvješće o realizaciji godišnjeg plana i programa Dječjeg vrtića Morska vila za radnu 2011./2012. godinu te plana i programa za ovu i iduću godinu, a s obzirom na povećan broj djece u navedenoj ustanovi ove godine prihvaćen je zahtjev da se u radni odnos na određeno vrijeme primi još jedna odgojiteljica.
Glatko je prošla i odluka da se s HT-om postigne izvansudska nagodba i da se 424.340 kuna, koje je, kako se čulo, Grad po odluci Trgovačkog suda u Zadru navedenoj ustanovi neovlašteno naplaćivao u vidu komunalne naknade, riješi međusobnom kompenzacijom.
Na kraju vijećnici su upoznati s odlukom Zadarske županije o proglašenju elementarne nepogode zbog suše te o radnjama koje će u svezi s time poduzeti gradska uprava, a isto tako pozvani su još jednom da u svojim sredinama porade da se što više vlasnika nelegalno sagrađenih objekata uključi u proces legalizacije koji je u tijeku.


AKTUALNI SAT: O Ninskim ustima, Punti, “Venusu”, Žeravi




Filip Pijaca (HNS) iz Nina pitao je kada će se konačno na ulazu u ninski porat na Ninskim ustima postaviti za kupače table upozorenja s obzirom na to da je nedavno jedan strani kupač upao u kanal i zamalo nije izgubio život. Još je tražio objašnjenje tko je vlasnik zapuštenog i devastiranog objekta na ninskoj Punti okarakteriziravši ga ruglom i sramotom te plaća li se za njega komunalna naknada.
Zdravko Lipotica (SDP) iz Nina upozorio je na veliki problem s kojim se nose stanari uokolo diskokluba “Venus” u Ninu te je tražio odgovor što po tom pitanju poduzima gradska uprava.
Boško Jurlina (HNS) iz Žerave ustvrdio je da je županijska cesta kroz Žeravu trenutačno najopasnija crna točka na području Zadarske županije te je tražio odgovor je li nešto poduzeto da se stanje popravi.
Predsjednik Vijeća Ćurjurić i dogradonačelnica Pavlović su rekli da će se s projektom konačnog uređenja ninskog Gradskog porta na čemu se intenzivno radi riješiti i problem Ninskih usta i kako bi to trebalo biti učinjeno do početka iduće turističke sezone. Što se pak tiče devastiranog nekadašnjeg odmarališta na Punti rečeno je kako je ono u vlasništvu zagrebačkih Ciglana te Ivice Todorića i Konzuma, ali kako je tamo PP-om predviđena gradnja sportsko-rekreacijskih sadržaja. Što se pak tiče problema diskokluba “Venus” Ćurjurić je otkrio da je prije neki dan kod gradonačelnika Emila Ćurka protestiralo dvadesetak građana vlasnika kuća uokolo tog objekta te su sve institucije počevši od Policije upoznate s tim problemom i kako se očekuje da će se taj problem već u idućim danima skinuti s dnevnog reda. Kad je u pitanju promet kroz Žeravu moramo vam reći da se i u tom pravcu s Upravom županijskih cesta u Zadru i njezinim direktorom Milom Fabijanom radi na rješavanju tog problema, zaključio je Ćurjurić.