Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Brodovi u Zadar i Sali dovode vrhunske svjetske znanstvenike

29.08.2016. 22:00
Brodovi u Zadar i Sali dovode vrhunske svjetske znanstvenike


Vrhunski svjetski stručnjaci i ponajbolji hrvatski znanstvenici s područja biofizike u rujnu će brodovima obići nekoliko jadranskih gradova kako bi mladim znanstvenicima i zainteresiranoj javnosti prenijeli najnovije trendove u biofizici (nano i bio tehnologiji).
Međunarodna znanstvena škola biofizike “13th International School of Biophysics” održava se o d 1. do 10. rujna 2016. na floti od šest brodova. Škola s 35-godišnjom tradicijom okuplja 120 sudionika, mladih znanstvenika, i 20 predavača iz ukupno 28 država od čega su najzastupljeniji sudionici iz Hrvatske, Švicarske, Velike Britanije i Njemačke). Tijekom trajanja škole, 22 predavača, vrhunska svjetska znanstvenika iz različitih područja bio i nanoznanosti, prenose najnovije svjetske znanstvene trendove u nesvakidašnjem okruženju koje napušta klasične okvire predavaonice.
Svi sudionici škole putuju na floti od šest brodova na relaciji Split-Zadar te posjećuju i rade na više lokacija duž Jadranske obale: Split, Šibenik, Dugi otok, Zadar, Rogoznica i Stari Grad (Hvar). Ovaj skup se dodatno otvara i javnosti održavajući svoje večernje aktivnosti na otvorenom prostoru gradskih riva te dovodi kongresni turizam na udaljenije i manje otoke.
Predavači na ovom znanstvenom skupu su vrhunski svjetski stručnjaci čiji se znanstveni radovi objavljuju u najprestižnijim svjetskim časopisima, kao što su Science, Nature, Cell, ali i vode ka najvažnijim tehnološkim iskoracima 21. stoljeća.
Tu su i ponajbolji hrvatski znanstvenici iz zemlje i dijaspore: Nenad Ban, Antonio Šiber, Iva Tolić, Ana Sunčana Smith, Bojan Žagrović, Zvonimir Dogić, Mario Cindrić… Predavači obrađuju teme koje se kreću od primjene nanotehnologije za iščitavanje ljudskog genoma do biotehnologije i pametnog dizajna lijekova.
U Zadarsku županiju znanstvenici stižu u nedjelju 4. rujna. Te će se večeri u Salima na rivi održati večernje radionice i komuniciranje znanstvenih dosega javnosti. U Zadar Brod znanja stiže u utorak 6. rujna. Na gatu Petra Krešimira IV. u 20 sati dočekat će ih predstavnik Grada Zadra i rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican. Nakon pozdravnih govora oko 21 sat na rivi će se prirediti izložba znanstvenih rezultata sudionika.