Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Za učenike s poteškoćama 63 pomoćnika

29.08.2016. 22:00
Za učenike s poteškoćama 63 pomoćnika


U Ministarstvu znanosti obrazovanja i sporta održan je svečani prijem prigodom dodjele bespovratnih sredstava za projekt Škola PUNa Mogućnosti. U ime Grada Zadra, jednog od 49 gradova i županija kojima su odobrena sredstva za zapošljavanje pomoćnika u nastavi, ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisao je gradonačelnik Božidar Kalmeta. Ugovor su uručili Predrag Šustar, ministar znanosti, obrazovanja i sporta i Mile Živčić, ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, a svečanom prijemu nazočila je i Nada Šikić, ministrica rada i mirovinskoga sustava, čelnica Upravljačkog tijela za Operativni program „Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.”, Europskog socijalnog fonda, stoji u priopćenju iz Ureda Grada Zadra.
Već treću godinu zaredom Grad Zadar dobiva sredstva iz EU fondova za osiguravanje pomoćnika u nastavi za djecu s poteškoćama. Iz gradskog proračuna program osiguranja pomoćnika u nastavi financira se još od 2010. godine, a Grad osigurava i održivost, odnosno spreman je financirati projekt u slučaju da sredstva iz EU fondova ne budu odobrena.
U kolovozu 2016. godine Grad Zadar započeo je provedbu projekta „Škola PUNa mogućnosti 3″, sufinanciranog iz ESF-a. To je treća godina zaredom da je Gradu Zadru odobreno sufinanciranje takvog projekta. Provedba projekta započela je 1. kolovoza 2016., a trajat će do 31. srpnja 2017. godine. Ukupna vrijednost projekta je preko dva milijuna kuna, a oko 90 posto je bespovratno. U okviru projekta zaposlit će se 45 pomoćnika u nastavi za 46 učenika s teškoćama u razvoju. Grad Zadar zajamčio je održivost projekta te je preuzeo financiranje još 18 pomoćnika, što ukupno čini 63 pomoćnika.
Grad Zadar kao nositelj provodi projekt u partnerstvu s devet gradskih osnovnih škola: OŠ Stanovi, OŠ Bartula Kašića, OŠ Zadarski otoci, OŠ Krune Krstića, OŠ Šime Budinića, OŠ Šimuna Kožićića Benje, OŠ Petra Preradovića, OŠ Smiljevac i OŠ Voštarnica. Projektom se nastoji osigurati kontinuirana podrška učenicima s teškoćama u redovni obrazovni sustav, osobito poboljšanju njihovih obrazovnih postignuća. Kroz projektne aktivnosti senzibilizirat će se i ostali učenici o pravima i mogućnostima učenika s teškoćama, kako bi se osigurali uvjeti za poboljšanje njihovih obrazovnih postignuća, uspješniju socijalizaciju i emocionalno funkcioniranje, navodi se u priopćenju.