Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Zadranka Xiomara oborila žiri s nogu

Autor:

29.09.2009. 22:00
Zadranka Xiomara oborila žiri s nogu

Foto: Sebastian GOVORČIN



Odjevena u blistavi kostim i izvodeći rijetko viđen akrobatski performans, Xiomara Ratković prošlog je petka privukla pažnju ne samo zadarske, već i hrvatske publike sklone nesvakidašnjem umjetničkom izričaju. Nastupajući u showu Supertalent Nove TV, naša je sugrađanka već u premijernom nastupu najavila kandidaturu za jednog od vodećih hrvatskih talenata. Njena „svilena” vještina zove se arials i izvodi se na dvije vertikalne trake duge minimalno pet metara. Ova cirkuska točka mješavina je koreografije obogaćene muzičkom podlogom i često izmjenjivanih atraktivnih figura. Xiomarina priča počinje u dalekoj Kolumbiji prije 29 godina:
– Rođena sam u Santiago de Cali gdje sam odmalena pokazivala interes za akrobacijama, ali i za teatrom. Kako u Kolumbiji postoji cirkuska škola, činila mi se logičnim odabirom. Uz cirkus, studirala sam i kazališnu umjetnost te potom bila član poznatog Teatro la Mascara – Xiomara nas upoznaje na simpatičnoj mješavini hrvatskog i engleskog.
U rodnom Caliu ostavlja majku i tri sestre te kreće put Europe, odnosno Francuske, gdje najčešće nastupa. Kao jednog od rijetkih arials performera, put je zatim dovodi i do Ocean Villagea, turističkog broda na kojem se rađa ljubav, a zatim i njena veza sa Zadrom.
– Na brodu sam radila kao član skupine od 15 umjetnika, a naš program se sastojao od light showa, plesa, pjevanja i moje akrobatske točke. Tu sam upoznala Mladena i zaljubila se „preko ušiju”. Tako sam prije tri godine postala zadarska supruga – gospođa Ratković priča o, uz sina Zara, svojoj najvećoj ljubavi.
U iščekivanju Mladenovog povratka s broda, Xiomara svakodnevno trenira pripremajući se za sljedeći Supertalent nastup.
– Akrobacije koje izvodim jako su zahtjevne. Osim fizičke, moja točka traži rad na osmišljavanju izuzetno bitne koreografske komponente; odnosno, radi se o jednoj cijeloj priči sažetoj u nekoliko minuta moderne cirkuske točke. Ovom se prilikom zahvaljujem zadarskom gimnastičkom klubu Salto, bez čije bi pomoći teško ostvarila zapažen nastup – zaključila je akrobatkinja.
Zanimalo nas je gdje se vidi u nastavku Supertalenta i što nakon njega.
– Suprug mi se vraća sredinom prosinca, to će biti i vrijeme finalnih emisija pa se nadam da će imati priliku gledati me barem u jednoj od njih. Bez obzira na plasman, arialsom ću se baviti i u budućnosti. Nakon rođenja sina, napravila sam dvogodišnju stanku, ali sada sam u punom zamahu. U dogledno vrijeme, planiram otvoriti i svoju školu u Zadru – reći će o budućim planovima.
Iako, kako kaže, još nema osjećaj da je na ulici prepoznaju, ne sumnjamo kako će Xiomarina salta i figure biti jedna od glavnih tema i nakon sljedeće epizode talent showa.