Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Blagdan svetog Mihovila poziva na ustrajnost u poteškoćama

29.09.2011. 22:00
Blagdan svetog Mihovila poziva na ustrajnost u poteškoćama


Anđeli se duboko povezuju s našim svakidašnjim životom i hodom s Bogom. Arkanđeli i anđeli nas podsjećaju da je Bogu potrebno naći mjesto u našem životu, i to prvo mjesto. To je bit našeg životnog puta i egzistencije, istaknuo je u propovijedi don Čedomil Šupraha


Blagdan Svetog Mihovila (Mihaela), arkanđela, jučer je svečano proslavljen diljem Zadarske županije: u Zadru, Vrsima, Poljicima, Visočanima, Galovcu, Sv. Filipu i Jakovu, Bulićima, Vukšiću te Mrljanima, Neviđanima i Dobropoljani na otoku Pašmanu i drugdje, kao nebeski zaštitnik i kao pučka fešta.
Brojni vjernici cijele nadbiskupije tijekom jučerašnjeg dana pohodili su crkve, u molitvi i pobožnosti. Blagdan Sv. Mihovila arkanđela proslavljen je u Galovcu prijepodnevnim euharistijskim slavljem i procesijom. Sveti Mihovil se slavi i kao Dan općine koji će se svečano obilježiti 7. listopada.
Euharijstijsko slavlje u zajedništvu sa župnikom don Stanislavom Wielinskim rodom iz Poljske i četiri subraće svećenika je predvodio don Čedomil Šupraha, rektor u Nadbiskupskom sjemeništu “Zmajević”.
– Po uzoru na sv. Mihovila pozvani smo živjeti po volji Božjoj, sveto, razumno, pravedno, pobožno i čisto, dajući Bogu prvenstvo, poruke su propovijedi don Šuprahe koji je posebno objašnjavao poruke prvog čitanja starozavjetnog proroka Danijela čije ime u prijevodu s hebrejskoga znači “Bog mi je sudac”.
Dodao je kako blagdan Sv. Mihovila poziva na ustrajnost i postojanost u proturječjima, poteškoćama i borbama života u kojima se treba opredjeljivati za Boga. To je, rekao je, put Božje pobjede u našem životu.
– U proturječjima života traži Boga i naći ćeš ga, a s time mir i spokoj svoga srca, naveo je propovjednik ukazavši na djelovanje zla u suvremenom svijetu. Suočeni sa zlom često smo prestravljeni. Pod Isusovim vodstvom želimo se suočiti sa snagom zla u sebi i oko sebe i odlučiti se za dobro. Slaveći blagdan svetog Mihovila mi se stavljamo pod njegovu zaštitu, istaknuo je don Čedomil.
Anđeli se duboko povezuju s našim svakidašnjim životom i hodom s Bogom. Arkanđeli i anđeli nas podsjećaju da je Bogu potrebno naći mjesto u našem životu, i to prvo mjesto. To je bit našeg životnog puta i egzistencije, ukazao je don Šupraha na važnost duhovnog koje otvara čovjeka Bogu i od čega dolazi život.
– Biti sveti Mihovil u sadašnjem životu nije nemoguće, što se ostvaruje uz molitvu, druženje s Bogom i životom u njegovoj prisutnosti, naročito u obiteljima. Zlo neće nikad pobijediti, jer Isus Krist nam je rekao: ‘Ja sam s vama do svršetka svijeta’, zaključio je don Čedomil Šupraha.
Po završetku euharistijskog slavlja pod budnim okom Marije Ćoso, sakristanke koja je nastavila službu pokojnog supruga Zvonka, te Miroslavom Bučićem Bikom uslijedila je  procesija ulicama s Gospinim kipom koji su nosili članovi DVD-a Sv. Mihovil predvođeni načelnikom Marinom Gulanom. Križ na čelu ophoda nosio je Rajko Bucić, a hrvatsku trobojnicu Roko Kovač.
Sa slovima u rukama članovi župne Kreativne radionice djece i mladeži u procesiji su ispisali poruku, svojevrsni zaštitni slogan: “Sveti Mihovil i njegovi anđeli”.
Da u Galovcu blagdan Sv. Mihovila nemalo značenje ima i u općem pučkom okupljanju, potvrđuju i brojni ražnjevi na kojima se vrtjelo na stotine janjadi i odojaka. Pored uzvišenog blagdanskog ozračja u Galovcu je bilo zaista svega, najviše gostiju uz nadasve bogate stolove u dvorištima obiteljskih kuća.