Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Otočani moraju na “satelit”

29.09.2011. 22:00
Otočani moraju na “satelit”


1. program Hrvatske televizije i 1. program Hrvatskog radija trebali su ostati analogni kao programi od nacionalnog značaja, ističe Rade Punoš
Kao što je najavljeno, 22. rujna dio otoka zadarskog arhipelaga u DVB-T regiji D7 ostao je nepokriven TV-signalom. Posebno se to odnosi na otoke Ist, Silba te mjesta Soline i Dinjišku na Pagu. No problem s kvalitetnim prijemom tv-signala preko odašiljača ima većina hrvatskih otoka, što zbog neadekvatnog hrvatskog odgovora na talijanska ometanja, što zbog nedorečenosti RTV „digitalizacije” na hrvatski način.
Kako nam je rečeno u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture spomenuta mjesta uopće nisu u planu za digitalizaciju, ali nije im ostavljena ni mogućnost prijema analognog signala koji se u potpunosti ugasio u Hrvatskoj. Zbog toga je HRT ponudila pretplatnicima, na područjima navedenih “analognih otoka”, besplatne HRT SAT kartice za ostvarivanje prijema televizijskog signala sa satelita. Međutim, nekvalitetan prijem hrvatskih TV-signala imaju i na npr. otoku Rivnju, gdje su mještani otprije instalirali satelitske tv-antene. Iako se prijem DVB-T-signala još može uhvatiti u malim „oazama”, posebno je zanimljiv slučaj otoka Ista. Od stotinjak obitelji koje žive na otoku njih 15 posto uopće ne može uhvatiti signal s bilo kojeg hrvatskog odašiljača. Riječ je o mještanima koji žive između dva brda. Kako je u međuvremenu isključen i analogni signal, Išćani su tako primorani nabaviti novu, puno skuplju satelitsku TV-opremu.
– Kako se radi o otocima i lokacijama bliže moru, za kvalitetan prijem potrebno je nabaviti antene otporne na utjecaj soli. Pri nabavci satelitskih prijamnika ili receivera, treba se odlučiti za one koji primaju kartice za specijalizirane programe koji se dodatno naplaćuju. Međutim, cijena opreme i instalacije koja se kreće od 1.500 do 2.000 kn nije toliki problem koliko obuka u korištenju satelistke TV, rekao nam je telekomunikacijski stručnjak Rade Punoš.
Punoš je mislio na većinu stanovništva zadarskih otoka koje čine mještani starije životne dobi koji ne mogu kao ranije u slučaju lošeg prijema TV-signala, jednostavno pomaknuti svoju kućnu antenu lijevo i desno. Uz to, dodatni problem je nestabilan napon na otocima pa je potrebna i nabavka prednaponske zaštite.
– Nekoliko sam puta ponovio, 1. program Hrvatske televizije i 1. program Hrvatskog radija trebali su ostati analogni kao programi od nacionalnog značaja. Uzmimo primjer velikih ugroza ili katastrofe. Kako će ljudi primati neophodne informacije? Zar im iskustva iz Domovinskog rata nisu bila dovoljna?, pita se Punoš.