Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Ada Duka: Kod vjenčanica mi je falilo boje, veselim se slikarstvu

Autor: Irena Jurjević

29.09.2012. 22:00
Ada Duka: Kod vjenčanica mi je falilo boje, veselim se slikarstvu

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Ostvarila sam sam se kao majka, tu je i moj posao, a ovo dalje je za moju dušu i financijska strana nije primarni faktor


Nakon pet godina aktivnog angažmana Ada Duka nedavno je prepustila svojoj mlađoj kolegici Ivani Perić mjesto predsjednice Ceha trgovaca pri Udruženju obrtnika Zadar. Kao razlog navedena je mirovina, no u onom simboličkom smislu, doznajemo u razgovoru s ovom aktivnom poduzetnicom, koja se nakon djelovanja u Udruženju obrtnika i uspješnog pokretanja Festivala vjenčanja odlučila okrenuti nekim drugim vodama – slikarstvu, a možda i pokojem drugom kreativnom zanosu.
– Moj proces umirovljenja jest zapravo odlazak u nešto što je trenutačno u nastajanju i realizaciji. Ostavka u samom udruženju dogodila se jer ovo novo što dolazi nekako ima malo dodirnih točaka s time, pojasnila je odmah na početku, dodajući kako se vjenčanicama se bavi 29 godina što je u početku i sve to vrijeme bio kreativan rad. Ipak, naposlijetku je to prestao biti:
– U zadnje vrijeme, kako se događaju procesi u društvu na svim nivoima, dogodilo se to da to više nije bila kreativnost već čisti biznis, odnosno poslovanje na način da svake godine morate ići naprijed u smislu stvaranja novca. S obzirom da nisam na početku svog radnog vijeka pa mi je taj materijalni dio manje važan, a i godinama sam postala mekša u smislu da su mi neke druge stvari postale važne, na taj način se otvarao neki novi svijet. I taj svijet je upravo ta kreativnost koje je bilo kroz obrt sve manje.
Tada je, kaže, počela slikati ulje na platnu, koje joj je pružilo potpuno novi svijet za vizualna osjetila:
– U mome poslu primarne boje bile su bijela i bež i onda u jednom trenutku kada sam se mogla izraziti kroz sve boje, to je bilo prekrasno. Iz ta dva segmenta izašao je i treći – haljina Morske orgulje. Namjerno ju ne zovem vjenčanicom, jer ne smatram da je isključivo vjenčanica. Iako, naravno, može biti.
Kao korak dalje od te haljine Ada Duka napravila je i lutku za koju je dobila Grand prix Zadarske županije i kocka je bačena:
– Tu je onda nastalo puno novih stvari. A i znate onu biblijsku – dok jedno ne umre, drugo ne nastane. Nešto je tako i ovdje moralo prestati, pojašnjava, dodajući kako je realizacija i multiplikacija projekta haljine Morske orgulje privremeno zastala:
– To je projekt koji je još u nastajanju i vrijeme mu nije faktor. Plan se još slaže, kazuje.
U međuvremenu tu je umjetnost:
– Tome se veselim i to je nešto što čovjek napraviti kad mu je život ispunjen, nešto što ostaje iza njega. Ostvarila sam sam se kao majka, tu je i moj posao, a ovo dalje je za moju dušu i financijska strana nije primarni faktor.
Vrijeme provedeno u Udruženju obrtnika Zadar bilo je, kaže, vrlo korisno.
– Tamo sam jako puno naučila i bilo mi je preveliko zadovoljstvo raditi s tim ljudima. Ipak kako klasičan obrtnik u budućnosti neću biti i onda više nemam osnove biti u udruženju. No voljna sam, a to sam i dala do znanja, s radošću prihvatiti neke aktivnosti koje smatram da mogu obavljati, napomenula je Ada Duka za kraj, dodajući kako iza sebe ima završen dvogodišnji studij turizma, no time se “nije bavila niti jedan dan”. Ipak, sad kako je projekt haljine Morske orgulje izašao, možda bi se i na tom segmentu moglo poraditi.