Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zadar se još nije odužio Tomislavu Ivčiću

Autor: Irena Jurjević

29.10.2008. 23:00
Zadar se još nije odužio Tomislavu Ivčiću


Iako je od njegove tragične smrti prošlo cijelih petnaest godina, njegove pjesme i dalje žive – na svakoj fešti, pri svakoj sportskoj pobjedi. Riječ je dakako o Tomislavu Ivčiću, legendarnom zadarskom glazbeniku čija je uspješna karijera prešla i van granica Hrvatske.
Tomislav Ivčić, rođeni Zadranin, podrijetlom iz Arbanasa, postao je jedan od poznatih hrvatskih pjevača i skladatelja svog vremena, zahvaljujući i brojnim nastupima na festivalima zabavne glazbe 1970-tih godina. Tijekom glazbene karijere proslavio se brojnim uspješnicama, uglavnom inspiriranim dalmatinskim folklorom, ali i obradom poznatih talijanskih kancona. U svojoj je bogatoj pjevačkoj i skladateljskoj karijeri napisao preko 200 pjesama i tekstova te snimio 23 albuma koji su prodani u 2,5 milijuna primjeraka. ‘Večeras je naša fešta’ svojevrsna je himna Dalmacije i neizostavni dio svake fešte, ali i pobjede dalmatinskih sportaša i sportskih klubova. Stihovi ‘Kalelarge’, pak, i danas čine identitet svakog rođenog Zadranina i Zadranke. Ipak, po Tomislavu Ivčiću nazvana je jedna jedina ulica, i to u Ričinama. I to je to. Krešimir Ćosić, pak, nakon kupa i spomenika dobio je i svoju dvoranu.
Ispitujući atmosferu među zadarskim glazbenicima, stekao se dojam kako su svi svjesni kako je Tomislavu dano premalo pažnje. Ideja da se legendarnom zadarskom glazbeniku prida veća počast, već duže vrijeme tinja u glazbenim krugovima, no do sad, izgleda, još nije pronađeno dovoljno volje ili entuzijazma da se takvo nešto i pokrene. Ipak, kada bi postojala volja za pokretanjem kakve akcije svi jednoglasno odgovaraju: Mi smo za!
Ideja da se Tomislavu Ivčiću za njegov doprinos Zadru pridoda ipak malo više pažnje – možda u obliku spomenika, nagrade, obitelj, prijatelji i kolege Tomislava Ivčića pozdravili su u svakom pogledu. Bilo s prijedlozima, ili jednostavno pristajući uz moguće inicijative.
– Tomislav je puno dao i za Zadar, ali i za Hrvatsku. Njegova obitelj, kao i mi, njegovi prijatelji, sigurno nisu zadovoljni s onim koliko mu je sada posvećeno pažnje. U glazbi je dao zaista puno, počevši od Kalelarge, pa do Fešte, i kao njegov najveći prijatelj mislim da je dobio jako malo prema onome što je trebao dobiti, u Hrvatskoj i Zagrebu, a posebno u Zadru kojem je posvetio Kalelargu, kazao je Mladen Grdović.
Nešto konkretniji bili su pak Zoran Jelenković i Bepo Matešić koji su spomenuli mogućnost nastavljanja tradicije memorijalnog koncerta koji je održan povodom desetogodišnjice od Tomislavove smrti. Jazine su 2003. godine bile dupkom ispunjene, a u sjećanje na Tomislava Ivčića tada su uz zadarske pjevače nastupili i drugi estradni glazbenici poput Ivane Banfić, Vanne, Giuliana, Divasica i Dražena Zečića. Slično bi se moglo napraviti i u dvorani Krešmira Ćosića, poručuju pjevači.


 ĐANI MARŠAN: TOMISLAV NIJE IZUZETAK


– U pravu ste u pravu kada kažete da je premalo pažnje dano, no Tomislav nije izuzetak, a to je jedno od opipljivih svojstava kada pokazujemo kada je netko doista vrijedan. U svakom slučaju, podržavam moguću ideju da se posveti pozornost onome što je on nama doista dao, a i uključit ću se u bilo koju akciju kao brat, ali i kao čovjek koji je svjestan svega što je Tomislav napravio.




 ZORAN JELENKOVIĆ: OBNOVITI MEMORIJALNI KONCERT


– O tome sam svojevremeno i učestalo razgovarao u sklopu ćakule s kolegama i novinarima. Jer, otkako smo imali onaj fenomenalan koncert u Jazinama povodom obljetnice od njegove smrti, sve je jednostavno nestalo. Takav jedan koncert je velika stvar za ljude koji vole njegove pjesme, ali i za glazbenike koji su ga znali. Ta tradicija bi se trebala održati. Naravno, svaka čast košarki, ali mi Zadrani jako volimo i cijenimo pjesme. Možda zbog te same činjenice da se naša glazba ne eksploatira kroz memorijalne koncerte se i dogodilo da se sve to pomalo i zanemarilo. Iako u novinama ima govora o svemu tome, da se organizira jedan takav koncert, trebao bi nas povesti netko od naših starijih kolega. Možda je taj zadarski festival karika koja nedostaje, a u sklopu kojeg bi mogli održavati takve večeri u sjećanje na Tomislava, ali i Vedrana. Ja sam odrastao uz Tomislavove pjesme i prvi sam za to da se memorijalni koncert obnovi i nastavi. A vjerujem da bi se i ostali pjevači – Bralić, Ićo, Emilija, Mladen i drugi odazvali jednoj takvoj akciji.


 BEPO MATEŠIĆ: TOMICU SMO ZABORAVILI


– Kada bi bilo govora o takvome nečemu ja bih prvi glasovao za to, a vjerojatno i cijeli grad bi stao uz tu ideju. On je naša legenda i njegove pjesme pjevat će se još pedeset godina, jer on je puno značio za naš grad, i upravo zato Zadar bi se trebao više angažirati oko Tomislava. Primjerice, možemo vidjeti što Hrvatska radi za Tošu, iako on nije odavdje. Svi daju doprinos pjevačima koji su prerano i nesretno preminuli, ali mi smo Tomicu zaboravili. Hrvatska glazbena unija bi možda više pažnje o tome trebala pridati, jer on je to zaslužio. Prije nekoliko godina bio je memorijalni koncert posvećen Tomislavu, no to je prestalo. Vedran je otišao i ljudi zaboravljaju. Krešimir je za svoje zasluge u sportu zaslužio svoju dvoranu, tamo bi se i Tomici trebala odati počast za njegove zasluge u glazbi. Možda koncertom u novoj dvorani koji bi Zadrani posvetili njemu. On je naša legenda i vjerujem da bi cijeli grad Zadar sudjelovao u tome, zaključio je Bepo Matešić.