Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Pahor-Kosor

Autor: Željana Gardijan

29.10.2009. 23:00


Nakon burnih i hladnih dana koji su obilježili odnose između Slovenije i Hrvatske što je za posljedicu imalo slovensku blokadu pregovora Hrvatske s Europskom unijom, odlaskom bivšeg premijera Ive Sanadera, zapuhao je topli vjetar, lahor, na čijim su “krilima”, a zasigurno uz pomoć više (političke) sile, poletjeli Kosor i Pahor.
Naglom promjenom političke klime mnogi se bave upravo sada kada je konačno došlo na red potpisivanje arbitražnog sporazuma kojim bi se trebalo krenuti prema rješavanju spora oko razgraničenja na moru.
Ono što dugo vremena nije mogao postići samouvjereni Sanader, gotovo nevjerojatno brzo pošlo je za rukom premijerki Jadranki Kosor koja u susretima sa slovenskim premijerom ne skida osmjeh s lica ne krijući kako je upravo ona obnovila potisnuto prijateljstvo sa susjedima Slovencima i što je još važnije podignula rampu prema EU, zbog čega je, kaže predsjednik Mesić, potrebno ući u minimalni rizik potpisivanja arbitražnog sporazuma.
Slovenski premijer i hrvatska premijerka koja kao da je strpljivo čekala ovaj izlazak iz Sanaderove sjene, svjesni koliko nevjerojatno izgleda ta njihova neupitna i potpuna suradnja i spremnost na dogovore, pokušavali su ukazati i na svoj nezavidan položaj u vlastitom “dvorištu”.
Naime, i slovenska i hrvatska javnost guše se u skepticizmu kada je u pitanju njihov dogovor jer se, logično, pitaju tko je od njih dvoje bio spremniji na ustupak koji se zasigurno morao dogoditi da bi se razriješila mat pozicija. Ili kako je to duhovito kazao Pahor, tko je koga žednog prevo preko vode.
Dok su se na premijerskoj razini odvijali sastanci i dogovori, hrvatska je javnost, za razliku od slovenske samo nagađala što sadrži famozni sporazum i zašto ga je premijerka obavijala velom tajne, samo se smješkajući uz primjedbu da će se sve zanti kada za to dođe vrijeme. To je još dodatno razbuktalo nepovjerenje, posebno oporbenih stranaka, te sumnju da se može dogoditi teritorijalni ustupak na koji, pak, prema zaklinjanju političara, nitko u Hrvatskoj nije spreman. Objavljivanjem sporazuma, premijerka je zatražila “munjeviti” konsezus, no na oprez je pozvao Zoran Milanović, predsjednik SDP-a što je opet posve razumljivo jer na taj način ne uzdiže dodatno postignuće premijerke Kosor, a istodobno upire prstom u sebe kao u onog koji najviše vodi račiuna o nacionalnim interesima i ne pada na premijerkin, kako reče, “diplomatski fuš”.
Iako je Kosor naglasila kako se radi o sporazumu koji nikako ne utječe na ishod arbitraže i za kojeg želi dobiti potporu Sabora, akademik Davorin Rudolf koji je donedavno istican kao stručnjak za poblematiku razgraničenja sa Slovenijom, u sporazumu iščitava mogućnost da ishod arbitraže bude na štetu Hrvatske. Mnogi su se, naime, uhvatili za riječ “dodir” koja sugerira slovenski dodir s otvorenim morem , što ponovno uzburkava vode i budi “istraživače” na otkrivanje tko će prelazeći preko piranske vode ostati žedan, Pahor ili Kosor.
Dobro je da su zatoplili odnosi Hrvatske i Svenije i dobro je premijersko prijateljstvo jer je osim političke i od velike gospodarske koristi, no dobro je poslušati stručnjake i odagnati sve sumnje kako ovo rasplamsano hrvatsko-slovensko prijateljstvo ne bi palo u vodu.