Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Trećeplasirani mogu pasti na Stanovima

29.10.2010. 22:00
Trećeplasirani mogu pasti na Stanovima


Trebam naglašenu borbenost svakog igrača i momčadi u cjelini. S druge strane zahtijevam od igrača da maksimalno budu koncentrirani svih 90 minuta. To je put do pobjede nad Splitom – kazao je Zebić
Mali dalmatinski derbi. Daleko je to od istine, ali lijepo zvuči. Danas će Zadar na svojim Stanovima u okviru 13. kola Prve HNL dočekati trećeplasirani Split. Momčad Ivana Katalinića ove je sezona ušla u odabrano društvo i već ove jeseni zaslužila epitet najvećeg pozitivnog iznenađenja lige. Jer, biti treći iza Dinama i Hajduka nije mala stvar. Zadranima baš ne cvjetaju ruže, ali ipak su u prošlom kolu ostvarili prvu gostujuću pobjedu ove sezone. S druge strane splitovci su u malom padu forme, u posljednja dva kola osvojili su tek jedan bod. Zadrani moraju na sve načine pokušati doći do pobjede, a to nije lako čega je svjestan i trener Zadra Dalibor Zebić.
– Neće biti lako, to svi znamo. No bez obzira na to mi imamo cilj, a to je pobjeda – kazivao je jučer ujutro Dalibor Zebić.
Borbeno i koncentrirano
– Nakon neugodnog poraza od Šibenika na Stanovima uspjeli smo se vratiti gostujućom pobjedom protiv Hrvatskog dragovoljca. Međutim, tu posao nije zgotovljen jer svi vrlo dobro znamo da ta pobjeda neće značiti ništa ako ne uspijemo u ovoj utakmici slaviti protiv Splita.
Zebić je nakon toga pokušao predočiti i nama i javnosti što se radilo tijekom tjedna u pripremi utakmice.
– Pripremamo se cijeli tjedan za tu utakmicu sa Splitom, a akcent dajemo na psihološkoj pripremi. Dvije stvari su najvažnije ako želimo pobijediti, trenutačno, trećeplasiranu momčad prvenstva. Trebam naglašenu borbenost svakog igrača i momčadi u cjelini. S druge strane zahtijevam od igrača da maksimalno budu koncentrirani svih 90 minuta. Previše su nas koštale greške na 30-40 metara od našega gola. Zar Šibenik nije dovoljna opomena. Kada smo protiv Hrvatskog dragovoljca uspjeli sačuvati tu koncentraciju odmah smo došli u priliku povesti i utakmicu mirno privesti kraju. Želim da ih napadnemo i to silovito od prve minute, ali koncentrirano u svakom trenutku.
Zebić je svjestan deficita na mjestu napadača. Santini ima tri žuta kartona, a Terkeš, Franko Bilaver i Gospić su nedovoljno oporavljeni nakon saniranih ozljeda.
Terkeš od početka
– Šteta zbog Santinija koji nas je “držao” mjesec dana praktički kao jedini napadač kada su ostala trojica bili na operacijama ili oporavku. Bilo bi mi puno draže da je treći žuti karton zaradio u nekom duelu, nego na ovaj, pomalo glup način, proslavljajući zgoditak. No, što je, tu je. Terkeša pripremamo, više psihički jer ćemo s njim započeti utakmicu, pa koliko izdrži. Činjenica je da se Želimir, što je i normalno, još pomalo boji nakon ove operacije koju je prošao. Vjerujem i nadam se da će izdržati barem 50-60 minuta.
Dobra stvar je što zabijaju i ostali igrači, a ne samo napadači.
– Istina je, u Kranjčevićevoj smo imali četiri strijelca, od toga je samo Santini napadač. Uostalom, zar nam nisu i bokovi donosili pobjede svojim zgodicima. Igra cijela momčad i prema naprijed i prema natrag, pa na kraju krajeva svatko može biti strijelac. Istina je da su napadači vrlo važni jer oni, ne samo da zabijaju, već i odvlače suparničke igrače, nerijetko i po dvojicu.
Split je trećeplasirani, ali je pokazao određene slabosti u posljednja dva kola osvojivši samo jedan bod.
– Izgubili su od Šibenika, a u posljednjem kolu su remizirali s Interom na svom terenu. Možda se i radi o malom padu forme, ali mi se ne smijemo obazirati na to. Nedostajat će im pocrvenjeli Golubović, a nema ni Obilinovića. Međutim, ima tu puno kvalitetnih igrača poput Deranje, Paračića, Radnića, Bučana, Serdarušića itd. Bez ikakve namjere da umanjim njihovu vrijednost, smatram da će ipak sve ovisiti o našoj želji i htijenju te, kao što sam naglasio, koncentraciji.
Zebić je na kraju pozvao Zadrane da dođu u što većem broju podržati svoj Zadar.
– Znam da nije ponekad lako biti strpljiv s nama, ali ova mlada momčad koju većinom čine igrači iz Zadra zaslužuje strpljivost. Zbog neiskustva ponekad gubimo one utakmice koje bi trebali pobjeđivati. Volio bih da nas naši navijači dođu podržati u što većem broju u što ne sumnjam,. Ipak, igramo s trećeplasiranom momčadi na ljestvici i učinit ćemo sve da je pobijedimo – kazao je na kraju razgovora Zebić.
Vjerojatni sastav: Ježina, Skočibušić, Con, Puljić, Bilaver, Pezo, Banović, Begonja, Gregov (Peraić), Mršić, Terkeš.
 


Ježina: Dolaze bolji dani


Antonio Ježina u 11 ovosezonskih nastupa primio je 19 golova. Prosjek nije za pohvalu, ali svejedno Ježina je danas jedan od najboljih igrača Zadra. Nije teško zaključiti i zašto jer za većinu primljenih golova zadarski vratar nije izravni krivac. Ipak, kakva god bila statistika protiv Splita se sve zaboravlja. Pamtit će se samo konačan rezultat. Odnosno, kako je to zaključio Ježina, pobjeda Zadra.
– Situacija je ozbiljna i zato protiv Splita možemo razmišljati samo o pobjedi. Moguće je da su Splićani u maloj krizi, ako se o krizi može govoriti za momčad koja je treća na ljestvici – kaže Ježina koji se nada da je Zadar protiv Hrvatskog dragovoljca dobio mnogo više od tri boda.
– Sve loše navike iz prethodnih utakmica, posebno gostovanja, protiv Hrvatskog dragovoljca nismo ponovili. Nadam se da to nije bio trenutak inspiracije nego najava boljih dana – podvukao je zadarski vratar.
Š. Ć.




 


Teško s debitantima


Split ove sezone igra prvi put u Prvoj HNL, pa je logično da je današnji dvoboj na Stanovima prvi okršaj Zadra i Splita u najjačem domaćem klupskom rangu. Zadrani od lani nove prvoligaše ne pamte po dobru. Tako momčad sa Stanovima u četiri prošlosezonske utakmice nijednom nije uspjela pobijediti tadašnje debitante Karlovac i Lokomotivu. Od mogućih 12 Zadar je osvojio tek dva boda.
Š. Ć.