Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

“Jalta, Jalta!” na Višnjiku 22. studenoga

Autor: Irena Jurjević

29.10.2012. 23:00
“Jalta, Jalta!” na Višnjiku 22. studenoga

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Zbog velikih tehničkih i scenskih potreba, scena u dvorani Krešimira Ćosića bit će s licem postavljena prema publici, te će u prodaju biti puštena polovica velike dvorane, a da bi sve bilo izvedeno na nivou, tom prigodom u Zadar će doći pet tegljača scenografije i dva tegljača produkcije, tri autobusa izvođača i 30 tehničara
Poznati hrvatski mjuzikl “Jalta, Jalta” Zadrani će iz prve ruke moći pogledati u svom gradu 22. studenoga u dvorani Krešimira Ćosića. Početak programa je u 20 sati, a cijena ulaznice iznositi će od 80, 120 i 150 kuna, najavljeno je na jučerašnjoj novinskoj konferenciji u Gradskoj loži. Popust od 50 kuna imat će studenti i školarci, ali i svi oni koji ulaznicu plate MasterCard PayPass debitnom karticom OTP banke. Novinskoj konferenciji su prisustvovali i glavni pjevačko-glumački nositelji mjuzikla – Sandra Bagarić i Đani Stipaničev koji nisu krili zadovoljstvo angažmanom u ovom dugovječnom hrvatskom mjuziklu koji je svoju praizvedbu imao davne 1971. godine.
I dok je Stipaničevu pripala uloga ruskog sobara Griše, Bagarić je preuzela za nju nesvakidašnju ulogu – onu Nine Filipovne, domarke vile Aramovski:
Bagarić: Muž mi kaže da mi brkovi rastu
– Uloga sama po sebi je muškobanjasta, za razliku od svih mojih koketnih uloga grofica i kneginja. Ali volim reći da sam se poistovjetila s njom, pa mi muž govori i da su mi brkovi počeli rasti, kazala je jučer u šali Bagarić. Dodala i to kako se jako dvoumila kada joj je Vlado Štefančić ponudio ulogu jer je ona operetna pjevačica:
– Početno me je bilo strah jer je Sanda Langerholz postavila visoke kriterije. No, uz mene tu su još i Renata Sabljak i Danijela Pintarić te si međusobno uskačemo i pomažemo. I za razliku od Sande Langerholz koja je sama vukla petsto i nešto predstava, nas smo tri pa možemo podijeliti težinu te uloge, kazala je Bagarić, dodajući i to kako bi Kabilju “trebala dati barem deset posto svog honorara jer svi njezini koncerti završavaju s pjesmom o vjeri u dobrotu, drugarstvo, ljubav i bolje sutra”.
Četrdeset godina nakon praizvedbe, u novoj postavi “Jalte” sudjeluje nova generacija glumaca kazališta “Komedija”, ali i neki iz originalne postave. Tako je redateljsku palicu ponovno preuzeo doajen hrvatskoga kazališta Vlatko Štefančić, dirigentsku Veseljko Barešić, a koreografiju potpisuje Tihana Škrinjarić.
Povijesni susret Roosevelta, Churchilla i Staljina 1945. na Jalti, i njihovo prekrajanje karte svijeta poslužio je kao inspiracija za libreto Milana Grgića, a skladatelj Alfi Kabiljo daruje nam ponovno sve nezaboravne songove – „Zelena livada”, „Whisky, votka, gin”, „Jalta, Jalta”, „Što će biti s nama sutra” te dakako, himnu mjuzikla „Neka cijeli ovaj svijet”.
Najizvođeniji hrvatski mjuzikl
Ravnatelj Kazališta “Komedija” Niko Pavlović dodao je i to kako je „Jalta, Jalta” prvi pravi mjuzikl u Hrvatskoj, čime se svrstavamo među rijetke zemlje koje ga imaju. Radi se inače o najizvođenijem hrvatskom mjuziklu s više od 600 izvedbi.
Zbog velikih tehničkih i scenskih potreba, scena u dvorani Krešimira Ćosića bit će s licem postavljena prema publici, te će u prodaju biti puštena polovica velike dvorane, a da bi sve bilo izvedeno na nivou, tom prigodom u Zadar će doći pet tegljača scenografije i dva tegljača produkcije, tri autobusa izvođača i 30 tehničara.
Ulaznice za ovaj kazališni spektakl moći će se nabaviti od utorka 30. listopada preko sustava Eventima ili na sljedećim zadarskim adresama: blagajna HNK Zadar, agencija Aquarius (kod mosta) te shopping centar Supernova.
Dodajmo i to kako je u ime generalnog sponzora, član Uprave OTP banke Slaven Celić uručio je MasterCard PayPass debitnu karticu Draženu Grgureviću, zamjeniku gradonačelnika te objavio akciju o koju je OTP banka pripremila za svoje klijente. Svi koji plate ulaznicu za mjuzikl MasterCard PayPass debitnom karticom OTP banke ostvaruju popust u iznosu od 50 kuna, a kupnja ulaznica s MasterCard PayPass debitnom karticom bit će moguća od 5. do 22. studenoga.