Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Pričaj mi o Gorkome

29.10.2013. 23:00
Pričaj mi o Gorkome


Predstava Pričaj mi o Gorkom nastala je prema dvama autobiografskim romanima Mani Gotovac, Fališ mi, a koja je na scenu iznjedrila autoričinu ljubavnu priču s “čovjekom njenog života”


U srijedu, 6. studenoga s početkom u 20 sati u HNK Zadar ne propustite pogledati predstavu Mani Gotovac Pričaj mi o Gorkome u produkciji kazališta Planet ART iz Zagreba. U predstavi igraju Hana Hegedušić, Robert Plemić i Judita Franković.
Predstava je gostovala u prosincu 2012. godine te je mali broj Zadrana mogao uživati u njoj s obzirom da su se scena i gledalište nalazili na pozornici.
Cijena ulaznica iznosi 50 kuna, a mogu se kupiti na blagajni HNK Zadar radnim danom od 11 do 13 sati i od 18 do 20 sati te subotom od 11 do 13 sati.
11. listopada 2012. na sceni Zvonimir Rogoz u varaždinskom HNK praizvedena je predstava Pričaj mi o Gorkom nastala prema dvama autobiografskim romanima Mani Gotovac, Fališ mi, a koja je na scenu iznjedrila autoričinu ljubavnu priču s “čovjekom njenog života”. Glume Hana Hegedušić kao mlada Mani, Lela Margitić kao ostarjela Mani, dok je uloga Gorkog pripala Robertu Plemiću.
U bilješci autorica Mani Gotovac je zapisala: “Kada je predstavljena moja prva prozna knjiga Fališ mi, zima, proljeće u Profilovoj knjižari, kazališni prijatelji su primijetili:
– Pa to ti je za teatar. Hoćeš li adaptirati?
– Ne pada mi ni na kraj pameti. Dosta mi je teatra, zauvijek mi je dosta teatra, odgovorila sam.
Godinu dana kasnije našla sam se kao član žirija na festivalu Zlatni lav u Umagu. Među brojnim predstavama bila je na programu i Ljepotica iz Leenanea iz Varaždina. Odmah me sa scene zapahnula pojava dvoje mladih glumaca. Ona i On. Nisam ih prepoznala, činilo se kao da ne znam tko su, ni kako se zovu. “To su dobri glumci.” – šapnula sam Sibili. Ali nije se radilo o tome. Ne o tome. Oni su se usuđivali riskirati na sceni kao da im život ovisi jedno o drugome. Oni su bili par.
Odgovarali su njih dvoje jedan drugome, mogli bi biti zajedno i u životu. Zamišljala sam ih kako na sceni upadaju u erotično polje gdje je teško sačuvati živu glavu. I kako godinama čeznu jedan za drugim i kada se ne vide i kada ih nema. Vidjela sam da su u žudnji, i u onim malobrojnim prizorima, baš kao i u trenucima života, kada su stvarno zajedno. Podsjećali su me na Gorkoga i mene.
U ovom jedinstvenom literarnom i kazališnom djelu kroz osobnu autoričinu priču pratimo povezanost, intimni rast, sazrijevanje likova i njihovih odnosa kroz vremenski period koji daje širu društvenu sliku vremena tijekom kojeg se radnja predstave odvija.