Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Šatori i kampovi od Zemunika do Pakoštana

10.10.2013. 22:00
Šatori i kampovi od Zemunika do Pakoštana


Područni ured Državne uprave za zaštitu i spašavanje u Zadru i Njemačka tehnička pomoć organizirali su niz tečajeva i vježbi za spasioce iz Hrvatske, Njemačke, Švedske i sjevernoiračke provincije Kurdistan s ciljem prihvata afričkih izbjeglica u istočnom dijelu Zadarske županije


Kamp sv. Dominika u Biogradu bio je jučer poligon za međunarodnu vježbu zaštite i spašavanja. Područni ured Državne uprave za zaštitu i spašavanje u Zadru i Njemačka tehnička pomoć organizirali su niz tečajeva i vježbi za spasioce iz Hrvatske, Njemačke, Švedske i sjevernoiračke provincije Kurdistan s ciljem prihvata 50-ak tisuća afričkih izbjeglica u istočnom dijelu Zadarske županije.
– U sedam dana, naši polaznici će biti obučeni u podizanju izbjegličkih kampova i organizaciji života. Istovremeno, za nas u DUZS-u je to važno u slučaju velikih elementarnih nepogoda, kao što je npr. potres. DUZS sudjeluje u dijelu logistike i organizacije, a većinu opreme i instruktora daje Njemačka tehnička pomoć. Njihovi instruktori imaju iskustva iz sličnih izbjegličkih kriza diljem svijeta pa čak i iz našeg Domovinskog rata kad su pomogli u podizanju naselja, rekao nam je na početku obilaska Edvard Staničić, voditelj Odjela za preventivu i planiranje DUZS-a u Zadru.
Sudionici vježbe podijeljeni su četiri skupine kojima je zadatak podignuti prihvatni kamp u Pakoštanama za pet tisuća ljudi, glavni kamp u Biogradu te dva pomoćna kampa na području Zračne luke Zadar i općine Sv. Filip i Jakov. Njemački instruktor Peter Görgen, koji je tijekom Domovinskog rata podizao izbjegličke kampove u Slavoniji i okolici Karlovca, kaže da ova vježba nije misija izviđanja Europske unije koja bi trebala pronaći nove lokacije za prihvat afričkih izbjeglica, koje se nalaze na talijanskom otoku Lampedusa. Što više, to kategorički odbacuje i predstavnik EU Andreas Heinrich naglašavjući da je vježba u Biogradu isključivo simulacija mogućih događanja.