Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Deset tisuća doza cjepiva protiv gripe za stanovnike Zadarske županije

29.10.2016. 22:00
Deset tisuća doza cjepiva protiv gripe za stanovnike Zadarske županije


Cijepljenje protiv gripe u cijeloj Hrvatskoj počinje u srijedu, 2. studenog, a za Zadarsku županiju ove godine stiglo je nešto manje od 10 tisuća doza cjepiva, kao i prošle godine, potvrdio je dr. Alan Medić, voditelj epidemiološke službe zadarskog Zavoda za javno zdravstvo, dodavši kako su lani prvi put naknadno naručivali 200 doza.
Proteklih dana vršila se distribucija cjepiva po pedijatrijskim i ambulantama liječnika obiteljske medicine, a dr. Medić pojašnjava kako će, kao i do sada, cjepivo biti besplatno za osobe starije od 65 godina, kronične bolesnike starije od šest mjeseci te zdravstvene djelatnike i osobe koje rade u domovima za starije osobe.
– Cijepljenje se također preporuča trudnicama koje su podložnije razvoju komplikacija uslijed obolijevanja od gripe, kao i pretilim osoba kod kojih također komplikacije ove bolesti mogu biti jače izražene. Prošle godine u Hrvatskoj je registrirano 80 tisuća oboljelih od gripe, ali stvarne brojke su veće jer se nisu svi oboljeli javili svojim liječnicima. Nažalost, prošle godine imali smo i pet slučajeva umrlih od gripe, rekao je dr. Medić.
Podsjetio je kako je gripa ozbiljna bolest i uvijek treba biti na oprezu. Potrebno je javiti se svom liječniku obiteljske medicine ukoliko simptomi i povišena temperatura ne prođu kroz četiri do pet dana, a najčešće greške koje oboljeli čine je da je zamijene s običnom prehladom.
Osobe svih životnih dobi mogu oboljeti od gripe, a ukoliko se ne liječi i ne preleži mogu se razviti komplikacije poput bronhitisa, upale pluća, a teške komplikacije mogu dovesti i do smrtnog ishoda.
– Cijepljenje je najbolji oblik prevencije protiv gripe. Kako najbolju procijepljenost pacijenata imamo upravo kod populacije starije od 65 godina, upravo te osobe i najmanje oboljevaju od gripe. Cjepivo je sigurno, ne sadrži žive viruse, već tri različita virusna antigena. Ranijih godina imali smo manji broj osoba koje su se cijepile, a prošle godine smo zabilježili dobru procjepljenost, rekao je dr. Medić.
Cijepljenje je važno jer na taj način se štedi na skupim antibioticima jer podaci govore kako u sezoni gripe za 75 posto poraste potražnja za antibioticima. Nadalje, uštede se naprave u zdravstvenom sustavu, manji broj oboljelih se hospitalizira, a dr. Medić je izrazio zahvalnost liječnicima obiteljske medicine i pedijatrima koji se brinu o svojim pacijentima i cijepe ih na vrijeme.
Doduše, ovisno o soju gripe koja se javi te cjepivu koje se primi, i cijepljene osobe mogu oboljeti od gripe ukoliko cjepivo nije sadržavalo taj soj gripe, ali će se ona kod oboljelih manifestirati u blažem obliku.
– Ne kaže se bez veze kako je gripa virus sa sto lica. Ovogodišnje cjepivo slično je kao i prošle godine, dodao je dr. Medić, naglasivši kako se prvi slučajevi oboljelih od gripe u Hrvatskoj očekuju tijekom prosinca.