Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Ministarstvo čeka dozvolu banke, Županija iseljenje Zavoda

29.10.2016. 22:00
Ministarstvo čeka dozvolu banke, Županija iseljenje Zavoda


Izvjesni skori dovršetak zgrade Poliklinike, koji je zbog problema s izvođačima radova prolongiran nekoliko godina duže od očekivanog, otvorio je novi problem – kupnju opreme na kojoj će liječnici pružati uslugu pacijentima. Bivši ministar zdravlja Dario Nakić potpisao je sa Zadarskom županijom aneks ugovora Sporazuma o sufinanciranju radova na izgradnji Poliklinike za potrebe nabave opreme 2. i 3. kata te dijela podruma, iz kredita Razvojne banke Vijeća Europe i sredstava Državnog proračuna. Poliklinika će tako, dobije li Ministarstvo zeleno svjetlo Razvojne banke, dobiti na raspolaganje 25 milijuna kuna, a još 70 milijuna kuna u opremanje će uložiti Zadarska županija.
Tko će toliko platiti odjednom?
– Zadarska županija će, kao suinvestitor, prodajom nekretnine građevine i zemljišta Zavoda za javno zdravstvo te postojećom opremom osigurati opremanje ostalih pripadajućih sadržaja Poliklnike Opće bolnice Zadar u visini do 70.000.000 kuna. Rokovi za izvršenje obveze usklađivat će se s dinamikom preseljenja djelatnosti, kaže pročelnik županijskog Odjela zdravstvo i socijalnu skrb Bernard Maruna.
Značajan iznos od zajamčenih 70 milijuna kuna Zadarska županija dobit će prodajom zgrade u kojoj je trenutačno smješten Zavod za javno zdravstvo na Kolovarima. Radi se zgradi na atraktivnoj lokaciji, idealnoj za hotel, koju je sudski vještak u prosincu 2012. godine procijenio na 26,5 milijuna kuna. S obzirom da se radi o zgradi s 1.042 m2 iskoristive površine, ispada da bi cijena po metru četvornom bila dosta visoka, oko 3.400 eura. Sličnu cijenu, pa i višu, postižu ili su prethodnih godina postizali stanovi u neposrednoj blizini, kao u Galićevoj zgradi, ali se radi o drugačijem tipu prodaje. Daleko je lakše prodati 15 stanova po 70m2, nego cijelu zgradu odjednom, i stoga je pitanje hoće li se naći investitor koji će biti spreman iskrcati toliku količinu novca odjednom. Također, treba voditi računa o tome da će za buduću namjenu hotela trebati izdvojiti višemilijunski iznos za adaptaciju, što bi novom vlasniku cijenu kvadrata do konačnog uređenja podiglo vjerojatno i preko 4, pa i 5 tisuća eura.
Natječaj za 113 različitih uređaja
– Elaborat o procjeni vrijednosti nekretnine zgrade u vlasništvu Zavoda za javno zdravstvo Zadar na adresi Kolovare 2 od strane ovlaštenog sudskog vještaka građevinske struke i procijenitelja nekretnina izrađen je tijekom 2012. godine. U listopadu 2013. godine Županijska skupština Zadarske županije donijela je Odluku o davanju suglasnosti Zavodu za javno zdravstvo Zadar za pokretanje postupka prodaje nekretnine putem javnog natječaja, no postupak prodaje nekretnine može započeti nakon preseljenja cjelokupne djelatnosti Zavoda u zgradu Poliklinike, ističe Maruna.
Za sada tako Poliklinika ima tek obećanje Ministarstva o 25 milijuna kuna za opremanje, na temelju čega je ravnatelj Opće bolnice Željko Čulina raspisao natječaj za 113 različitih uređaja. Ministarsvo se, naime, ogradilo stavkom kako iznos mora odobriti Razvojna banke Vijeća Europe, ili će se odluka povući. Sljedeću stavku od 26,5 milijuna kuna bit će moguće realizirati tek nakon preseljenja Zavoda u Polikliniku, i to kad se nađe kupac, i po cijeni koja nije zajamčena. Ostatak do 70 milijuna kuna Zadarska županija će uložiti prebacivanjem postojeće opreme, tako da se neće raditi o priljevu novog novca i instrumenata. Hoće li zbog svega toga liječnici u novoj Poliklinici za početak raditi na staroj opremi, vidjet će se uskoro.