Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Postoji vizija da otok Pašman postane jedan veliki bike park

29.10.2016. 22:00
Postoji vizija da otok Pašman postane jedan veliki bike park


Najnoviji rezultati koje je objavila Turistička zajednica općine Pašman govore kako je od početka godine u ovoj otočkoj destinaciji nadomak kopna ostvareno 2,7 posto više dolazaka gostiju i čak 12,7 posto više noćenja s obzirom na proteklu godinu.
– Dosad je na području općine Pašman boravilo 22.741 gost, a ostvarena su 298.542 noćenja. U istom razdoblju protekle godine boravilo je 22.149 gostiju i zabilježeno je 23.419 noćenja, kazao je donačelnik Krešimir Ćosić.
Općina Pašman obuhvaća sedam naselja: Kraj, Pašman (Pašman, Mali Pašman i Barotul), Mrljane, Neviđane, Dobropoljana, Banj i Ždrelac.
– Po dolascima se vidi da je statistika na razini prošle godine. Velika razlika u noćenjima je zbog drugačijeg obračuna vikendaša, pojasnio je Ćosić dodajući
kako je poziv vlasnicima kuća ili stanova za odmor, da kao i svi drugi obveznici zatraže pristupne podatke za sustav eVisitor i provjere jesu li njihovi objekti evidentirani u sustavu, dodatno dao dobre rezultate.
I dalje izražena sezonalnost
U Pašmanu, općini autentičnog dalmatinsko-otočkog šušura, sve je na vrijeme bilo spremno za glavnu turističku sezonu.
– Potrošnju pokušavamo potaknuti i održavanjem brojnih kulturno-zabavnih i sportskih manifestacija, navodi pašmanski donačelnik.
I dalje je izražena velika sezonalnost, tzv. špica sezone je i dalje srpanj i kolovoz.
– Potrebno je raditi na upotpunjavanju ponude, odnosno na prepoznatljivosti turističkog proizvoda koji će privući goste u izvansezonskim mjesecima, tvrdi donačelnik Ćosić koji zajedno s načelnikom Androm Magićem ćini najmlađi općinski dvojac u Zadarskoj županiji i šire.
Poznato je da u strukturi gostiju općine Pašman prevladavaju domaći gosti i gosti iz Slovenije.
– U prilog nam ide i izrazita lojalnost gostiju te sve veće iskustvo u bavljenju turizmom. Svi smo svjesni prigoda koje nam se nude i koje već postoje u okružju pa se postavlja pitanje zašto ih svi zajedno ne bismo iskoristili i to upravo sad kad je Pašman nedvojbeno postao zrelom turističkom destinacijom, kaže Ćosić.
Otok poznat po maslinovu ulju autentična je destinacija za miran, obiteljski odmor, ali i za robinzonski turizam.
– Turistima nisu bitni samo sunce, more, ležanje na plaži. Današnji turisti imaju drukčije potrebe, traže se inovativni sadržaji, povratak prirodi, iznimno je važna sigurnost, fizički i psihički odmor, informiranost i informatizacija, objašnjava Ćosić dodajući kako Pašman ima odlične preduvjete za novi turistički proizvod, etno-turizam, gastronomiju, nove poduzetničke projekte, autohtone proizvode, održivi razvoj, produljenje sezone i bolju pozicioniranost na tržištima.
Najbrže rastući oblik turizma
Budući razvoj turizma na području općine Pašman zasniva se na odmorišnom i sportsko-rekreacijskom turizmu, osobito cikloturizmu kao jednom od najbrže rastućih oblika turizma.
– Cikloturizam je jedan od turističkih proizvoda s najvećom perspektivom. Naša je vizija da otok Pašman postane jedan veliki bike park, atraktivan i siguran za sve grupe turista, prepoznatljiv u svijetu i posjećen preko cijele godine, poželio je Ćosić dodajući kako je potrebno izgraditi kvalitetnu biciklističku infrastrukturu i zbog lokalnog stanovništva i zbog turista koji posjećuju odredišta ili prolaze kroz njih.
Dodao je kako su turistički rezultati dobar temelj i predispozicija za produženje turističke sezone i razvoj turističkog sektora u okvirima tradicije, prirode.
– Vjerujem da će domaći i inozemni investitori prepoznati izuzetno pogodnu klimu za investiranje u pašmanski turizam. Na Općini, ali i novoj Vladi RH i resornim ministarstvima je da podupru i omoguće nove poduzetničke inicijative u ovoj sve poželjnijoj turističkoj destinaciji, zaključuje Ćosić.