Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Investitori čekaju da tvrtka propadne pa dolaze kao “spasitelji”

29.11.2011. 23:00
Investitori čekaju da tvrtka propadne pa dolaze kao “spasitelji”


Govore da ćemo primjenjivati “alternativne” izvore energije, no mi se tim nazivom ne slažemo, jer što je primarnije od sunca koje je postojalo i davno prije nas i davno prije elektrana, kaže Ćurković


Prvih četvero na listi Zelene liste u 9. izbornoj jedinici jučer su u Zadru govorili o njihovom izbornom programu, o temama kao što su obrazovanje, nuklearne elektrane i obnovljivi izvori energije, skladištenje otpada i demistifikacija investicija.
– Riječi investitor i investicija u Hrvatskoj su u posljednjih desetak godina potpuno izgubile prvotni smisao. Investitori obično čekaju da tvrtka propadne pa dolaze kao kakvi spasitelji, a jedino što čine je da ljude “spašavaju” od vlastitih nekretnina. Slučaj za kojeg znamo i događa nam se pred očima je onaj radnica, odnosno firme Kamensko koja čeka svog “investitora”. Imamo i primjera, posebno kod nas na Pagu gdje zemljište preko noći pretvori u građevinsko nakon što se prodalo za male novce, a svi znamo da građevinska mafija najbolje i najbrže pere novac, kazala je Sanja Želehovski, predsjednica Udruge “Cvit soli” i četvrta na Zelenoj listi.
Atana Grbić-Martinović, predsjednica udruge Eko Zadar i nositeljica liste za 9. izbornu jedinicu govorila je o MBO centrima (centri za mehaničko biološku obradu otpada).
– Za 10 centara koliko ih je u planu u Hrvatskoj najupitnija je tehnologija koja je već dobrano zastarjela. U Dalmaciji imamo problema s tlom za takve centre jer je ono svugdje vrlo rahlo pa sve što ide u zemlju ide i u vodu.
Mate Ćurković, treći na listi govorio je o nuklearnim elektranama, odnosno tome kako ih u razvijenom svijetu ima sve manje. Za primjer je naveo Njemačku u kojoj će se 2025. godine ugasiti i posljednja nuklearna elektrana.
– Govore da ćemo primjenjivati “alternativne” izvore energije, no mi se tim nazivom ne slažemo jer što je primarnije od sunca koje je postojalo i davno prije nas i davno prije elektrana, kaže Ćurković.
Elena Mihalj-Marušić govorila je o obrazovnom sustavu u Hrvatskoj koji Lista ne podržava, posebno o “bolonji” koja se u Hrvatskoj primjenjuje različito od sveučilišta do sveučilišta.