Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Oslobođeni od optužbi nakon trećeg suđenja

29.11.2011. 23:00
Oslobođeni od optužbi nakon trećeg suđenja


Vrhovni sud Republike Hrvatske potvrdio je oslobađajuću presudu 43-godišnjem Milanu Jurjeviću i Davoru Tošiću, kojem se na Županijskom sudu u Zadru, sudilo u odsutnosti, zbog kaznenog djela ratnog zločina.
Oni su se optužnicom teretili zbog ubojstva tada 80-godišnjeg hrvatskog civila Mile Brkića, 19. prosinca 1991. godine, na predjelu Karamarkuša u mjestu Kruševo na obrovačkom području, a na Županijskom sudu u Zadru početkom lipnja ove godine oslobađajuću je presudu donijelo Sudsko vijeće, kojim je predsjedala sutkinja Enka Moković.
U vrlo nadahnutom obrazloženju presude, Moković je tada rekla kako je nedvojbena istina da je počinjen ratni zločin i da je brutalno ubijen nesretni starac od 80 godina i to, kako je naglasila sutkinja Moković, “na pravdi Boga”.
– Ali, pitanje je tko je počinitelj? Naime, ovim sudskim postupkom nije dokazano da su počinitelji Milan Jurjević i Davor Tošić. No, iako i stara latinska izreka kaže – “priznanje počinitelja kraljica je svih dokaza”, Jurjevićevo priznanje koje je dao pred istražnim sucem mora biti potkrijepljeno i drugim dokazima, a i on je taj svoj iskaz u dva navrata kasnije opovrgavao. Osim toga, prema nalazima vještaka, patologa i balističara, Mile Brkić nije usmrćen na način kako je to optuženi ispričao u svojoj obrani. Sud ima obvezu utvrditi i provjeriti sve dokaze i činjenice, a budući da one nisu utvrđene, presuda je oslobađajuća. Još želim naglasiti i napomenuti kako kaznena djela iz domene ratnog zločina nikada ne zastarijevaju, pa se nadamo kako će i počinitelj ovog gnjusnog zločina odgovarati ne samo pred Bogom i svojom savješću, već i na sudu – zaključila je sutkinja Enka Moković obrazlažući presudu koja je sada konačna jer je potvrdio i Vrhovni sud.
 Optužnica protiv Jurjevića i Tošića bila je podignuta prije čak 14 godina. Osim toga Vrhovni je sud do sada dvaput ukidao presude od kojih je jedna bila oslobađajuća, a jedna osuđujuća te je tražio od zadarskog suda ponavljanje kaznenog postupka i treći put. Tijekom suđenja bilo je ispitano 56 svjedoka, obavljen očevid na mjestu ubojstva gdje su nakon 18 i pol godina nađene i čahure te je bila obavljena i ekshumacija mrtvog tijela nesretnog Brkića.
Pravomoćnost ove presude Jurjević je čekao na slobodi s koje se i branio tijekom sudskog procesa, dok Davor Tošić živi u Srbiji i nije se pojavljivao na zadarskom sudu. No, on je 12. svibnja 2009. godine ispitan u Beogradu i tada je rekao da se kune u jedinog sina da nema nikakve veze s ubojstvom Mile Brkića.