Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Štrajkale bedževima kad ne mogu neradom

Autor: Siniša Klarica

29.11.2012. 23:00
Štrajkale bedževima kad ne mogu neradom

Foto: Siniša KLARICA



Zbog naputaka svog sindikata, a i specifičnosti posla, medicinske sestre i tehničari u pet zadarskih zdravstvenih ustanova jučer nisu obustavili rad, ali su svoje nezadovoljstvo istaknuli isticanjem bedževa


Jučerašnjem štrajku Matice sindikata javnih službi pridružili su se i zadarske medicinske sestre i tehničari. Okupljeni u Hrvatskom strukovnom sindikatu medicinskih sestara i medicinskih tehničara ukazali su na probleme svoje struke te na posljedice nedavnih odluka Vlade RH kojim se znatno smanjuju prava iz kolektivnog ugovora.
– Priključile smo se štrajku kako bismo prvenstveno pokazali svoje nezadovoljstvo ukidanjem kolektivnog ugovora za javne službe. Temeljni kolektivni ugovor nalazi se u otkaznom roku i primjenjuje se do 19. prosinca ove godine. Sve do tog datuma Hrvatska vlada ima mogućnost povući svoju odluku o otkazivanju, čime bi se primjena Temeljnog kolektivnog ugovora nastavila do vremena na koji je bio sklopljen, dakle do listopada 2013. Također smo protiv zabrane zapošljavanja medicinskih sestara, a trenutačnim uvidom u proračun za 2013. ne samo da ćemo se morati odreći božićnice, regresa i jubilarnih nagrada, nego će i plaće drastično pasti, rekla nam je jučer predsjednica HSSMST-a Zadarske županije Dajana Subić.
Medicinske sestre kažu da bi im se plaća trebala smanjiti za 400-500 kuna, što je vidljivo iz projekcije Državnog proračuna za 2013. – 2015., prema kojoj bi se već u idućoj godini rashodi za zaposlene smanjili za 2,3 milijarde kuna, 539 milijuna na rashodima za plaće djelatnika zdravstvenih ustanova, a 1,7 milijardi na rashodima za ostale zaposlenike.
– Unutar Ministarstva zdravlja planira se smanjenje rashoda za zaposlene od oko 500-600 milijuna kuna, dok se povećanje ukupnih rashoda Državnog proračuna planira za 4,6 milijardi, najviše zbog kamata na kredite, doprinosa proračunu EU i subvencija brodogradnji. Zbog toga se zaposlenici u javnim službama moraju ponovno odricati svojih prava, kaže Subić.
Štrajk se provodi na temelju kolovoškog referenduma, kojim su članovi Matice sa 94,07 posto protiv odbili Vladin prijedlog za izmjenu i dopunu temeljnog kolektivnog ugovora. Time se Vladi RH otvoreno najavilo da socijalnog mira neće biti dokle god ne shvate da odgovornost za donošenje odluka ne podrazumijeva monopol naređivanja, već dijalog sa socijalnim partnerima. Zbog naputaka svog sindikata, a i specifičnosti posla, medicinske sestre i tehničari u pet zadarskih zdravstvenih ustanova jučer nisu obustavili rad, ali su svoje nezadovoljstvo istaknuli isticanjem bedževa.