Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Četverokukom će obnavljati naslijeđenu nošnju

29.11.2013. 23:00
Četverokukom će obnavljati naslijeđenu nošnju


Radionica četverokuke nakon dva mjeseca polako se bliži kraju, a finalni radovi već su se mogli pogledati u subotu ujutro kada su se još jednom okupili polaznici te radili na svojim vezovima.
U subotu su se spajali izvezeni dijelovi koji su izrađivani tijekom prijašnjih radionica, doznali smo od voditeljice Nade Šarlije, koja je jako zadovoljna učinjenim, kaže. Radionica četverokuke ove godine među četrnaest polaznika, inače ima i dva muškarca, također pripadnika nekog od KUD-ova Zadarske županije koji su poželjeli ući u ove tajne zanata, a to im nije bilo, doznajemo, nimalo teško.
– Motivacija je u tome jer je to zaboravljeno i ovaj vez nitko ne radi. Zato sam došao naučiti raditi ovaj vez i prenijeti ga dalje. Za jedan dio potrebna su mi je dva do tri sata, a ove dijelove koje sad izrađujem upotrijebit ću na pojasu svoje nošnje, kazao je Ivica Karlić iz KUD-a Škabrnja.
Četverokuka se, osim na ženskim, primjenjuje i na muškim nošnjama, a radi se o tradicijskom vezu Dalmacije, Ravnih kotara i podvelebitskog kraja i uglavnom se može vidjeti na narodnim nošnjama KUD-ova te u Narodnom muzeju Zadra. Sam odaziv na radionicu je bio dosta velik, tako da su organizatori neke, nažalost, morali i odbiti.
Za jednu nošnju potrebno je puno strpljenja i vremena, pa se tako jedna izrađuje i do dvije godine.
– Treba jako puno truda i rada za to. Iako, ako se žena posveti isključivo samo nošnji, može je napraviti i ranije, no uz svakodnevni posao, teško je izvedivo uz kraći rok, pojasnila je Šarlija.