Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Dogodine kompletan remont postojećih ukrasa

29.11.2013. 23:00
Dogodine kompletan remont postojećih ukrasa


Zvona, kugle, sidra, kristali i drugi blagdanski ukrasi pojavljuju se ovih iznad zadarskih ulica. Božićno ukrašavanje prva je nagovijestila 16 metara visoka jelka na Narodnom trgu. Kako kaže scenograf Neno Stojaković, potraga za pravom jelkom jedan je od težih djelova u božićnom ukrašavanju.
– Čovjek koji je zadužen za jelku prošle godine je prošao 200 kilometara po Lici da bi pronašao pravu. U Zadru se postavila visoka ljestvica za božićnu jelku i uvijek imamo jednu od najljepših u Hrvatskoj. Ova što je sad na Narodnom trgu već je bila u užem izboru prošle godine, ali smo onda odabrali elegantniju. Sad je ova došla na red, a jako je široka pa smo je prozvali ‘prasica’, priča Stojaković.
Novi ukrasi u Klaićevoj
Tako je debela prošlogodišnja prva pratilja postala miss, a okitit će se s 4.000 led lampica, stotinjak blicajućih žarulja i oko 180 kugli.
Ove godine je novost u ukrašavanju veliki adventski vijenac koji će se postaviti oko arheoloških ostataka osmerokutne kule koja “viri” iz stakla na Trgu Petra Zoranića.
– Nove ukrase ćemo staviti u Klaićevoj ulici, od Narodnog trga prema Četiri kantuna i na dijelu Kalelarge od crkve sv. Šime do Hrvatskog narodnog kazališta. Bilo je više ideja za promjene u ovogodišnjem ukrašavanju, ali kad smo izvadili ukrase iz skladišta iznenadili smo se koliko novca i vremena moramo potrošiti samo na popravke. Ipak su neki ukrasi stari po 7-8, čak i 10 godina. Najvjerojatnije sljedeće godine nećemo moći ništa uložiti u nove ukrase, već ćemo morati sva sredstva uložiti u kompletan remont postojećih, kazao je Stojaković koji je sa svojim obrtom Plan B podizvođač radova Marex Elektrostroju koji ima četverogodišnji ugovor s Gradom Zadrom za ukrašavanje.
Forum ostaje najizazovnije mjesto za uređenje
Kako kaže Ivana Dadić, stručna suradnica za protokol i informiranje u Gradu Zadru, standardno se na to svake godine potroši 300 tisuća kuna. Kaže da ugovor uključuje postavljanje i skidanje ukrasa, skladištenje, popravak te zamjenu i kupnju novih.
Kako kaže dalje Stojaković, na Narodnom trgu će, kao i lani, biti kristali od led lampica, dok Forum ostaje najizazovnije mjesto za uređenje.
– Problem kod Foruma je što se nemaju gdje objesiti ukrasi pa je uređenje parterno. Bili smo stavljali podne instalacije, figure Djeda Mraza te lampice oko kolona, ali dobili smo zabranu od Zavoda za zaštitu spomenika, a i podne instalacije mogu biti opasne za djecu ili privlačne vandalima. Tako nam je ostalo okititi osam stabala na Forumu, a ukrasit ćemo i dio oko šatora s klizalištem, govori Stojaković.
Svi ukrasi bi trebali biti postavljeni do Sv. Nikole