Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Knjiga će još lakše i brže putovati

29.11.2013. 23:00
Knjiga će još lakše i brže putovati


Nadamo se da će se ovom vrijednom donacijom još više podići razina čitanja u Zadarskoj županiji, a osobito nas raduje što će se novi bibliobus prvi put otisnuti i preko mora. Najprije na otoke Ugljan i Pašman, a onda i u ostala mjesta na zadarskim otocima. Pozivam stoga čelnike otočnih općina da se jave Gradskoj knjižnici Zadar kako bismo što prije realizirali suradnju i kako bi knjiga mogla doći do svakog mjesta koje nema knjižnicu i čitaonicu, rekao je Ivan Pehar, ravnatelj Gradske knjižnice Zadar, na svečanosti koja je jučer upriličena u povodu preuzimanja bibliobusa od knjižnice iz njemačkoga grada Freiburga. Napomenuo je i da su već započeli pregovori o sponzorstvu s upravom Jadrolinije kako knjižnica ne bi morala plaćati skupe trajektne karte.
Zahvaljujući povezanosti gradonačelnika Freiburga s Evangelističkom župom i psihologinjom Reginom Kröner, koja u Zadar dolazi više od dva desetljeća, a u ratnim i poratnim godinama iskazala se u prikupljanju humanitarne pomoći za Hrvatsku, bibliobus je stigao u Gradsku knjižnicu Zadar koja je uz Rijeku i Zagreb postala treća knjižnica u našoj zemlji s dva bibliobusa. Jedini uvjet njemačke knjižnice bio je da donirani bibliobus nastavi ispunjavati svoju knjižničnu zadaću s istom predanošću kao što je to činjeno do sada, naglasila je ravnateljica knjižnice u Freiburgu Elizabeth Willnat te dodala kako je sretna što bibliobus dolazi u prave ruke, ali je ipak i žalosna jer se rastaju „od vjernog prijatelja”.
Novi bibliobus proizveden je 1986. i ima manje prijeđenih kilometara nego bibliobus koji je Gradska knjižnica Zadar kupila 2006. godine. Služio je samo za korisnike s područja grada Freiburga, vrlo je pedantno servisiran i ima 4.000 jedinica knjižnične građe.
Primopredaji bibliobusa prisustvovali su Marina Viduka iz Zadarske županije, pročelnik gradskog Upravnog odjela za kulturu Radovan Dunatov te dogradonačelnik Zadra Zvonimir Vrančić, a u prigodnom programu nastupili su Dječja klapa Bersice i učenici OŠ Šime Budinića.