Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Šoletić: Brak kao institucija ničim nije ugrožen

29.11.2013. 23:00
Šoletić: Brak kao institucija ničim nije ugrožen


U povodu nedjeljnog referenduma “U ime obitelji” anketirali smo poznate Zadrane kako bismo saznali hoće li se odazvati referendumu te kakav je njihov stav. Neki s kojima smo razgovarali zadržali su svoje pravo da ne otkriju svoja razmišljanja, a mi vam donosimo izjave onih koji su pristali o tome javno govoriti.
“U ime obitelji” bit će prvi narodni ustavotvorni referendum održan u Hrvatskoj.
– Na referendum ću svakako izaći i glasovat ću – protiv. Prateći u medijima javne diskusije i polemike, čini mi se da su jače i ispravnije argumentacije onih koji su protiv. Dodatna zaštita braku nije potrebna. Mislim da svaki čovjek ima pravo na svoj izbor, kaže Mirko Miočić, poznati zadarski kvizaš.
Referendum bespotreban
Giuseppe Giergia, legendarni zadarski košarkaš, kaže kako je referendum prije svega nepotreban.
– Mislim da je to nepotrebno trošenje novca. Nisam još siguran hoću li uopće izaći na referendum. Imam građanski i crkveni brak, a u crkvi sam se oženio još u ono vrijeme kada to nije baš bilo poželjno, ni popularno.
Davor Petrović, voditelj klape Intrade, u vrijeme održavanja referenduma je s klapom na mini turneji tako da neće moći izaći na referendum.
– Inače, mislim da je referendum bespotreban i mislim da je obitelj osnova i temelj svakog društva i njegove budućnosti. Smatram da je brak zajednica muškarca i žene, ali ne želim uskraćivati ni prava onima koji su drugačiji.
Na referendum zbog odlaska na put neće ni pjevačica Marina Tomašević.
– Iz čisto tehničkih razloga nisam u mogućnosti izaći na referendum jer sam na putu, ali sam – protiv. Što se tiče samog referenduma mislim da se tu postavljaju i neka druga pitanja, primjerice, hoćemo li tako za svaku stvar održavati referendume i trošiti novac u ovoj situaciji. Jedino još, kao majka, nisam posve sigurna je li dobro da istospolni parovi odgajaju dijete.
Poštivati volju građana
– Izaći ću na referendum i mogu reći u svoje osobno i u ime Udruge da ćemo zaokružiti – ZA. To je naš stav. Krivo mi je što se u javnosti izvrću činjenice jer takve osobe već imaju zakonom zajamčena prava. U svakom slučaju želimo da sve prođe mirno i dostojanstveno bez incidenta jer ovaj bi referendum doista trebao biti festival demokracije i bez obzira kakav bio njegov ishod treba poštivati volju građana, poručuje Klaudio Vidaić, dopredsjednik zadarske HVIDR-e.
Njegov stav ne dijeli glumica Tamara Šoletić.
– Izaći ću na referendum i glasovat ću – protiv. Vjerujem da je svatko od nas barem jednom u životu bio manjina, a ako nije spletom životnih okolnosti, vjerojatno hoće. Kao heteroseksualna osoba, Hrvatica i katolkinja koja je u braku, smatram da brak kao institucija ničim nije ugrožen da bi ga trebalo stavljati u Ustav. Nitko nema pravo drugome oduzimati sreću, a najviše me boli što nas stalno dijele. Užasavam se tih podjela.