Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Kako prijateljstvo i ljubav mogu riješiti neke probleme

29.11.2016. 23:00
Kako prijateljstvo i ljubav mogu riješiti neke probleme


Priča o Peu, dječaku kojem se prvi dan vrtića baš i nije toliko svidio, dupkom je jučer ispunila multimedijalnu dvoranu Gradske knjižnice Zadar. Tamo se održavalo predstavljanje slikovnice Roberta Bacalje, sveučilišnog profesora koji je ovu priču odlučio u suradnji sa svojim kolegama izdati nakon druženja sa švedskim mališanima prije dvije godine.
„Peov prvi dan u vrtiću” je dvojezična (hrvatsko-engleska) problemska slikovnica, koja tematizira vrlo životnu temu, iskustvo suvremenog djeteta koje mora pohađati predškolsku ustanovu, odnosno početi odlaziti u vrtić.
– Cilj mi je bio pokazati kako ljubav i prijateljstvo i u toj dobi mogu riješiti neke probleme. Priču sam napisao nakon druženja s jednom skupinom mališana i s njihovom odgojiteljicom tijekom boravka u Švedskoj. Odgojiteljica ih je podučavala načinu na koji se lovi riba, a i ja sam im prepričao svoje iskustvo odlaska s ocem u ribolov, u jednoj, njima drugoj zemlji, kazao je Bacalja, koji je potaknut s pozitivnim reakcijama svojih studenata na priču, istu naposljetku odlučio i objaviti i to zajedno sa svojim kolegom Damirom Kamentarom, koji ju je ilustrirao.