Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Zadarski učenici pripremili rimske žrtvene kruščiće (FOTOGALERIJA)

29.11.2016. 23:00
Zadarski učenici pripremili rimske žrtvene kruščiće (FOTOGALERIJA)


Mirisi začinskog bilja, slani i slatki specijaliteti iz davnih vremena te mlade Rimljanke jučer su na Narodni trg donijeli duh antike te privukli brojne Zadrane i turiste na “Izložbu antičke kuhinje i ljekovitog antičkog bilja”. U okviru proslave Dana grada Zadra, priredili su to učenici i djelatnici Klasične gimnazije Ivana Pavla II. u suradnji s Poljoprivrednom, prehrambenom i veterinarskom školom Stanka Ožanića, prezentirajući tako rezultate provedenih projekata Antička kuhinja i Ljekovito antičko bilje.
Recepti iz Apicijeve kuharice iz 3. ili 4. stoljeća i Katonovih zapisa na zanimljiv način kombiniraju svima dobro poznate, ali malo zanemarene namirnice.
– Pripremili smo rimske žrtvene kruščiće kakve su Rimljani prinosili bogovima u hramu, a specifični su jer sadrže slani sir i aromatizirani su lovorom i cimetom. Pripremili smo i deserte: grčke uštipke koji su slični našim fritualama, samo su slane i prelijevaju se s medom, zatim kuglice s orasima i paprom, datulje kuhane u vinu i medu te punjene pinjolima. Tu su i grčke palačinke itria s kojima su antički Grci ujutro započinjali dan, rekla je Lucija Marcelić, učenica Klasične gimnazije.
Učenici Klasične gimnazije i Poljoprivredne škole pripravljali su antička predjela i deserte pod vodstvom svojih mentorica Smiljane Prtenjače, Lorene Dekorti i Ines Rakvin. Klasičari su radili herbarij od ljekovitog bilja, a učenici iz Stanka Ožanića su sadili ljekovito bilje pod vodstvom mentorica Željke Kajmak, Sonje Bautović i Sandre Gospić.