Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Zebić opet trener, uprava najavljuje odlazak u drugi grad?

Autor: Drago Bajković

29.12.2008. 23:00
Zebić opet trener, uprava najavljuje odlazak u drugi grad?

Foto: Vedran SITNICA



Katić: S današnjimdanom Zadar kreće u preoblikovanje, tj. privatizaciju kluba. Sinovčić: s privatizacijom Zadra ide se po istom sistemu kako je to učinio Hajduk, s tom razlikom da će dionice Zadra ipak biti jeftinije.
U posljednjim danima 2008. godine u NK Zadar su se dosjetili sazvati konferenciju za novinare. Svi su očekivali da će glavna vijest “presice” biti imenovanje novoga trenera, međutim ta vijest na kraju je bila najmanje bombastična. Potvrđeno je ono o čemu se danima šuškalo, Dalibor Zebić vraća se na klupu Zadra. Ono što je imalo prioritet na jučerašnjoj konferenciji za novinare je vijest koju je obznanio Branko Katić, predsjednik kluba
– S današnjim danom Zadar kreće u preoblikovanje, tj. privatizaciju kluba. Pozivamo sve prijatelje kluba da se uključe u ovaj proces i kupnjom dionica pomognu svome klubu – kazao je Katić.
Maćehinski odnod Grada
To je bila samo jedna stavka o kojoj je govorio Katić. Sljedeća je tema bila financijski kolač koji Zadar treba dobiti iz gradskog proračuna.
– Ne želim nikoga napadati, ali reći ću neke činjenice. Zadar je u ovoj godini dobio iz proračuna 2 milijuna i 250 tisuća kuna dok je za sljedeću godinu predviđeno još manje – 2 milijuna kuna. Ta činjenica govori dovoljno sama za sebe o odnosu gradskih struktura prema ovome klubu i ljudima koji ovdje rade.
Tu nije bio kraj lošim vijestima sa Stanova.
– Kako sada stvari stoje Nogometni klub Zadar će svoje sjedište morati izmjestiti u neku drugu županiju jer Stanovi ovakvi kakvi jesu sigurno neće dobiti licenciju za sljedeću sezonu. Hrvatski nogometni savez nam je u ovoj sezoni maksimalno izašao u susret jer ni sada nemamo uvjete za odigravanje prvoligaških utakmica. Zna se da se to odnosi na kapacitet koji ne udovoljava zadanim uvjetima kao i na natkrivenost tribina. Također je poznato da bi te uvjete zadovoljili izgradnjom zapadne tribine, ali trenutačna situacija govori da se praktički ništa nije napravilo u tom segmentu. Teško je i najvećim optimistima predvidjeti da bi se ti radovi mogli završiti u sljedećih šest mjeseci. Ako u određenom trenutku zaključimo da se to neće dogoditi NK Zadar će se registrirati u nekom drugom gradu na moru, jednostavno ćemo na to biti primorani da bi nastupali u Prvoj HNL – s tim je riječima svoje izlaganje završio Katić.
Poput Hajduka
Reno Sinovčić, koji je bez obzira na službeni naziv – vanjski stručni suradnik Zadra, alfa i omega prvoligaša sa Stanova, nakon toga je preuzeo glavnu riječ.
– Nećemo otkrivati toplu vodu, s privatizacijom Zadra ide se po istom sistemu kako je to učinio Hajduk, s tom razlikom da će dionice Zadra ipak biti jeftinije. Sada je na revizorima da naprave svoj posao, nakon toga će ministarstvo odrediti uvjete po kojima će klub biti privatiziran. Ja bih bio najsretniji da me na kraju ove priče ne dopadne niti jedna dionica Zadra jer bi to značilo da je za prvoligaša sa Stanova zainteresirano puno ljudi. Za privatizaciju smo se odlučili kako bi se došlo na kraj uličnim i restoranskim pričama kako je Zadar Renova igračka. Sada će svi koje zanima vlasništvo nad Zadrom i koji su o tome govorili mogu svoje riječi pretvoriti u djela.
Sinovčić je nastavio s istom tematikom.
– Za normalno funkcioniranje kluba u jednoj sezoni potrebno je 7-10 milijuna kuna, a mi iz Gradskog proračuna dobijemo dva. Svima je jasno da netko mora namiriti ostatak novca, a zna se i tko to čini. Boli me kada u tisku pročitam da tamo neka Croatia iz Sesveta i Gradskog proračuna kao klub na marginama dobije 3 milijuna kuna, a mi samo dva. Nije teško za pretpostaviti koliko onda dobiju Inter, Zagreb ili Dinamo.
Pojasnio je Reno i gdje će ići novci od prodaje Subašića i Tomasova.
– Sredstva koja samo dobili za prodaju Subašića i Tomasova ići će za sanaciju dugova koje NK Zadra ima prema državi, što je najveća stavka, te nekim tvrtkama kojima smo dužni. Radi se o iznosu od 3-4 milijuna kuna. Želimo tim novcem financijsko stanje u klubu dovesti na “pozitivnu nulu”, što je uostalom i preduvjet za preoblikovanje, tj. privatizaciju kluba koja mora biti transparentna.
Povratak Zebića
Iako je bio malo optimističniji nego predsjednik Sinovčič je pojasnio Zašto će se Zadar, ako do toga dođe, morati registrirati u drugoj županiji.
– Svi znaju što je obećano iz ureda gradonačelnika po potanju zapadne tribine koja bi riješila većinu naših problema. Do današnjeg dana nisu napravljeni niti nacrti. Teško jmne za očerkivati da se to može riješiti u sljedećih šest mjeseci kada smo svi bili svjedoci koliko nam je trebalo za rušenje te tribine i postavljanje reflektora. Bez obzira na to ja se i dalje nadam da će izgradnja te tribine krenuti štio prije i nitko sretniji od mene ako Zadar u zacrtanom roku bude imao sve uvjete za dobivanje licencije. U suprotnom neće nam preostati ništa drugo nego se rpreregistrirati u nekom drugom gradu na moru, a to bi bili Split ili Rijeka.
Također je pojasnio zašto je ponovno ukazano povjerenje treneru Daliboru Zebiću.
– Dugo smo razmišljali što napraviti po tom pitanju i na kraju smo odlučili da je povratak Dalibora Zebića na klupu Zadra najbolje rješenje. Činjenica je da je Zebić zaposlenik kluba i da najbolje poznaje situaciju kako u klubu tako i u momčadi. Rukovodili smo se i željama većine prvotimaca koji su kazali da je povratak Zebića na klupu najrealnija i najbolja opcija. Uz to su naglasili da je njihov zadatak da daju puno više od 30 posto mogućnosti koliko su davali u jesenskom dijelu i tada neće biti problema za Zadar. Zainatili smo se, Zadar će se ojačati s 5-6 igrača, isto toliko će ih napustiti naše redove i vrlo brzo bit ćemo tu sigurnoj zoni, treći odozada. I na Dvoranskom prvenstvu koje na Višnjiku starta 6. siječnja pokazat ćemo da se na nas mora najozbiljnije računati u prvenstvu – zaključio je svoje izlaganje Sinovčić.
 


 STIŽU ŠARANOVIĆ I BEČIRI


Reno Sinovčić je osim imenovanja Dalibora Zebića prvim trenerom momčadi, obznanio imena dva pojačanja s kojima se Zadar za sada dogovorio.
– S napadačem Edinom Šaranovićem koji se već više puta spominjao u kontekstu dolaska u Zadar sve je dogovoreno. Također je dogovor postignut i s Erdžanom Bečirije, reprezentativcem Slovenije. Radi se o igraču koji ima 24 godine i koji igra na mjestu stopera. Pregovaramo s još nekoliko igrača iz susjedne države i izvjesno je kako će neki od njih pojačati naše redove. O tome će ovisiti i tko će napustiti naše redove. Reći ću još da radimo na dovođenju jednog mladog reprezentativca koji ima šesnaest godina, a za kojeg je zainteresiran i veliki Chelsea.




 PROŠIRENJE 1. HNL


Sinovčić je kazao kako će do proširenja Prve HNL sigurno doći.
– Komisija HNS donijela je takvu odluku i ona se ne može poništiti. Kada bi se sada i donijela nekakva drugačija odluka ona bi na snagu stupila tek za godinu dana što je određeno statutom HNS-a. Jedino bi se takva odluka mogla promijeniti ako ne bi bilo dovoljno klubova koji bi zadovoljavali uvjete. Prvo želim naglasiti da ćemo prvoligaški status osigurati na terenu što znači da sigurno nećemo biti posljednji na ljestvici. Puno veći problem je taj što Zadar ne zadovoljava uvjete tj. teško može dobiti licenciju za sljedeću sezonu.