Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Kako je prošla 2009. – četvrti dio

Autor: Marija Knežević

29.12.2009. 23:00
Kako je prošla 2009. – četvrti dio

Foto: Zvonko KUCELIN



LISTOPAD – GKZD proslavila 60. rođendan, nasukao se Marko Polo
Adris Grupa je u Zadru predstavila svoju novu tvrtku i projekt “Cromaris” nastalu objedinjavanjem četriju tvrtki nad kojima je Adris posljednjih godina stekao vlasništvo. Riječ je o zadarskom Cenmaru, rovinjskoj Marimirni, Marikulturi Istra iz Marčane i Bisagama iz Kali.
Nakon što ih je zbog ucjene zadarskoj policiji prijavio sveučilišni profesor i pročelnik zadarskog Odjela za talijanistiku Dr. sc. Živko Nižić (65), istražnom sucu Županijskog suda u Zadru privedeni su Ava Karabatić (24), splitska manekenka koja u Zadru studira talijanski i latinski jezik, njezin dečko Špiro Miličić (24) i Sanja Karabatić (39), Avina majka.
Umro je još jedan doajen zadarskog i hrvatskog novinarstva, Jandre Širinić. Poslije teške bolesti Jandre je otišao u 71. godini. Zadar je izgubio jednog od najboljih, rasnog novinara, koji ništa drugo nije radio osim pisao. Više od 40 godina.
Hrvatska kazališna kuća Zadar bila je domaćin svečane akademije Gradske knjižnice Zadar. Proslava povodom Dana Gradske knjižnice Zadar i obilježavanja 60. obljetnice njezina osnutka prošla je u velikom svečarskom ozračju, uz prisustvo velikog broja uzvanika. Povodom obljetnice u HKK je i predstavljena monografija “Gradska knjižnica Zadar 1949. – 2009.”.
U okviru obilježavanja Dana obrane grada Zadra u foajeu Hrvatske kazališne kuće otvorena je izložba dokumentarnih fotografija pod nazivom “Razaranje Zadra”. Autori Zvonko Kucelin i Željko Karavida u to su vrijeme bili jedini fotoreporteri u Zadru, a izložene fotografije snimljene su upravo u ovo doba godine 1991. godine te svjedoče o stradanju civila i građevina, stanju na razorenim gradskim ulicama, potopljenim brodovima…
U prostorijama Muzeja stakla je svečano otvorena izložba “Osamdeset godina košarke u Zadru”. Veliki broj uzvanika iz sportskog i društvenog života grada Zadra okupio se na zadarskim bedemima i tako odao svojevrsno priznanje ovom sportu koji u Zadru živi već punih osam desetljeća, te svim ljudima koji su svih ovih godina pisali zadarsku košarkašku povijest i zbog kojih se Zadar danas i naziva gradom košarke.
U prostoru “Tisak media centra”, na katu Gradske tržnice održana je prva književna večer novoosnovanoga Društva neafirmiranih književnika Zadra i zadarske regije, “Zapis”. Na prvoj književnoj večeri predstavila su se četiri autora: Igor Eškinja, Robert Nezirović, Elvis Serdar, Mario Padelin i pjesnikinja Valentina Mlađen.
Predstavnici stanara Smiljevca predali su u Grad Zadar peticiju s preko 1.000 potpisa u kojoj traže hitno rješavanje problema smrada koji se širi od uređaja za pročišćavanje otpadnih voda “Centar”. Nakon toga imali su sastanak s dogradonačelnicima Zadra Darkom Kasapom i Draženom Grgurevićem, direktorom Odvodnje Zadar Grgom Peronjom i predstavnikom, njemačke tvrtke koja je izgradila postrojenje.
Trajekt “Bartol Kašić” udario je u držač lukobrana na Silbi, no nije bilo prodora mora ni ozlijeđenih putnika niti članova posade; oštećenje je popravljeno i trajekt je isplovio na redovnoj liniji.
Počelo je najavljivano uklanjanje ratnih ruševina na području grada, a prvi od objekata koji je očišćen je devastirani objekt sjeverno od Mercatora u Kijevskoj ulici.
U Gradskoj loži na Narodnom trgu u organizaciji Galerije umjetnina Narodnog muzeja Zadar svečano otvorena izložba fotografija “Zvonimir Brkan (1920. – 1979.) u povodu tridesete godišnjice smrti”. Na svečanosti otvaranja govorili su mr. sc. Ljubica Srhoj Čerina, voditeljica galerije umjetnina Narodnog muzeja Zadar, Ivan Šimunić, pročelnik Županije za kulturu, i dr. sc. Antun Travirka, profesor Odjela za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zadru.
Na trećem međunarodnom sajmu pršuta ISAP 2009. održanom u istarskom Tinjanu u konkurenciji 29 pršutana iz Hrvatske, Slovenije, Italije te Bosne i Hercegovine dimljeni dalmatinski pršut tvrtke “MATAŠ – M.N.” iz Jasenica je osvojio šampionsku titulu.
Nakon četiri godine mandata Tomislav Fačini više nije ravnatelj Glazbenih večeri u sv. Donatu. Na njegovo mjesto Festivalsko vijeće je imenovalo mladog zadarskog glazbenika, voditelja Hrvatskog pjevačkog glazbenog društva Petar Zoranić i profesora u Glazbenoj školi Blagoja Berse, Juricu Šošu.
Predstavnici sindikata i uprava Adrie upozoravaju kako se gradnjom luke u Gaženici ugrožava opstanak te tvrtke i dovode u pitanje radna mjesta za 550 zaposlenika. Tvrde kako su im zemljište, ribarski gat i riva na prijevaru oteti i uzurpirani te da im je uništen separator za otpadne vode, a dolaskom četverotračne ceste zatvorit će im se i pristup moru.
U Zadar su stigli veterani slavnog Real Madrida i odmjerili su snage s veteranima Zadra. Bolji su bili domaćini koji su u atraktivnoj utakmici pobijedili sa 90:84, a središnji događaj zbio se nakon deset minuta i jedanaest sekundi igre, pri rezultatu 36:28. Sat na semaforu je zaustavljen, na parket je izišla zadarska limena glazba, cijela dvorana podigla se na noge i počeo je pljesak jer su tada u vis podignuti dresovi s brojevima 10 i 11, koje su nekad nosili Krešo i Pino.
Jadrolinijin trajekt “Marko Polo” nasukao se na stijene otočića Sit i bit će odsukan hidrauličnim dizalicama i zračnim jastucima. Nova je to taktika koju su, nakon četiri dana bezuspješnih pokušaja povlačenja broda tegljačima, predložili nizozemski stručnjaci iz tvrtke Smit Salvage Roterdam. Nizozemsku kompaniju angažirao je Jadranski pomorski servis koji je dobio posao odsukavanja 128 metara dugog Jadrolinijina trajekta koji je pramčanim dijelom izletio punih 15 metara na stijene.
Nakon što je utvrđeno da tvrtka Čazmatrans Nova d.d. na javni poziv za bivše Contusove linije nije dostavila vjerodostojnu potvrdu o plaćenom porezu od Porezne uprave, Povjerenstvo za provođenje postupka javnog poziva pri Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture izabralo je drugu najpovoljniju ponudu, onu prijevoznika APP Požega.
STUDENI – Silađinov spomenik izazvao pobunu, vinari pokupili nagrade
U Zadru je u četvrtak 3. studenoga 1994. počeo izlaziti neovisni tjednik Zadarski list. Ove godine obilježili smo 15. rođendan.
Posljednjih nekoliko dana policiji se javilo 10-ak prevarenih građana s teškim optužbama na račun Ante Kurtovića, 28-godišnjeg Zadranina. Prema njihovim riječima muškarac im je nudio automobile, najčešće marke audi, brodove i stanove za gotovinu s cijenom upola manjom od realne. U pozadini cijele priče krije se prijevara teška oko dva milijuna eura. Prema neslužbenim informacijama Kurtović je na isti način, posredujući pri kupnji u posljednjih pet godina “nasamario” 50-ak osoba. Automobile, brodove i stanove kupovao je na leasing preko nekoliko banaka, najviše preko Hypo banke, PBZ, Reiffeisen banke i Zagrebačke banke. Leasingom je zaduživao svoju rodbinu i prijatelje.
Nezadovoljstvo Silađinovim rješenjem spomenika pobjedi u Domovisnkom ratu, bio je povod sastanku predstavnika braniteljskih udruga iz Zadra s nadbiskupom Ivanom Prenđom. S nadbisukupom su se sreli predstavnici udruga zadarskih tenkista, 4. gardijske brigade, žene u Domovinskom ratu, Središta za specijalističku obuku dočasnika „Damir Tomljanović Gavran”, maloljetnih branitelja, nezavisnih branitelja, Hrvatska sloga i HVIDR-e Zadar. Udruga Specijalne policije , podržala je ovu grupaciju udruga.
Vinari i vinogradari Zadarske županije postigli su dosad nezabilježen uspjeh na međunarodnoj smotri “Sabatina” održanoj u Trogiru. Titulu šampiona za najbolje ocijenjeno vino u kategoriji otvorenih vina ponio je Zvonimir Vlatković iz Novigrada, a od 10 zlatnih medalja u istoj kategoriji čak 9 osvojili su vinari naše županije.
Elvis Šopić kriv je zbog kaznenog djela teškog ubojstva na krajnje podmukao način i osuđuje se na kaznu zatvora u trajanju od 30 godina – rekao je danas na Županijskom sudu u Zadru predsjednik Sudskog vijeća Boris Babić izričući nepravomoćnu presudu 22-godišnjem mladiću zbog ubojstva taksista Igora Ćustića. Obrazlažući presudu, sudac Babić je podvukao kako je Sudsko vijeće prihvatilo tezu tužiteljstva kako je riječ o kvalificiranom obliku ubojstva za što je zakonom zapriječena i kazna dugotrajnog zatvora, no kako je riječ o do sada neosuđivanom mlađem punoljetniku, zavtorska je kazna ipak, smanjena.
ŠRD Zubatac je na Prvenstvu Hrvatske u lavu štapom s obale održanom u Crikvenici osvojio zlatnu medalju u poretku momčadi, to je pošlo za rukom dvojcu Dubravko Pejdo i David Bajlo.
Dvije godine nakon proslave pedesete obljetnice međunarodne izložbe fotografije “Čovjek i more” Galerija umjetnina Narodnog muzeja Zadar predstavila je knjigu “Čovjek i more (1957 – 2007)”. Knjigu su predstavili mr. sc. Ljubica Srhoj-Čerina, voditeljica Galerije umjetnina, i dr. sc. Antun Travirka, danas profesor Odjela za povijest umjetnosti u Zadru, a nekada voditelj Galerije umjetnina i 26 godina prvi čovjek (organizator) izložbe “Čovjek i more”. Travirka je svoje izlaganje završio kazavši kako se upravo sada izložbe “Čovjek i more” nalazi na prekretnici, jer joj zbog odgođene izgradnje “Baštinskog centra”, odnosno nepostojanja adekvatnog galerijskog prostora, prijeti gašenje.
Marko Knežević (22) na Županijskom sudu u Zadru nepravomoćno oje suđen zbog pokušaja teškog ubojstva čiji je motiv bilo koristoljublje te je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 12 godina. Knežević je, prema optužnici, maskiran i naoružan nožem, samo nekoliko mjeseci nakon izlaska iz Kaznenog zavoda u Turopolju zbog niza razbojstava, ušao u trgovinu ” Pijor ” koja se nalazi u blizini Vatrogasnog doma u Zadru i teško ozlijedio nožem u predjelu grkljana 31-godišnju prodavačicu Krajnu Krajnović koja je na sudu i svjedočila.
Nakon što je pola sata kružio nad samim centrom Zadra, iznad Poluotoka, jer nije mogao sletjeti na zemlju, jedan je kanader prisilno sletio na more uz same Morske orgulje. Njegovo slijetanje pratili su vatrogasci, služba Hitne medicinske pomoći i zadarska policija koji su odmah po dojavi pilota bili obaviješteni o problemu.
Hrvatska kazališna kuća Zadar je javnosti ponudila premijernu izvedbu komedije, koju je odigrala Glumačka radionica HKK Zadar. Prema tekstu dubrovačkog autora Feđe Šehovića, “Kurve” je adaptirala i režirala Jasna Ančić, primadona zadarskoga glumišta. U predstavi su glumili Vinko Radovčić, Tamara Sukalić, Ivana Begović, Josipa Zubak, Ivan Genda, Antonela Grubić, Tena Stanić, Tamara Baždarić, Tereza Paulina, Silvio Mumelaš.
U Gradskoj loži je svečano predstavljena knjiga “Photographia Iadertina. Od dagerotipije do digitalne slike” autora Abdulaha Seferovića. Svečanost predstavljanja uklopljena je u proslavu Dana Grada Zadra. Knjigu su predstavili dr. sc. Antun Travirka, profesor Odjela za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zadru, Miljenko Domijan, poznati zadarski konzervator i Bože Čović, urednik knjige.
U Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru je predstavljena knjiga “HOC TIGMEN – Ciboriji ranoga srednjeg vijeka na tlu Istre i Dalmacije”, autorskog dvojca prof. dr. sc. Pavuše Vežića i doc. dr. sc. Milenka Lončara.
Nakon što je prije punih devet godina suspendiran zbog seksualnog uznemiravanja studentica, profesor dječje književnosti, dr. sc. Stjepan Blažanović, dobio je otkaz zbog teške povrede radne obveze. Odluka je donesena prošli tjedan, a Uprava Sveučilišta profesoru je odluku o raskidu ugovora o radu uputila pisanim putem.
PROSINAC – Brutalno pretučen mladić, snijeg prouzročio kolaps
Posada tankera Donat koja se u siječnju u jednom danu u samo dva sata dva puta obranila od napada somalskih gusara jedna je od kandidata za dobivanje prestižnog priznanja za pothvate na moru “Plave vrpce Vjesnika”. Dodjela Plave vrpce Vjesnika održala se na trajektu “Zadar” u Zadru. Posadu zadarskog tankera na čelu s kapetanom Tonijem Dunatovom iz Sutomišćice za dobivanje za dobivanje priznanja predložila je uprava Tankerske plovidbe u čijem se vlasništvu i nalazi brod.
Dr. Ivica Vlatković je u Hrvatskom državnom arhivu proglašen “šampionom svih šampiona”, najboljim uljarom među 18. najboljih na svim smotrama održanim u Hrvatskoj.
Priča obitelji Lončar iz Poličnika, roditelja dvoje udomljene i dvoje posvojene djece, dirnula je mnoga srca, a osobito posljednjih mjeseci, nakon što je, kao drugo udomljeno dijete, u njihovu obitelj stigla i dvogodišnja bolesna djevojčica. Tim više jer je riječ o malenoj Romkinji, koja je prije susreta s Ivom i Lili Lončar, s tumorom na mozgu živjela na šibenskom smetlištu. Ova je priča obišla Hrvatsku te u naciji u kojoj udomiteljska praksa još uvijek nije zaživjela, gdje brojne predrasude još uvijek vode glavnu riječ, izazvala čisto divljenje. Pomoć i podrška pohrlili su sa svih strana, ljudi su, uvjerivši se da još uvijek ima ljudi dobra srca, onih kojima je pomoć drugome najveća životna hrana, bili oduševljeni i bez razmišljanja i predrasuda nudili su pomoć. No, osim priznanja hrvatskih građana, Lili i Ivo Lončar, prošle su nedjelje na blagdan Sv. Nikole, u zagrebačkom HNK primili i nagradu “Ponos Hrvatske”, koja se pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Mesića, dodjeljuje hrabrim ljudima – onima koji su bili spremni žrtvovati svoje živote za dobrobit drugih.
Joško Rogić (21) osumnjičen je da je bejzbol palicom pretukao Mislava M. ispred njegove obiteljske kuće pri čemu je on zadobio frakturu lubanje, kontuziju mozga i manje krvarenje u mozgu. Njegov prijatelj Ante Šegarić koji je zajedno s njim mladića tu noć presreo priveden je jučer na Prekršajni sud zbog drskog ponašanja.
Knjiga monografije Gimnazije Jurja Barakovića naslova “140 godina obrazovnog sustava”, odnosno Zbornik radova Ilirska preparandija – Gimnazija Jurja Barakovića, predstavljena je u prostorima Novog kampusa Sveučilišta u Zadru.
Gusti snijeg počeo je padati u samom Zadru, a još više u okolici. S obzirom da se to poklopilo s uobičajenom gradskom gužvom u prometu. I kolnici i pločnici izrazito su skliski, pa se promet u gradu odvija brzinom od najviše 20 km/h. Iako je zabilježeno više padova sugrađana, još se ne zna ima li ozlijeđenih ili prometnih nezgoda.
Snijeg i poledica već nekoliko dana uzrokuju brojne probleme na području grada Zadra i Zadarske županije. Mnoge je iznenadio snijeg koji je pao u subotu ujutro, a u kombinaciji s kišom i hladnoćom, stvorene su nove naslage leda zbog kojih je velik broj Zadrana potražio liječničku pomoć s frakturama ruku i potkoljenica.