Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Smoljan oslobođen, Maračiću 13 mjeseci za utapanje trogodišnjakinje na Istu

Autor: Minja Gugić

29.12.2009. 23:00
Smoljan oslobođen, Maračiću 13 mjeseci za utapanje trogodišnjakinje na Istu


Tragedija se dogodila 1. kolovoza 2000. godine na otoku Istu, a sudska je “trakavica” počela 1. listopada godinu kasnije. No, i sada izrečena presuda je nepravomoćna te je odvjetnica osuđenog Maračića najavila žalbu


Nakon čak devet godina na Općinskom sudu u Zadru izrečena je nepravomoćna presuda kojom je Zadranin Jadranko Maračić (52) osuđen na 13 mjeseci zatvora, dok je Danko Smoljan (57) oslobođen od optužbe i krivnje za smrt tada trogodišnje djevojčice Eve Celestine Žižić.
Tragedija, koju mještani i danas zasigurno dobro pamte, dogodila se 1. kolovoza prije devet godina kada je nesretna djevojčica upala u otvoreni, odnosno nezaštićeni tank za odvod fekalija uz zgradu turističke agencije na otoku Istu i utopila se.
Protiv Smoljana i Maračića kaznenu je prijavu tada podnio Evin djed smatrajući ih krivima i odgovornima za nenadoknadiv gubitak svoje unuke, a optužnica je podignuta još 1. listopada 2001. godine.
Prema navodima optužnice prvookrivljeni Danko Smoljan teretio se kao odgovorna osoba u svojstvu upravitelja Poljoprivredne zadruge na Istu i kao osoba koja je obavljala nadzor nad izvođenjem radova. U optužnici tužiteljstva zadarskog Općinskog suda je pisalo – “iako svjestan da naručeni građevinski radovi na ugradnji tanka nisu valjano izvedeni, odnosno da je sporni tank ugrađen nepropisno i mimo uputa, propustio je ograditi ili na neki drugi prikladni način zaštiti otvor tanka”, teretio se Smoljan. 
On je prema stavu tužiteljstva iz nehaja postupio protivno propisima i općepriznatim pravilima struke pri izvođenju pojedinih radova te je na taj način izazvao opasnost za život ljudi čime je prouzročena smrt malene Eve.
Što se pak, tiče Jadranka Maračića on se teretio za krivnju kao građevinski poduzetnik jer nije izveo radove prema pravilima svoje struke zbog čega je došlo do tragedije.
Cijela je priča dakle, završila na sudu podizanjem optužnice. Međutim, nedugo potom došlo je do odbacivanja optužnice protiv Danka Smoljana, ali je nakon toga djevojčicin djed nastavio kazneni progon podizanjem privatne tužbe protiv njega.
Prvu nepravomoćnu presudu izrekao je Boris Radman koji je u međuvremenu postao sudac Županijskog suda u Zadru, a on je na kraju prvog suđenja Smoljana osudio na godinu i deset mjeseci zatvora, dok je Maračić bio osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od godine i pet mjeseci .
Međutim, zadarski Županijski sud kao drugostupanjski u ovom slučaju, obje je presude ukinuo zbog proceduralne greške te sve vratio nazad na ponovno suđenje pred Sudsko vijeće kojim je ovaj put predsjedavao sudac Ivica Marinović.
Tanja Budimir, braniteljica osuđenog Maračića jučer nam je u telefonskom razgovoru najavila žalbu na presudu, tako da će sudska “sapunica” vezana uz smrt trogodišnje djevojčice nesumnjivo još trajati i punih devet godina nakon stravične i nezapamćene tragedije na otoku Istu.