Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Toni Dunatov osoba godine u Zadru

Autor: Marija Knežević

29.12.2009. 23:00
Toni Dunatov osoba godine u Zadru

Foto: Adam VIDAS



Osoba godine u tradicionalnom izboru Zadarskog lista ove je godine Toni Dunatov. Dunatov je kapetan tankera „Donat” Tankerske plovidbe iz Zadra, koji je plovio  s 30 članova posade Adenskim zaljevom 4. siječnja ove godine kad ih je napala skupina gusara. Posada „Donata” uspjela je mlazom iz vodenih topova i vatrogasnih cijevi odbiti napad somalskih gusara, te spasiti brod i njegov dragocjeni teret. Posada Donata nagrađena je za ovaj čin Plavom vrpcom Vjesnika, a žiri Zadarskog lista izabrao je kapetana tankera za osobu godine.
– Jako sam iznenađen i čudi me da sam proglašen osobom godine. Svakako je to lijepo čuti i čast mi je. Doduše, bilo bi ljepše da sam to zaslužio nečim drugim, a ne zbog tog nesretnog događaja. Ipak, kad se već sve to moralo dogoditi, lijepo je dobiti neku vrstu priznanja, ali nisam je zaslužio samo ja, nego cijela moja posada. Zato zahvaljujem svojoj posadi, a i članovima žirija što su me izabrali, kazao je Dunatov.
Za događaj godine žiri je izabrao otvaranje Muzeja antičkog stakla u svibnju.
U tradicionalnom izboru za osobu i događaj godine u Zadru, odnosno Zadarskoj županiji, deseteročlanom žiriju ponudili smo deset kandidata. Nakon rangiranja od 1. do 10. mjesta rezultate smo zbrojili a kandidate rangirali te vam ih predočavamo u današnjem broju, na isteku godine za nama.
U izboru za osobu godine vodili smo se načelom da je predloženi kandidat baš 2009. godinu nekim svojim činom ili dostignućem obilježio u pozitivnom smislu. Takvih junaka koji su stvarnost učinili ljepšom, koji su svojim radom promijenili djelić svijeta, ali i onih koji su nesebično spasili tuđe živote, bilo je i ove godine, te nam je drago što ih i ovim izborom promoviramo.
U izboru za događaj godine Zadarskog lista nije važno pozitivno načelo, već refleksije koje je događaj imao na javnost, njegova važnost za društvo u pozitivnom ili negativnom smislu. Takvih događaja uvijek se “nađe”, a ove godine izabrali smo podjednaki proj onih s pozitivnim i onih s negativnim predznakom.
Nijedna osoba ili događaj nije se posebno isticao kao što je to bio slučaj prijašnjih godina, te pobjede nisu “premoćno odnesene” ni u jednoj kategoriji.
Uz nadu da će godina pred nama biti uspješnija ili da će barem u njoj prevladavati pozitivne stvari ako već ne kapitalni pomaci, predstavljamo vam naš žiri i njihove glasove, a na sljedećoj stranici i pobjednike izbora.


 NOMINIRANE OSOBE I DOGAĐAJI


 OSOBA GODINE
Danil Domdjoni – Mladi biogradski karatist je, uz obranu titule prvaka Hrvatske u kategoriji do 60 kilograma, ove godine obranio i titulu prvaka na Europskom prvenstvu koje se održalo u Zagrebu, a koju je osvojio i godinu dana ranije u Talinu. Danil Domdjoni došao je do brončanog odličja na Mediteranskim igrama, a broncu je osvojio i na Svjetskim igrama, prestižnom natjecanju karatista, koje je održano u Tajvanu.
Jasminka Bašić –  volonterka s petogodišnjim stažem u Domu za odrasle sv. Frane i ove je godine nastavila sa svojim humanim radom. Učiteljica u zadarskoj OŠ “Zadarski otoci”, koja u Dom često dovede i djecu iz svojeg razreda, sama svaki tjedan vrijeme provodi sa štićenicima Doma.
Marko Rašo – Sudac Svilokos doživio je epileptičan napad za vrijeme utakmice između Zadra i Šibenika na dvoranskom prvenstvu Hrvatske koje se u siječnju održavalo u Zadru. Pao je uz rub ograde uz sve simptome napada. Najbrže i najbolje se snašao mladi Zadrov nogometaš Marko Rašo koji je shvateći što se dogodilo priskočio Svilokosu i iščupao jezik koji je već skliznuo u grlo i uspio ga održati do dolaska lječničke ekipe. Nagrađen je priznanjem za fair-play u izboru HOO-a.
Ivan Knez – Gradonačelnik Biograda na Moru sudjelovao je u svibnju u Ujedinjenim narodima u New Yorku na godišnjem sastanku Izvršnog odbora organizacije “Mayors for Peace”. Knez je izvršni dužnosnik ove organizacije i prvi potpisnik kampanje za nuklearno razoružanje u svijetu do 2020. U kolovozu je otputovao u japanski grad Nagasaki na redovitu sjednicu izvršnog odbora asocijacije “Gradonačelnici za mir”, gdje je izabran za dogradonačelnika.
Abdulah Seferović – dugogodišnji glumac, lutkar, fotograf, publicist i novinar dobitnik je godišnje nagrade Grada Zadra. „Photographia Iadertina – od dagerotipije do digitalne slike”,  naslov je knjige koju je objavio početkom rujna. Riječ je o dugo očekivanom kapitalnom djelu, prikazu povijesti zadarske fotografije na 400 stranica, kroz 16 poglavlja koje ilustrira 306 fotografija. U njemu potanko prikazuje i analizira razvoj fotografije u Zadru od prvog posjeta nepoznatog dagerotipista 1844. pa do izložbe Ivana Jeričevića u ožujku 2009. godine.
Dr. Ivica Vlatković – Zadarski ginekolog. Na 11. danima masline u Zadru, u konkurenciji 390 uzoraka ulja s cijele hrvatske obale, Vlatkovićeva Fortica osvojila je u ožujku titulu šampiona za najbolje zlatno ekstra djevičansko maslinovo ulje. Prethodno je u Splitu na Maslini 2009. dobio tri zlatne medalje i nagradu za ambalažu. Za kraj uspješne godine u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu proglašen je “šampionom svih šampiona”, najboljim uljarom među 18 najboljih na svim smotrama održanim u Hrvatskoj.
Toni Dunatov – U momčadskoj je kategoriji Plavu vrpcu Vjesnika ove godine dobila posada „Donata” Tankerske plovidbe pod zapovjedništvom kapetana Tonija Dunatova. Tanker „Donat” Tankerske plovidbe iz Zadra plovio je s 30 članova posade Adenskim zaljevom 4. siječnja ove godine kad ih je napala skupina gusara. Posada „Donata” uspjela je mlazom iz vodenih topova i vatrogasnih cijevi odbiti napad somalskih gusara, te spasiti brod i njegov dragocjeni teret.
Josipa Tomas – Djevojka iz Betine na otoku Murteru treća je časnica palube na brodu Zadar koji prometuje na liniji Zadar – Ancona. Jedna je od dvije časnice u Hrvatskoj koja radi posao za koji se školovala. Kapetan Zoran Ružić naziva ju „oficirom koji obećava”.
Joso Bubnjar i Ante Lučić – Zadarski inspektori kriminaliteta droga Joso Bubnjar i Ante Lučić primili su u Zagrebu, 29. rujna, tijekom obilježavanja Dana policije, od ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka, godišnju nagradu MUP-a. Nagrada se na državnoj razini svake godine dodijeljuje najboljim policajcima u kategorijama pojedinaca i skupina za iznimne rezultate u kriminalističkim obradama, a dobili su je za rezultate postignute u akcijama “Zadar 2” i “Zadar 3” u kojima je zaplijenjena velika količina droge namijenjena zadarskom narko tržištu.
Đani Maršan – Zadarski pjevač proslavio je 40 godina karijere. Do sada je izdao tridesetak singlica, deset ploča te pet albuma. Snimio je i dosta pjesama na engleskom, talijanskom i njemačkom jeziku, a autor je ukupno osamdesetak skladbi. U svojoj bogatoj karijeri je višestruko nagrađivan, pogotovo od strane stručnih ocjenjivačkih sudova na našim i međunarodnim festivalima – 1972. godine nagrađen je u Parizu na Grand Prix de Pariz Internacional, 1974. u Dresdenu, a 1978. u Rostocku. Zahvaljujući tome nastupao je diljem svijeta, više od šezdeset puta u SAD-u, trinaest puta u Australiji, zatim više puta na Novom Zelandu, bivšem DDR-u, bivšem SSSR- u…
DOGAĐAJ GODINE
Otvaranje Muzeja antičkog stakla
Dovršenje OŠ Zadarski otoci na Bilom Brigu
Otvaranje zatvorenog plivališta na Višnjiku
Koncert Jose Carrerasa na Forumu
Studentska blokada Sveučilišta
Nesreće trajekata – dva puta trajekti su se nasukavali Silbi, Juraj Dalmatinac i Mate Balota pod naletom vjetra sudarili su se u luci u Zadru, a trajekt Marko Polo se u neviđenoj nesreći nasukao na otočić Sit
Micanje zastava s trga na inicijativu gradonačelnika Kolege Zadar je dovelo na naslovnice svih medija
Jedriličarski uspjesi Fantele i Marenića – srebro na Mediteranskim igrama u Pescari te europsko i svjetsko zlato
Vrančić zamijenio Kolegu na mjestu zadarskog gradonačelnika na prvim neposrednim izborima
Umirovljeni dresovi Krešimira Ćosića i Giuseppea Giergije, na revijalnoj utakmici gostovali su veterani Real Madrida