Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Uz zvukove tamburice

Autor: Branko Božić

29.12.2009. 23:00
Uz zvukove tamburice


U kulturnoj ninskoj lepezi svakako posebno mjesto zauzima prigodni tradicionalni koncert koji je u organizaciji Tamburaškog orkestra KUD-a “Branimir” iz Nina i ninskog Katedralnog župnog zbora Sv. Marcela, upriličen u ninskoj prvostolnici Sv. Anselma


U bogatoj lepezi ovogodišnjih božićno-novogodišnjih scenskih, kulturnih te vjerskih događanja, u kojoj su zaista mogli uživati žitelji grada Nina i njihovi brojni gosti, svakako posebno mjesto zauzima prigodni tradicionalni “Božićni koncert”, koji je u organizaciji Tamburaškog orkestra KUD-a “Branimir” iz Nina i ninskog Katedralnog župnog zbora Sv. Marcela, upriličen u nedjelju navečer u ninskoj prvostolnici Sv. Anselma. Brojne okupljene Ninjane i njihove goste članove KUD-a Privlaka i KUD-a Radovin iz istoimenog mjesta, koji su se s radošću odazvali na poziv organizatora, došavši uveličati ovaj lijepi blagdanski događaj, na početku je toplim i biranim riječima pozdravio dekan ninskog dekanata nadžupnik don. Šime Kevrić.
Nakon prigodnih riječi mladi ninski glazbenici članovi Tamburaškog orkestra pod ravnanjem njihove učiteljice i dirigentice Ivane Burele otvorili su koncert prigodnom božićnom skladbom “Tiha noć”.
Gosti iz Privlake i Radovina pod dirigentskom palicom Ivice Dundovića otpjevali su blok božićnih pjesama na način kako se one pjevaju i u drugim krajevima Zadarske županije, primjerice u Lišanima, Velom Ižu, Vrani, Polači te Posedarju. Publika je svaku njihovu skladbu, kao i skladbe koje je iza njih izvodio Katedralni ninski župni zbor pod ravnanjem časne sestre Krešimire Zanki, popratila burnim i dugotrajnim pljeskom. Slično je bilo i kad su dvije mlade voditeljice programa, Helena Štulić i Lucija Bakić, pozvale na pozornicu doajena hrvatske tamburaške glazbe i donedavnog dirigenta i učitelja brojnih ninskih generacija tamburaša maestra Andreja Jakuša.
Na kraju prigodnog programa unutar svetišta Sv. Anselma ninski, privlački i pučki pjevači iz Radovina zajedno sa svima okupljenima u jedan su glas iz sveg grla zapjevali “Radujte se narodi” te “Bože čuvaj Hrvatsku”.
No, tu blagdanskom ugođaju nije bio kraj. Svi sudionici izašli su na trg ispred crkve gdje se uz svirku ninskog cvitaraša Ivana Grbica igralo pučko narodno kolo kukulešće. Bila je to ujedno prigoda da se mnogi Ninjani prisjete ne tako davnih vremena kad se ovo kolo obavezno izvodilo po završetku svetih nedjeljnjih i drugih blagdanskih misnih slavlja. Ovim događanjima na svetkovinu blagdana Svete obitelji svoj su obol dale i članice iz ninske Udruge žena “Aenona”.