Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Godina spašavanja košarke, traženja radničkih prava, USKOK-ovih istraga…

29.12.2010. 23:00
Godina spašavanja košarke, traženja  radničkih prava, USKOK-ovih istraga…


SIJEČANJ – Smrt  nadbiskupa, Bašićevi  križevi na Kornatima
*Najmlađi maloljetnik nad  kojim je zbog alkohola intervenirala zadarska Hitna pomoć u Novogodišnjoj noći  imao je svega 7 i pol godina.
*U propovijedi na nedjeljnoj  misi župnik župe Bezgrešnog  začeća Blažene Djevice Marije na Puntamici don Emil  Bilaver pozvao je vjernike na  glasovanje za kandidata u drugom krugu predsjedničkih izbora koji se predstavlja kao  vjernik.
*Ivo Josipović u gradu Zadru  pobijedio je Milana Bandića  dobivši gotovo dvostruko više  glasova, odnosno preko 9.000  glasova više.
 
*Prof. dr. sc. Branimir Glavičić, redovni član Hrvatske  akademije znanosti i umjetnosti, umro je u Zadru u 85.  godini života.
*Na službenim internetskim  stranicama Eparhije dalmatinske Srpske pravoslavne crkve, eparhije dalmatinske objavljen je tekst u kojemu se  Zvonimira Vrančića, gradonačelnika Grada Zadra, optužuje da je bandićevac koji  uklanjajući ruševine provodi  postupke koji bi mogli dovesti  do svojevrsnog nestanka Srba  s ovog područja.
*Uspostavilo se da galebovi  nisu isključivi krivac za prokišnjavanje dvorane na Višnjiku. Iako su „otkljucali” dio  silikona oko brtvi, najveći krivac za prokišnjavanje je nagla  promjena temperature.
*U katedrali Sv. Stošije u  Zadru je kolaudacijom novih  orgulja i svečanom večernjom  misom počela svetkovina zadarske zaštitnice. Mons.  Prenđa blagoslovio je orgulje.
*Dr. Dario Nakić, ravnatelj  zadarske Opće bolnice, ispričao se majci teško bolesne  dvogodišnje djevojčice Lili  Lončar, koja je na pregled  magnetskom rezonancijom  naručena tek u studenome.  Riječ je o djevojčici koja boluje od tumora na mozgu, a iza  sebe ima tri teške operacije i  uz to svakodnevno ima epileptične napadaje.
*U Glavni odbor SDP-a je,  umjesto Kristijana Kapovića  koji je istupio iz stranke, ušla  vijećnica u Gradskom vijeću  Sabina Glasovac.
*U povodu 170. obljetnice  rođenja i 100. obljetnice smrti  Tomasa Burata, Abdulah Seferović je položio cvijeće na  njegov grob na zadarskom  gradskom groblju.
*Sveučilište u Zadru najuspješnije je u Hrvatskoj prema  najnovijoj Webometricovoj  rang-ljestvici.
*Tužna, posve neočekivana  vijest pogodila je u ponedjeljak Zadrane i sve vjernike u  Hrvatskoj – preminuo je zadarski nadbiskup msgr. Ivan  Prenđa. Nadbiskup Prenđa,  68. zadarski nadbiskup, preminuo je u Zagrebu u 71 godini života, 56-toj godini  svećeništva i 20-oj godini biskupstva.
*Prema idejnom rješenju arhitekta Nikole Bašića izradit  će se spomen-obilježje dvanaestorici vatrogasaca poginulih u požaru na otoku Veliki  Kornat.
*Mons. Milivoj Bolobanić,  župnik crkve Kraljice na Stanovima izabran je za novog  privremenog upravitelja Zadarske nadbiskupije.
VELJAČA – Izgorjela  Lesnina, djevojku  bacili u more, prijetnje  Jusupu…
*Pevecov salon namještaja u  Zagrebačkoj ulici u Zadru otvorio je svoja vrata kupcima i  time označio novi početak rada.
*Popularnom zadarskom  kantautoru Mladenu Grdoviću je na Prekršajnom sudu u  Zadru izrečena presuda kojom je nepravomoćno osuđen  na 20 dana zatvora zbog nasilja u obitelji i izrečena mu je  i obavezna mjera liječenja od  alkoholizma u trajanju do godine dana.
*GSS-ovci Neven Zrilić, Siniša Primožić, Šime Sorić i  Šime Jukić uz njemačkog vodiča hrvatskog podrijetla Bogdana Brakusa boravili su u  kineskoj pokrajini Sichuan na  granici s Tibetom. U pokušaju  osvajanja vrha Yagmantai  (5.666 m) došlo je do Vladine  zabrane ulaska u dolinu u kojoj se vrh nalazi.
*Trojica 12-godišnjih Zadrana, plivača Plivačkoga kluba  Jadera i njihov trener Marijan  Čulina (34) stabilno su i oporavljaju se na Odjelu kirurgije  splitskog KBC-a nakon što su  teško nastradali u stravičnoj  prometnoj nesreći na autocesti A1.
*Interes za upravljanjem  plažom Kolovare, na čiju se  neuređenost već godinama  javno upozorava, ima Grad  Zadar. Župan Stipe Zrilić potaknuo je nadležni upravni  odjel da čim se ostvare uvjeti  raspiše natječaj za dodjelu  koncesija za sljedeće razdoblje.
*Djevojkama u dobi od 20,  24 i 27 godina prišla su dvojica  mlađih muškaraca na Gradskom mostu i tamo ih najprije  verbalno napali  da bi potom najstariju djevojku  bacili preko  ograde mosta u  more.
*U Južnoj Koreji izvršena je  primopredaja  Ravnih Kotara  Tankerskoj plovidbi.
*Zbog posreda i  “dilanja” heroina  na Županijskom  sudu u Zadru  Branimir Ivas  osuđen je na tri  godine i pet mjeseci, bivši vlasnik  radio postaje Donat FM i bivši suvlasnik te direktor Zadarfesta  Oliver Jović na  tri godine zatvora, dok je Tihomil Nezirović osuđen na godinu zatvora s rokom kušnje  od tri godine.
*U skladištu namještaja prodajnog salona Lesnina u Ulici  Franka Lisice izbio je veliki  požar. Izazvao ga je kratki  spoj na elektroinstalacijama u  sklasišnom prostoru, a skladište je izgorjelo.
*Aleksandar Knežević (47),  zamjenik voditelja trgovačkog  centra Interspar u Zadru, podnio je ostavku na to radno  mjesto i od Uprave centra zatražio sporazumni raskid  Ugovora o radnom odnosu.
*Danijel Jusup, trener košarkaša Zadra prijavio je zadarskoj policiji kako mu već neko  vrijeme anonimni muški glas  verbalno, pozivom na broj njegovog kućnog telefona prijeti  te uznemiruje njega i njegovu  obitelj.
OŽUJAK –  Spašavanje KK Zadar,  presude za Interspar,  prodaja Elana
*Župan Zrilić na svojem je  kolegiju dao zeleno svjetlo  prijedlogu da se Gradu Zadru  dodijele ovlasti za davanje  koncesija na plažama na području grada.
*Aleksandar Knežević (47),  donedavni voditelj zadarskog  prodajnog centra Interšpar,  na Općinskom sudu u Zadru  je nepravomoćno osuđen na  šest mjeseci zatvora zbog seksualnog mobinga nad djelatnicom Julijom Baljak (33).  Krivim je proglašen i Šime  Strika (40), kućni majstor u  istom prodajnom centru. Dobio četiri mjeseca zatvora uz  rok kušnje od dvije godine  zbog bludnih radnji.
*Iz Ogulina i Zadra pokrenuta je inicijativa o osnivanju  svojevrsne građanske udruge  pod nazivom Hrvatska pravoslavna zajednica kojoj je cilj  osnivanje autokefalne hrvatske pravoslavne crkve. Srpska  pravoslavna crkva žestoko se  protivi ovoj namjeri, najviše  im smeta što se HPZ poziva na  tekovine hrvatske pravoslavne  crkve osnovane u NDH.
*U Zadru se mogao osjetiti  lagan potres snage 1,5 stupnjeva prema Richteru. Epicentar potresa je bio nedaleko  od otoka Iža.
*Na evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područne službe Zadar, krajem  veljače bilo je evidentirane  12.068 nezaposlenih osoba.
*Živ i zdrav pronađen je austrijski državljanin Helmut  Breit (68) koji je ljetos nestao  u zadarskom kanalu nakon što  se bacio u more s trajekta  Jazine koji je plovio na redovitoj liniji Preko-Zadar. Tamošnja policija uhitila zbog  kaznenog djela bludnih radnji  nad maloljetnim osobama.
*Zadarska policija je u koordinaciji s Županijskim državnim odvjetništvom dovršila  kriminalističko istraživanje  nad osam osoba, čelnih ljudi iz  Tvornice kruha Zadar, koje se  sumnjiči za zloporabu položaja i prekoračenje ovlasti te  je protiv njih podnijela kaznene prijave.
*Papa Benedikt XVI. imenovao je za novog zadarskog  nadbiskupa mons. Želimira  Puljića, premjestivši ga s biskupskog sjedišta u Dubrovniku. Povodom toga oglasila  su se zvona u svim crkvama  Zadarske nadbiskupije.
*Poznati zadarski moreplovac, pisac i slikar Šime Gržan,  priveden je prošlog tjedan na  obavijesni razgovor u zadarsku policiju. Gržana su policiji  prijavile časne sestre samostana Sv. Marije u Zadru i to  zbog uznemiravanja zbog  atraktivnog zemljišta u Petrčanima.
*Ivan Miočić, načelniku  Druge policijske postaje je na  benkovačkom području skrivio prometnu nesreću sa  službenim vozilom marke  “škoda”, a Radoslav Bobanović, prvi čovjek Financijske  policije doživio je prometnu  nesreću dok je vozio je svoj  “ford” u pravcu Benkovca. Sletio je s ceste i zabio se u stablo  bora. Obojica su imali alkohola u krvi.
*Slovenska Elan grupa prodala je tvrtku kćer Elan PBO  Obrovac. Novi vlasnik je također iz Slovenije, bavi se  proizvodnjom luksuznih brodova te posjeduje vlastite brodove za čarter
*Poznati Zadranin, Davor  Dell’orco (55), bivši voditelj  restorana Maestral Tankerkomercove marine i jedan od  suvlasnika tvrtke Spinaker  tours d.o.o. je na Županijskom sudu u Zadru nakon  okončanog dokaznog postupka nepravomoćno osuđen na  sedam godina zatvora zbog  silovanja na osobito ponižavajući način i kaznenog djela  ocijenjenog kao – sprječavanje  dokazivanja.
*Objava teškog finacijskog  stanja u KK Zadru, digla je na  noge cijelu gradsku upravu.  Gradonačelnik Zadra imenovao je predsjednika Županijske gospodarske komore Zadar Darija Jurina za prvog  operativca koji bi trebao ugasiti požar koji se upalio u najznačajnijem zadarskom sporstkom kolektivu.Klub je nakon toga istražila zadarska  kriminalistička policija. Otkrili su brojne nedostatke i nepravilnosti, najviše njih u ugovorima s igračima aktualne  momčadi. Kip Krešimira  Ćosića ispred dvorane na  Višnjiku koja nosi Krešino  ime osvanuo je sa povezom  preko očiju.
*Zadarski gospodarstvenici  odazvali su se apelu gradonačelnika Zvonimira  Vrančića te su na sastanku u  gradskoj vijećnici obećali pomoć za spas Košarkaškog kluba Zadar. Moglo sečuti tek da  će obećani iznos biti dovoljan  za završetak sezone.
*Vrhovni sud Republike Hrvatske donio je pravomoćnu  presudu prema kojoj je Zadranin Ivo Bratović oslobođen zbog kaznenog djela  udruživanja u cilju preprodaje  pet kilograma heroina visoke  čistoće i isto toliko smjese za  miješanje, zbog nedostatka  dokaza.
*Nakon šestogodišnjeg mandata na čelu zadarskih plavaca  Anton Dražina odlazi u Zagreb gdje će preuzeti dužnost  višeg instruktora za protuterorističku taktiku u Zapovjedništvu Specijalne jedinice  policije, a na njegovo mjesto  jučer je i službeno imenovan  Zlatko Sokolar, diplomirani  pravnik koji u Zadar dolazi iz  Odjela za nezakonite migracije pri Ravnateljstvu policije.
*Proslava Dana Sveučilišta  uvećana je otkrivanjem bisti  dvojici zaslužnih osoba, kako  za Sveučilište u Zadru, tako i  za sam grad, Miroslavu Krleži  i Stjepanu Gunjači.
*Aviolinija Brno-Zadar uvela je tvrtka Jobair iz Ostrave.
*Crnogorska policija uhitila  je Nikolu Munjesa (41),  srpskog izbjeglicu iz Benkovca  , za kojim je u Zagrebu raspisana međunarodna tjeralica  zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.
TRAVANJ – Nesreća  na Pagu, zatvorena  cesta preko piste
*Uspostavljena je aviolinija  između Osla i Zadra.
*Radnici Cesta Zadarske  županije zatvorili su cestu koja je vodila preko rulnice  Zračne luke Zadar.
*Tri osobe izgubile su život u  teškoj prometnoj nesreći na  cesti Gorica – Povljana na otoku Pagu. Poginuli su Martina  Škoda (19), Ante Pogorilić  (21) i Marin Orlić (24). Teško  je ozlijeđen još jedan suputnik, Dario Škoda. Vozač Tonči  Stupičić (22) nije teže ozlijeđen, ali je zbog 0,85 promila  alkohola u krvi zadržan  u  policijskoj postaji na  otrežnjenje.
*Tvrtka “Gortan nekretnine”  i gradska tvrtka “Obala i  lučice” su raskinuli ugovor o  najmu garaže na lokaciji TIZ.  “Zbog promijenjenih gospodarskih i financijskih okolnosti došlo je do neostvarivanja  očekivanoga prihoda za pokriće troškova poslovanja”,  rečeno je.
*Za potpredsjednike GO  SDP-a izabrani su Sabina Glasovac i Nikola Turčinov. Ingrid Antičević Marinović ponovno je izabrana za predsjednicu GO SDP-a. Za predsjednicu ŽO SDP-a izabrana  je Renata Sabljar-Dračevac,  inače vijećnica u Županijskoj  skupštini.
*Na groblju Belafuža sahranjen je prof. Šefik Nadarević  (74), koji je 15. travnja nakon  kratke i teške bolesti u zadarskoj Općoj bolnici izgubio  bitku sa životom.
*Don Milivoj Bolobanić  (73), župnik župe Kraljice mira na zadarskom predjelu Stanovi izabran je za novog generalnog vikara Zadarske  nadbiskupije.
*Niskotarifni avioprijevoznik Ryanair uveo je dodatni  let na liniji iz Zadra za Frankfurt.
SVIBANJ – 15 godina  bez Kreše, Taksi Lulić u  Zadru, nagrade  policajcima
*Novi zadarski taksi prijevoznik, tvrtka Lulić d.o.o. je u  promet “pustila” petnaest novih automobila koji su  građanima na raspolaganju 24  sata na dan.
*Tridesetak tisuća mladih iz  Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Europe i svijeta okupilo  se na nacionalnom susretu hrvatske katoličke mladeži u Zadru.
*Šezdeset i peta obljetnica  pobjede nad fašizmom obilježena je po „zadarskoj šabloni”, već ustaljenoj za prigode  obilježavanja antifašističkih  obljetnica. Predstavnici Udruge antifašističkih boraca i antifašista Zadarske županije vijenac su položili na Gradskom  groblju, pred spomenik palim  borcima na kojem se nalazi  zvijezda, a gradonačelnik Zadra Zvonimir Vrančić pod  spomen ploču na Narodnom  trgu lišenu znakovlja.
*Ivan Gambiraža, zamjenik  načelnika PU zadarske pohvalio se kako su uspješnost i  kvalitetu zadarskih policajaca  Odjela za kriminalitet droga  prepoznali i na državnoj razini  te da su četvoricu najzaslužnijih i nagradili. Nagradu zbog  iskazane visoke profesionalnosti kojom se osobito pridonosi stanju sigurnosti Republike Hrvatske dodjeljuje  Ministarstvu unutarnjih poslova. Dodjeljena je Antunu  Novoseloviću, Anti Lučiću,  Goranu Burčulu i Andrijani  Gambiraži.
*Za nesretnu sudbinu 44-godišnjeg Nenada Nikpalja koji  je prema nalazima obdukcije  u obiteljskoj kući na Biogradskoj cesti ležao mrtav oko dvije godine, odgovorni su djelatnici zadarskog Centra za  socijalnu skrb i tadašnji ravnatelj Tomislav Orović kao  odgovorna. Utvrdilo je to Povjerenstvo Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi.
*Na području Križine u  Općini Kolan na Pagu Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva počelo je akciju rušenja  bespravno izgrađenih objekata.
*Aleksandar Knežević, bivši  voditelj zadarskog Interspara  oslobođen je krivnje za seksualni mobing nad djelatnicom tog centra Julijom Baljak,  a domaru Šimi Striki, kojega  je zbog istog djela teretila zaposlenica Ankica Dragaš, u  cijelosti potvrđena prvostupanjska presuda.
*Zbog benzinske crpke i  praonice RI Petrol koja se u  veljači počela graditi na zelenom dijelu Bulevara već  mjesecima negoduju vlasnici  okolnih obiteljskih kuća i stanari obližnjih zgrada. Nezadovoljstvo građana dodatno  se povećalo rušenjem jedinog  drvoreda borova i crnike na  toj strani četverotračne prometnice Ante Starčevića. Stoga je na mjestu nekadašnjeg  drvoreda, na posječenim panjevima zapaljena i postavljene po jedna svijeća, simbolizirajući zapravo, kako je rekao jedan prolaznik, smrt  zdravog razuma.
*USKOK je podignuo optužnicu protiv Nina Šimunića  kojom ga se tereti da je kao  načelnik Općine Bibinje 2006.  godine, radi pribavljanja protupravne imovinske koristi, ispunio veći broj putnih naloga  na svoje ime i na ime dvojice  muškaraca iako na nekim putovanjima uopće nije bio.  Osim toga, Šimunić je za ona  putovanja na kojima i jest bio  prikazao i zadržao za sebe  iznose veće od stvarnih  troškova. Pribavio je ukupnu  protupravnu imovinsku korist  od 77.049,34 kuna.
*Ministar Božidar Kalmeta  je svečano otvorio Dom za  starije i nemoćne osobu u Preku.
*Polaganjem cvijeća Udruga  Krešimir Ćosić je obilježila 15.  obljetnicu smrti najvećeg zadarskog i jednog od najvećih  hrvatskih sportaša svih vremena.
*Nakon što je iz pritvora Istražnog centra u Splitu u kojemu se nalazi zbog Uskokove  istrage podnio neopozivu ostavku na mjesto načelnika  Općine Galovac, HSS-ovac  Slavko Šare započeo je i štrajk  glađu zbog čega je u ponedjeljak poslijepodne prevezen  u zatvorsku bolnicu u Šimunskoj ulici u Zagrebu.
*Nakon završetka prve, Zadar je ušao u drugu fazu realizacije projekta Jadran. Riječ  je o potprojektu Zadar, vrijednom 50 milijuna kuna.  Ugovor o podzajmovima za  izgradnju druge faze projekta  Jadran potpisali su zadarski  gradonačelnik dr. Zvonimir  Vrančić i Grgo Peronja, direktor “Odvodnje” s Jadrankom Husarićem, direktorom  Hrvatskih voda.
LIPANJ – Arheologija  na Dugom Otoku,  Rađenović dožupanica
 
*Skupina hrvatskih kulturnih  i društvenih djelatnika te  svećenika uputila je javnosti  apel za povratak Zadarske  nadbiskupije u hrvatski crkveni ustroj u kojemu ističe kako  “nijedan opravdani pravno-pastoralni razlog ne sprječava uključivanje Zadarske  nadbiskupije u strukture Katoličke crkve u Hrvatskoj”.
*Zadarski The Garden Festival zauzeo je visoko drugo  mjesto najboljih ljetnih festivala prema vodećem europskom on-line magazinu za  elektronsku glazbu Resident  advisor.
*Pericu Majstorovića (53),  svojevremeno strah i terepet  lepoglavske kaznionice i čovjeka kojeg su u medijima vrlo  često znali nazivati hladnokrvnim ubojicom, pronašli su  obješenog u ćeliji, u kojoj je  bio sam, zatvorski čuvari.
*Zadarsku je javnost uznemirila vijest o izlasku iz crkvene službe zemuničkog  svećenika Pavla Šindije. Zbog  “povratka svjetovnom životu”  don Šindija je od zadarske  Nadbiskupije zatražio i dobio  ispisnicu, te službeno više nije  svećenik Katoličke crkve.
*Stravična nesreća na predjelu Tustice nedaleko od Sukošana dogodila se proteklog  utorka, kada se vozač “fiata”  krećući se iz pravca Sukošana  prema Svetom Petru frontalno sudario s autobusom Liburnije, kojim se s izleta iz  Biograda vraćalo 48 djece i  pet odgojiteljica iz Dječjeg vrtića Ciciban. Lakše je ozljede  zadobila jedna odgojiteljica  koja je u trenutku nesreće stajala na nogama pa je od siline  udarca izletjela kroz vjetrobransko staklo.
*Nakon što je u utorak prepraćen u Uskočki istražni zatvor u Zagrebu zbog sumnje na  namještanje utakmica Prve  hrvatske nogometne lige, Jakov Surać, kapetan zadarskog  prvoligaša, ispitan je te mu je  određeno 48 satno zadržavanje u sklopu akcije “Offside”.
*Rajka Rađenović iz  Gračaca iz redova SDSS-a nova je, pored Đanija Bunje  (HSP) i Stanka Zrilića  (HSLS), treća zamjenica zadarskog župana Stipe Zrilića  (HDZ).
*U Lunu na Pagu počela je  devastacija stoljetnih, pa čak i  tisućljetnih maslina, jedinstvene baštine ovoga kraja.  Protiv toga je Građanski odbora za spas maslina iz Luna,  kojem se priključilo četrdesetak imena iz znanstvenog i  kulturnog svijeta.
*Nakon pravomoćnosti  rješenja Disciplinskog suda u  Splitu kojim je Ivanu Miočiću,  suspendiranom načelniku  Druge policijske postaje Zadar, izrečena disciplinska kazna premještaja na drugo radno mjesto niže složenosti poslova, Zlatko Sokolar, načelnik Policijske uprave zadarske, na tu izuzetno važnu funkciju je imenovao policajca  Mladena Gulana, dosadašnjeg načelnika Policijske  postaje Biograd.
*Pod predsjedanjem rektora  Sveučilišta u Zadru dr. sc. Ante Uglešića održana je Konstituirajuća sjednica Studentskog zbora Sveučilišta u Zadru. Za novu predsjednicu tijela koje predstavlja zadarske  studente izabrana je Ana  Šašek, predstavnica Odjela za  povijest, a za njenog zamjenika Mario Sajatovski sa  Sveučilišne liste.
*U pećini Vlakno na Dugom  otoku zadarski arheolozi su  pronašli crtež star 15.000 godina, što je najstariji crtež u  Hrvatskoj i potvrda postojanja umjetnosti na ovim prostorima još u davnim danima.  Radi se o oblutku rožnjaku  (kremenu), velikom oko 4,5  centimetara, na kojem je urezan niz paralelnih i dvije okomite linije, toliko pravilne da  nisu mogle nastati prirodnim  putem, što potvrđuje namjerno ukrašavanje. Što točno linije predstavljaju, još se ne  može utvrditi, posebice zato  jer se radi o fragmentu crteža.  Pretpostavlja se da je cijeli  crtež puknuo u nekoliko komada zbog izlaganja vatri, a  arheolozi se nadaju da će pronaći i ostale dijelove.
*Predsjednik Josipović prethodno je, zajedno s potpredsjednikom Vlade Slobodanom Uzelcem, posjetio dvije  povratničke obitelji u Islamu  Grčkom, obitelj Stevana  Kožula i obitelj Zorana  Kožula te je obišao obitelj Slavice Kolak, nekadašnje izbjeglice iz BiH, koja živi u  Smilčiću.
SRPANJ – Jubilarne  Glazbene večeru, Peroš  ravnateljica Narodnog  muzeja
*Zoran Katić, direktor i suvlasnik obiteljskog hotela Vicko u Starigradu Paklenici jedan je od dobitnika prestižne  nagrade “Najmenadžer Jugoistočne i Srednje Europe” u kategoriji turizma.
*Na drevnom zadarskom Forumu otvorene su jubilarne 50.  po redu Glazbene večeri u Sv.  Donatu. Čast da dirigira prvim  u nizu od 12 koncerata, koliko  nas očekuje na ovogodišnjim  Večerima, pripala je maestru  Pavlu Dešpalju, osnivaču najstarijeg zadarskog festivala.
*Troje djece u dobi od osam i  devet godina u posljednjih se  deset dana ubolo na odbačenu  narkomansku iglu na zadarskim plažama.
*Peticiju protiv dugotrajne  heptanonske terapije u liječenju ovisnika čiji je inicijator Udruga Nada potpisalo  je više od dvije tisuće Zadrana.
*Nakon svečane sjednice  Općinskog vijeća, načelnica  Općine Vrsi Sandra Vukić otvorila je novoizgrađenu mrtvačnicu i ljekarnu. Vijećnici  Općine Vrsi sjetili su se i tragično stradalog vijećnika i urednika u Zadarskom listu Frane  Vukića, položivši na njegov  grob cvijeće i svijeće.
*Luka Kalmeta (33), sin pjevača Vilija Kalmete, bivši europski prvak u full contactu i  član splitskog boksačkog kluba  “Pitbull” je uhićen i s još trojicom mladića priveden u prostorije zadarske policije na kriminalističko istraživanje zbog  napada na dvije službene osobe.
*Hrvatska premijerka Jadranka Kosor u pratnji svojih  ministara krenula je u obilazak  lokacija u Gaženici, Baštici i  Kolanu.
*Predsjedništvo HSLS-a je na  telefonskoj sjednici jednoglasno donijelo odluku da se suspendira sa svih funkcija i predloži za isključenje potpredsjednik HSLS-a Stanko Zrilić  zbog izjava u broju jednih  dnevnih novina kojima je nanio štetu ugledu stranke.
*Na skupštini Hrvatske gorske službe spašavanja – Stanice  Zadar, za novog pročelnika  izabran je Josip Jandrić. Dosadašnji pročelnik Neven Zrilić izabran je u Izvršni odbor  HGSS-a.
*Nakon što je u Biogradu s  balkona apartmana na drugom  katu u četvrtak pao 36-godišnji  Čeh, s obale između mjesta  Turanj i Sv. Petar na Moru  prema otoku Pašman je nestao  kupač, 27-godišnji državljanin  Letonije. Morska struja odnijela ga je do Preka.
*Ogorčeni Puntamičani okupili su se na Novoj rivi kako bi  mirno prosvjedovali protiv  brodara koji svakodnevno iskrcavaju turiste na mjestu gdje  se kupa veliki broj posjetitelja.
*Unatoč brojnim protivljenjima vezanim za izgradnju golf  igrališta Baštijunski brig i  primjedbi koje su uputili predstavnici Udruga BIOM i Eko  Zadar te djelatnici PP Velebit,  Ministarstvo zaštite okoliša,  prostornog uređenja i graditeljstva ipak je donijelo  rješenje o prihvaćanju Studije  utjecaja na okoliš kojim tvrde  kako projekt izgradnje golf terena nema negativan utjecaj  na okoliš.
*Novom ravnateljicom Narodnog muzeja Zadar imenovana je Renata Peroš. Tako je  odlučilo Upravno vijeće Muzeja, pod predsjedanjem  pročelnika Upravnog odjela za  društvene djelatnosti Zadarske županije Ivana Šimunića.  Naime, Stručno vijeće Narodnog muzeja Zadar dalo je  jednoglasno mišljenje da bi nova ravnateljica muzeja trebala  biti Karmen Travirka Marčina,  no Upravno vijeće je ipak  odlučilo predložiti Renatu Peroš.
*Ukupno 146 radnika zadarskog Interspara potpisalo je  peticiju kojom traže da se na  posao vrati bivši voditelj Aleksandar Knežević.
KOLOVOZ – Paška  čipka u UNESCO-u,  Zadar odustao od  čišćenja ruševina
*Antonela Kačan, juniorka  Uskoka, u francuskom se  Hourtinu popela na postolje  Europskog prvenstva za klasu  Laser 4.7 i oko vrata dobila  brončanu medalju.
*Projekt “Zemlja bez granica  – Zadar grad beskrajnih ljudi”  međunarodni je projekt koji se  u Zadru održao od 2. do 7.  kolovoza u organizaciji  Sveučilišta u Zadru i Udruge  za rad s mladima “Breza” iz  Osijeka.
*U Biogradu na Moru prvi  put u Hrvatskoj obilježena je  godišnjica eksplozije prve  atomske bombe koja je 6. kolovoza 1945. godine u japanskom gradu Hirošimi ubila više  od 200 tisuća ljudi. Gradonačelnik Ivan Knez je drugi  čovjek svjetske organizacije  Gradonačelnici za mir (Mayors for Peace) koja danas  okuplja točno 40369 gradova s  preko 700.000 milijuna ljudi iz  180 zemalja svijeta.
*Državni tajnik u Ministarstvu kulture RH Jasen Mesić, u  ime ministra Božidara Biškupića, predao je svečane povelje  iz središnjice UNESCO-a u  Parizu, kojima je paška čipka  uvrštena na listu nematerijalne  kulturne baštine pri UNESCO-u.
*Grad Zadar odustao je od  čišćenja ruševina miniranih  srpskih kuća bez odobrenja  vlasnika nakon što je potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac taj posao nazvao protuzakonitim, te nakon što je vladin Ured za ljudska prava zatražio da ga se obavlja “isključivo na temelju pisane suglasnosti vlasnika nekretnine”.
*Nakon otvorenja morskog  tjesnaca Mali Ždrelac, brzobrodska linija na relaciji Zadar  – Sali – Zaglav, na radost žitelja  jugoistočnog dijela Dugog otoka, ponovno plovi kraćim putem te umjesto 1.15 minuta,  koliko je plovidba trajala okolnim putem preko Velog Ždrelca, putovanje opet traje 45 minuta.
*Dvojica Zadranina i Sesvećanin, pod žestokim utjecajem alkohola, izazvali su kaos u  ranim jutarnjim satima na  plaži Zrće, sukobljavajući se s  gostima klubova i uništavajući  inventar. Privedeni su u prostorije Policijske postaje Novalja gdje su smješteni u posebne prostorije do  otrežnjenja – 34-godišnjem Zadraninu su izmjerena 2,04 promila, 28-godišnjaku iz Zadra  1,10 promila, a 27-godišnjaku  iz Sesveta 1,80 promila alkohola u krvi.
*Dvanaest akcija spašavanja  izvedeno je za mjesec i pol  dana u Nacionalnom parku  Paklenica. Pročelnik GSS-a U  NP paklenica Dragan Špehar  napominje kako turisti uglavnom ne vode računa o adekvatnoj obući na nogama, zbog  čega dolazi do prijeloma i uganuća.
Deset članova zadarskog  GSS-a su iz jame duboke 150  metara s vertikalnom dubinom  od 16 metara spašavali desetogodišnjeg dječaka, državljanina Njemačke, kod rječice  Karišnice nedaleko Karina  Donjeg.
*Otoci Pašman i Ugljan su  ostali bez električne energije  nakon što je u prolazu Mali  Ždrelac francuski katamaran  jarbolom visokim 30 metara  zapeo za električne vodove i  potrgao ih.
*Marko Dukić (33) iz Lisičića, kojeg prijatelji i poznanici opisuju kao mirnog i  pristojnog mladića, u kafiću  Amadeus u Benkovcu je ubio  svoju bivšu djevojku Marinu  Palavra (22) i njezina dvije godine starijeg bata Marina  Kambera, a potom je hicem iz  pištolja malog kalibra presudio i sebi.
RUJAN – Prosvjed  Zemuničana i radnika,  Poluotok sve tiši
*Kardiološki odsjek Opće  bolnice Zadar u suradnji s  američkim kardiolozima, organizirao je međunarodni simpozij posvećen primjeni kardijalne resihronizacijske terapije u pacijenata sa srčanim  zatajenjima.
*Stotinjak mještana Zemunika okupilo se ispred stare škole  u Zemuniku Gornjem kako bi  mirnim prosvjedom iskazali  nezadovoljstvo zbog bespravno naseljenih Roma, koji su  prema njihovim rječima mjesto pretvorili u područje ekološke katastrofe.
*Službeno je pokrenut reformirani poslijediplomski znanstveni studij “Humanističke  znanosti” za stjecanje akademskog stupnja doktora humanističkih znanosti.
*U medijima je objavljena informacija kako Vlada namjerava prodati bivše vojne objekte na nekoliko lokacija. Jedan od takvih je na otoku Molatu, a upravo tu bivšu vojarnu  za potrebe akademske zajednice namjerava iskoristiti  Sveučilište u Zadru, a riječ je o  projektu Arhipelogos.
*Radnici Kemoplasta su se  sastali s vlasnikom tvrtke Marijanom Piskarom i dogovorili  su da bi konačna isplata četiri  zaostale plaće i otpremnina  trebala biti za najkasnije 14  dana.
*Hrvatsko novinarsko  društvo ustvrdilo je kako zadarski listovi “VOX2 i “Zadarski regional” vlasnika Rena Sinovčića, koji je zbog utjecanja  na svjedoke nedavno policijski  priveden i vrlo brzo pušten,  nastavljaju nezapamćeni medijski reket protiv onih zadarskih novinara koji se već nekoliko godina usuđuju kritički  izvještavati o svim poduzetničkim i drugim aktivnostima  njihovog vlasnika.
*Otvaranjem velikih shopping centara dolazi do zatvaranja trgovina u staroj gradskoj jezgri u većini dalmatinskih gradova, a Zadar tu nije  iznimka. Sve više ljudi  odlučuje se za kupovinu u stranim trgovačkim lancima  smještenim na periferiji,  većina malih trgovaca svoje  obrte već je zatvorila, a prema  informacijama do kojih smo  došli uskoro slijedi zatvaranje  ili premještanje i nekih većih  trgovina s brendiranim markama koji se već godinama nalaze na Poluotoku.
*Hrvatske ceste objavile su  javnu nabavu za izradu svih  projekata i ishođenje  lokacijske i  građevinske dozvole  za podvožnjak na nerazvrstanoj prometnici ispod rulne staze  Zračne luke Zadar,  duljine oko 580 metara.
*Radnici Tankerkomerca su održali  prosvjedni skup ispred upravne zgrade  tvrtke na kojem su  tražili isplatu svih zaostalih plaća i otpremnina te su upozorili na selektivnu  isplatu plaća i agoniju kroz koju prolaze u posljednje vrijeme.
*Marko Buljat novi  je zamjenik načelnika PU zadarske. Tamo je zamijenio Ivana Gambiražu koji je  najnovijim kadrovskim izmjenama  premješten na mjesto načelnika OKC-a. Bore Mršić, dosadašnji načelnik OKC-a  premješten je na radno mjesto  voditelja smjene OKC-a koje  je ostalo upražnjeno odlaskom  Ante Kulaša na mjesto prvog  čovjeka PP Benkovac.
*S krovišta Providurove palače za kiše i nevremena odlomio se dio fasade i pao pred  poslovnicu Splitske banke sjurivši se pored redakcije Zadarskog lista odnosno ureda  HDZ-a. Nasreću, ružno vrijeme i kasni sat razlog su da u  prolazu, inače prometnom ulicom, nije bilo nikoga.
*Shrvan teškom bolešću u  Općoj bolnici Zadar, u 62. godini, preminuo je Dragutin  Herenda, poznati zadarski  pjesnik, novinar i boem.
*U crkvi Sv. Marije održan je  prigodni duhovni i kulturni  program u povodu obilježavanja spomena četrdesete obljetnice povratka koludrica iz  Nadbiskupskog sjemeništa  “Zmajević” u djelomično obnovljeni Samostan Sv. Marije.
*Samostalna demokratska  srpska stranka prijeti tužbom  Općini Lišane Ostrovičke ako  im Općina u manje od 15 dana  ne plati 3.000 kuna za troškove  izborne promidžbe, nastale tijekom dopunskih izbora za  zamjenika općinskog načelnika iz redova pripadnika srpske  nacionalne manjine.
LISTOPAD – Odlazak  Herende i Petrića
*U akciji Hrvatske turističke  zajednice “Čovjek – ključ uspjeha” 2010., koja se već tradicionalno provodi kroz projekt “Volim Hrvatsku”, Zadranin Goran Zrilić dobitnik je  priznanja “Djelatnik godine” u  kategoriji taksist.
*Izvrsnu je reklamu Zadar  dobio u članku američke novinarke Janice Law objavljenom u Galveston Daily Newsu,  najstarijoj teksaškoj novini.  Naime, američka novinarka je  na svom proputovanju našom  obalom ostala oduševljena ljepotama i ponudom Zadra.
*U okviru projekta Europskog povjerenstva i UNESCO-a u prostorijama redakcije  Zadarskog lista održan je  okrugli stol o novinarskoj etici  i samoregulaciji medija u Hrvatskoj gdje su kao gosti-predavači sudjelovali poznati medijski stručnjaci.
*U kinu Callegro održana je  projekcija filma Jakova Sedlara “Gotovina – Pisma iz Haaga  ili Hrvatska tugo moja”.
*Zadarski studenti su u glavnoj zgradi Sveučilišta, Novom  kampusu i zgradi odjela za  ekonomiju krenuli s potpisivanjem peticije protiv nedavno  donesenih odluka Senata. Peticija se prvenstveno protivi  pragu od 60 bodova koji nije  jednak s drugim sveučilištima  u Hrvatskoj, a koji se kreće od  43 do 55, zatim školarinama u  tzv. ‘slobodnom semestru’ koji  bi trebao biti besplatan nakon  pete, odnosno druge godine, te  školarinama za studente koji  studiraju starom sustavu bez  obzira koliko godina su studirali i koliko im je ispita ostalo.
*Sjednica Gradskog vijeća  Grada Zadra prekinuta je zbog  nedostatka kvoruma. Naime,  oporbeni vijećnici napustili su  Gradsku vijećnicu tijekom žustre rasprave koja se na kraju  pretvorila u verbalni sukob između gradske vlasti i oporbe.  Iako je Dolores Grdović Kalmeta, pročelnica Upravnog  odjela za gradsku samoupravu  i opće poslove u više navrata  objašnjavala kako su predložene izmjene i dopune  Odluke o pravilima za izbor  vijeća mjesnih odbora u skladu  sa zakonom, najglasniji oporbenjaci iz redova SDP-a, Ingrid  Antičević Marinović i Šime  Vulelija, oštro su ih kritizirali  te ocijenili protuzakonitima.
*Akademski kipar i umirovljeni profesor Ratko Petrić iznenada je umro u Zagrebu.
*Vijest o najavljenoj mogućoj  zabrani profesorima zagrebačkog Filozofskog fakulteta  da kao mentori sudjeluju u  besplatnom doktorskom studiju Sveučilišta u Zadru iznenadila je njegove pokretače.
*Eko Etno Hrvatska Europa  Tour 2010 otvorena je na glavnoj pozornici u ŠC Višnjik.  Ovo je osmi po redu sajam, ali  prvi koji se održava izvan Zagreba i prvi u Zadru.
*Gradonačelnik Biograda Na  Moru Ivan Knez otvorio je u  Marini Kornati 12. po redu  Biograd Boat Show. Riječ je o  najvećem nautičkom sajmu  ove godine u Hrvatskoj s 230  plovila te više od 185 izlagača.
*Radnici Adrije ušli su u  proizvodni pogon i pokrenuli  proizvodnju nakon jednodnevnog prestanka rada. Direktor  Miodrag Lacić dan prije otišao  je do radnika i obećao im je da  će plaće početi dolaziti na vrijeme.
STUDENI – Festival  Zadar 2010., presuda  Šopiću, obnovljen sv.  Mihovil
*Policijski službenici Policijske uprave zadarske, u suradnji sa policijskim službenicima Policijske uprave brodsko-posavske i MUP-om u sjedištu dovršili su prvi dio kriminalističkog istraživanja nad  57-godišnjim Ivanom Sorićem  sa zadarskog područja kojeg se  sumnjiči da je, potkraj  prosinca 2009.godine , u iznajmljenom stanu u ulici Benka  Benkovića u Zadru, nakon  kraće verbalne prepirke, udario i usmrtio svoju 37-godišnju  suprugu Ljubicu Filipović Sorić.
*Skandalima sklon zadarski  pjevač Mladen Grdović (52)  ponovno je uhvaćen u “nestašluku”. Prometni policajci su  ga u rutinskoj kontroli prometa za volanom skupocjenog  jaguara zatekli u vidno alkoholiziranom stanju nakon čega je  napuhao čak 3,08 promila alkohola.
*Laureati Festivala zabavne  glazbe Zadar 2010. održanog u  dvorani Krešimira Ćosića su  Ivica Sikirić Ićo, klapa Sol, Zoran Jelenković i Lidija Bačić.  Unatoč 100.000 kuna minusa  na računu, organizatori festival najavljuju i za dogodine.
*Ovo je tužno i žalosno!  Skandalozno i sramotno! To  nije obično ubojstvo – razočarano je po izlasku iz zadarskog Županijskog suda Pilip Ćustić komentirao prepolovljenu kaznu ubojici njegova  sina Igora (30), koji je u ponovljenom postupku danas  osuđen na 15 godina zatvora.
Naime, prvotnom presudom  izrečenom na prvostupanjskom sudu 2. studenog prošle  godine Elvis Šopić (23) iz  Raštevića bio je osuđen na 30  godina zatvora zbog ubojstva  taksista Igora Ćustića na posebno podmukao način. Nakon što se na takvu odluku  žalio Smiljan Bakočević,  Šopićev odvjetnik po službenoj  dužnosti, ukazavši na niz nelogičnosti pri kvalifikaciji djela, Vrhovni je sud djelomično  prihvatio njegovu žalbu  našavši spornim motiv koji je u  ponovljenom postupku trebalo utvrditi.
*Zlatko  Lisica (32),  popularni Bibinjac koji je prije  deset godina zajedno sa svojom  suprugom i ostatkom ekipe izveo filmsku pljačku i  ukrao  preko dva milijuna kuna bivše  Dalmatinske banke u  Zadru  je na Općinskom  sudu u Zadru nepravomoćno  oslobođen od optužbe kojom  se  teretio zbog dva pokušaja  iznude te je nakon gotovo četiri  mjeseca provedena u pritvoru  pušten na slobodu.
*Centar za prehrambenu tehnologiju i biotehnologiju u Zadru povukao je pola milijuna  eura europskog novca koji će  biti uložen u razvijanje dva  proizvoda od višnje maraske.  Sredstva su, kako je izvijestila  lokalna koordinatorica projekta dr.sc. Sandra Pedisić dobivena iz Fonda za ulaganje u  znanost i inovacije u okviru  pretpristupnog programa Europske Unije IPA IIIC (Regionalni razvoj – Regionalna  konkurentnost).
*Antun Novoselović ulazi u  političke vode. Naime, kako  nam je potvrdila i predsjednica  zadarskog SDP-a Ingrid Antičević Marinović, Novoselović  je odnedavno član zadarskog  SDP-a.
*Komisija Grada Zadra kojoj  je na čelu Goran Lovrinov,  dala je dozvolu da se kupci i  posjetitelji pripuste u novi zadarski trgovinski centar Supernova. Supernova je službeno  otvorila vrata iako tehnička  komisija nije izdala uporabnu  dozvolu.
*Nakon više od četiri godine  zabrane rada, poznatom zadarskom odvjetniku Marku  Marinoviću ukinuta je suspenzija i on sada opet može sjesti u  fotelju svog odvjetničkog ureda u ulici Borelli u samom  centru grada na Poluotoku.
*HDZ je samostalno osvojio  apsolutnu većinu u 19 mjesnih  odbora, a koalicija HDZ-HSS  u tri mjesna odbora. Koalicija  SDP-HNS-DSU apsolutnu je  većinu osvojila u dva mjesna  odbora, HSLS u jednom, a nezavisne liste u pet. U sedam  mjesnih odbora niti jedna lista  nije osvojila apsolutnu većinu.
*Akademik Ante Stamać dobitnik je Nagrade Grada Zadra za životno djelo. Stamać,  koga je nominirao ogranaka  Društva hrvatskih književnika  u Zadru je nagradu dobio za  izniman doprinos Zadru, naročite uspjehe na području  znanosti, kulture i umjetnosti  kao vrstan književnik,  sveučilišni profesor, komparatist, germanist, muzikolog i antologičar. Drugu nagradu za  životno djelo dobio je proslavljeni zadarski košarkaš Giuseppe Giergia.
*U PU zadarskoj na radno  mjesto glasnogovornika PU  zadarske imenovan je Elis  Žodan, diplomirani pravnik,  dosadašnji kriminalistički  službenik u I PP Zadar, izvijestila je PU zadarska. Dosadašnja glasnogovornica Sandra Poljak Jurinčić prešla je na  radno mjesto policijskog  službenika za nadzor i planiranje-za prevenciju u Uredu  načelnika.
*- Ne možemo posjetiti sva  mjesta u kojima žive Srbi i  Hrvati, ali važno mi je da sam  ovdje, jer je u obližnjem selu  Raduč rođena i moja baka,  kazao je  Boris Tadić, predsjednik Republike Srbije nakon  službenog posjeta Općini  Gračac zajedno s hrvatskim  predsjednikom Ivom Josipovićem. Nakon obilaska Hrvatske Boris Tadić stigao je u Krupu, gdje je samostanu donio  vrijedne ikone.
*Na 12. sjednici Županijske  skupštine, većinom je glasova  usvojen drugi ovogodišnji rebalans županijskog proračuna.  Naime, novim je rebalansom  proračun umanjen  za 15,3 milijuna kuna i sada iznosi 169,2  milijuna kuna.
*U 82. godini života preminuo je Julije Derossi, književnik, pedagog i nekadašnji zastupnik u Županijskom domu  Hrvatskog sabora.
*Na prvu nedjelju Došašća,  nakon intenzivne dvomjesečne  obnove, vrata je ponovno otvorila crkva sv. Mihovila u Zadru. Tijekom obnove pod nadzorom konzervatora, jer je  crkva spomenik kulture, otkrivene su freske u svetištu iz 15.  st. i na oba zida lađe.
PROSINAC –  Povratak Grgura,  smeće u Saharunu,  Lisica na slobodi
*Svečanim okupljanjem u  Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar obilježena je 100.  obljetnica igranja nogometa u  Arbanasima. Rođendan je to i  jednog od najstarijih nogometnih klubova u Hrvatskoj, NK  Arbanasa.
*Finale humanitarne akcije  Vukovaru za dar s mnoštvom  glazbenika i volontera danas  na Narodnom trgu okupilo je  brojne ljude dobre volje koji su  nosili pakete i dobrovoljne priloge za siromašne obitelji u  gradu heroju.
*USKOK-ovom optužnicom  u slučaju afere “Offside”, koja  je poslijepodne objavljena na  njihovim službenim stranicama, nije obuhvaćen Zadranin  Jakov Surać, kapetan prvoligaša sa Stanova.
*Albanski otpad koji je  onečistio obale otoka Mljeta i  poluotoka Pelješca zagadio je i  obale u Zadarskoj županiji,  konkretno plažu Saharun na  Dugom otoku.
*Inicijativom četvero zadarskih saborskih zastupnika  HDZ-a Nevenke Marinović,  Ane Lovrin, Ive Grbića i Branka Kutije, selo Podgradina,  drugo po veličini naselje u  Općini Posedarje, nakon nekoliko prosvjednih skupova u  posljednje dvije godine, napokon je ušlo u Hrvatski sabor. I  to po hitnoj proceduri. Najvjerojatnije administrativnom  pogreškom, Hrvatski sabor je  Podgradinu još 1997. godine  izbrisao iz popisa samostalnih  naselja te je pripojio susjednom Islamu Latinskom.
*Odmah po završetku košarkaške utakmice između Zadra  i Partizana, koja je završila  pobjedom Zadrana na području zadarske četvrti Bili  Brig kamenjem je napadnut  autobus u kojem su se nalazili  igrači beogradske momčadi.
*Kupci u Zadarskoj županiji  prvi će u Dalmaciji dobiti plin i  to u proljeće 2011. godine,  najavljeno je na sjednici Gospodarskog vijeća HGK Županijske komore Split.
*Snijeg koji je počeo padati   iznenadio je brojne Zadrane i  razveselio djecu. Nastao je kaos u prometu, a pješacima je   bilo najteže na glatkim kamenim pločama Poluotoka.
*Antun Klišmanić, aktualni  predsjednik  Županijskog suda  u Zadru  odustao je od trećeg  mandata  na koji je imenovan  kao jedini kandidat početkom   srpnja ove godine.
*Četrdeset i jednu godinu  star te 800 kilograma težak,  jedan od simbola i zaštitnika  starohrvatskog kraljevskog  grada Nina, spomenik biskupa  Grgura Ninskog vraćen je u  njegov grad s restauracije.