Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Lignje darovane siromašnim obiteljima

29.12.2011. 23:00
Lignje darovane siromašnim obiteljima


Po broju ulovljenih primjeraka najuspješnija je bila tročlana posada u sastavu Ivica Mustać Stole, Mate Kršlović Zec i Tomislav Glavan koji su zajedno ulovili 21 lignju. Po ukupnoj težini ulova od 2,7 kilograma najuspješniji su bili Rastislav Luestić, Mateo Surić i Tina Surić


U organizaciji privlačke Sportsko-ribolovne udruge “Šijavoga”, koja trenutačno okuplja 80-ak članova, a pod pokroviteljstvom Općine Privlaka u srijedu poslijepodne i uvečer održana je božićna humanitarna skosavica pod nazivom “Goluža lignja 2011.”. U lignjadi, čiji kompletan ulov će posredstvom privlačkog župnog ureda i župnika don Daria Mataka biti proslijeđen siromašnim obiteljima, nastupilo je 25 vrsnih privlačkih ribolovaca amatera. Najstariji među njima bio je Pelegrin Mustać (64), a najmlađi su bili Luka Zanki (13) i Šime Jurac (14). U lignjadi je sudjelovao i najpoznatiji privlački lovac na lignje Mile Surić. Lovilo se iz 23 brodice na poziciji Planura, a ulovljeno je ukupno 196 komada liganja teških ukupno 23 kilograma.
Suci lignjade su uz predsjednika Organizacijskog odbora Matu Mustaća bili i Josip Begonja, Zvonimir Šango i Domeniko Dušanić. Osim što su nadzirali tijek lovljenja liganja njih četvorica su i vagali ulov te su proglasili najuspješnije lignjolovce.
Tako je po broju ulovljenih primjeraka najuspješnija bila tročlana posada u sastavu Ivica Mustać Stole, Mate Kršlović Zec i Tomislav Glavan koji su zajedno ulovili 21 lignju. Po ukupnoj težini ulova od 2,7 kilograma najuspješniji su bili Rastislav Luestić, Mateo Surić i Tina Surić. Najveća pojedinačna lignja težila je 0,63 kilograma, a ulovio ju je Rastislav Luetić. Nagrade i diplome najuspješnijama je uz čestitke i obećanje da će ova manifestacija postati tradicionalnom uručio predsjednik Organizacijskog odbora Mate Mustać. Podršku manifestaciji dali su i općinski načelnik Ive Surić te mjesni župnik don Dario Matak.
Da bi se promrzli ribari prilikom povratka s mora mogli utopliti čajem i nahraniti domaćom spizom, pobrinula se kuharska ekipa na čelu s kuharima Domenikom Dušanićem i Eniom Begonjom. Spiza se pripravljala na trgu Popova vlaka neposredno uz zgradu vjeronaučne dvorane u kojoj se vagao ulov i u kojoj su proglašeni pobjednici.
Mlađi sudionici ovog hvalevrijednog humanitarnog ribolovnog događanja su zajedno sa svojim prijateljima prvu božićno-novogodišnju lignjadu nastavili slaviti sve do sitnih noćnih sati u privlačkom cafe baru Osmica, gdje je organiziran “Lignja after party”.