Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Slavonski humanitarci “naklopali” Zadrane

29.12.2011. 23:00
Slavonski humanitarci “naklopali” Zadrane


U organizaciji restorana Hopa Klopa na Bilom brigu i u suradnji s Mesnicama Lukin i novootvorenom pekarom Dalmatino na Boriku, jučer je podijeljeno gotovo četiristo obroka slavonske sarme i šokačkog gulaša. Kuhari restorana bili su jako vrijedni te su noć prije nakon odrađene smjene skuhali sarmu i gulaš


Iako je uoči Božića vrijeme darivanja bilo na vrhuncu, i u ovim danima potrebiti ljudi nisu zaboravljeni. U organizaciji restorana Hopa Klopa na Bilom brigu i u suradnji s Mesnicama Lukin i novootvorenom pekarom Dalmatino na Boriku, jučer je podijeljeno gotovo četiristo obroka slavonske sarme i šokačkog gulaša.
Kuhari restorana bili su jako vrijedni te su noć prije nakon odrađene smjene skuhali sarmu i gulaš. To je, kažu, bio njihov mali doprinos cijeloj akciji.
Blagdanska atmosfera
Jučer se hrana podgrijala i po ručak su pristizali ljudi koji su čuli reklamu na radiju ili oni koji se inače hrane u Pučkoj kuhinji, neki su došli po obrok za siromašnu rodbinu ili susjede, a i stalni gosti restorana Hopa Klopa jučer su ostali iznenađeni kad su obrok – dobili. Cijeli dan su ljudi zvali i raspitivali se, a obroci su se dijelili do kraja radnog vremena.
Naime, restoran jučer uopće nije radio uobičajeno i imao svoj meni od preko 100 jela, već su se samo dijelili skuhani obroci. Tako da je jučer u Hopi Klopi vladalo dobro raspoloženje i blagdanska atmosfera, a i hladno vrijeme postalo je toplije uz ove “zimske” obroke.
Kako priča Marija Devald koja sa suprugom Domagojem Dalićem drži restoran Hopa Klopa, jedna je nepokretna gospođa nazvala i pitala kako bi ona mogla dobiti obrok.
– Poslali smo joj obrok i rekli da nas može i ubuduće nazvati te da će joj naši dostavljači bez problema u radnom vremenu restorana besplatno dostaviti obrok. Inače, akciju je organizirao moj suprug. Božićni su i novogodišnji blagdani i, nažalost, neki ljudi nisu mogli imati obilniji objed na stolu. Mi smo im na ovaj način željeli pomoći i pokazati da nije potreban novac, već samo želja i volja da bi se nekome pomoglo, rekla je Marija, dodajući da će se sve što ostane odnijeti u Pučku kuhinju, s obzirom na to da je to hrana koja se može jesti i nekoliko dana.
Besplatni ručkovi iznenađenja
Zatekli smo i Darka Turega, vlasnikovog rođaka koji je došao po ručak.
– Baš još nismo znali što ćemo danas ručati kad je nazvao Domagoj i rekao da dođem po sarme. Tako da sam dobio besplatan ručak, a nisam se nadao. Ovo je stvarno dobra ideja, ovakvih bi akcija trebalo biti i više, a Domagoju svaka pohvala, rekao je Darko.
Supružnici Domagoj i Marija već nekoliko godina žive u Zadru, a oboje su iz Slavonije.
– Otvorili smo restoran sami i uz pomoć roditelja, bez ikakvih poticaja i potpore. Zapravo smo željeli približiti Slavoniju Dalmaciji, tako da imamo razna slavonska jela – langošice, slavonske kobasice, tjestenine, šokačke palačinke… Ljudi vole isprobati nove stvari. Evo, otvorili smo u listopadu i već imamo stalne goste, a to što nam se vraćaju je potvrda kvalitete. A i cijene su pristupačne. Voljeli bismo posluživati i čobanac i još brojna slavonska jela i tad bi kvaliteta usluge bila zaista cjelovita, ali, nažalost, obrtnike nitko ne podupire, a sami ne možemo, rekla je Marija.
Dok ne dođe čobanac, mnogi su se zadovoljili sa sarmom i gulašem, posebno kad su tako ukusni, a i besplatni.