Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Tradicionalni Božićni koncert u Ninu

29.12.2011. 23:00
Tradicionalni Božićni koncert u Ninu


U bogatoj lepezi ovogodišnjih božićno-novogodišnjih scenskih, kulturnih i vjerskih događanja, u kojoj su mogli uživati žitelji starohrvatskog kraljevskog grada Nina i njihovi brojni gosti, svakako posebno mjesto zauzima i tradicionalni Božićni koncert, koji je u organizaciji Tamburaškog orkestra “Branimir” iz Nina i ninskog Župnog ureda sv. Anselma, upriličen u utorak navečer u ninskoj prvostolnici sv. Anselma, nekadašnjoj ninskoj katedrali.
Brojne okupljene Ninjane, među kojima je bio i dugogodišnji dirigent ovdašnjeg Tamburaškog orkestra i legenda hrvatske tamburaške glazbe maestro prof. Andrej Jakuš, te goste izvođače članove KUD-a Privlaka i KUD-a Radovin pozdravili su dekan Ninskog dekanata don Božo Barešić i predsjednica KUD-a “Branimir” Marija Dejanović. Dejanović je zahvalila prof. Jakušu za sve što je učinio za unapređenje ninske tamburaške glazbe i uručila mu knjigu “Hrvatski tamburaški brevijar”. Riječ je o djelu urednika Martina Vukovića i nakladnika Jadrana Antolovića koje riječju i slikom na 500 stranica u koloru prikazuje stoljetni razvoj hrvatske Tamburaške glazbe.
Nakon prigodnih riječi i uručivanja priznanja mladi ninski glazbenici članovi Tamburaškog orkestra pod ravnanjem dirigentice Ivane Burele otvorili su koncert prigodnom božićnom skladbom “Tiha noć”.
Gosti iz Privlake i Radovina pod dirigentskom palicom Ivice Dundovića otpjevali su blok čuvenih božićnih pjesama. Publika je svaku njihovu skladbu, kao i skladbe koje su izvodili tamburaši popratila burnim i dugotrajnim pljeskom. Slično je bilo i kad su na scenu izišle mlade solistice Ivana Glavan i Lorena Relja, otpjevavši skladbe “O, Betleheme” i “Djetešce nam se rodilo”, kao i članovi zbora mladih Župe sv. Anselma koji su izveli skladbu “Ljubav se rodila”.
Na kraju prigodnog programa svi pjevači i glazbenici zajedno sa svima okupljenima zapjevali su “Radujte se narodi” te “Bože, čuvaj Hrvatsku”. Čitavom događaju svoj su obol dale i članice ninske Udruge žena Aenona, pripremivši kolače i ostale prigodne blagdanske delicije kojima su se domaćini i njihovi gosti počastili.