Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Rast božićne radosti u nama i među nama

Autor: Velimir Brkić

29.12.2012. 23:00
Rast božićne radosti u nama i među nama

Foto: Velimir BRKIĆ



Božić je dio duhovne baštine hrvatske nacije. U središtu Božića su život, obitelj, zajedništvo, mir. Oni koji istinski slave Božić promiču i žive te vrednote, poruke su voditeljice Marine Rogoznice na početku Božićnog koncerta


Blagonaklonošću sukošanskog Župnog ureda, a pod pokroviteljstvom Općine Sukošan i TZO Sukošan u župnoj crkvi sv. Kasijana sedmi put je održan Božićni koncert klapa koji je ispunio srca nazočnih koji su večer proveli uz prekrasnu glazbu – božićne napjeve.
Nastupilo je pet klapa, ženska klape Kapric iz Dikla voditeljice Stjepane Lukašević te zadarske muške klape Kaleta i Kalelarga (donedavna Kadena) umjetničkog voditelja klapa Ante Radosa iz Bokanjca, višestruko nagrađivanog voditelja, autora i pjevača. Domaćini su bili ženska klapa Uzorita voditeljice Magdalene Miočić i klapa Sukošan voditelja Ante Lozića koji su izveli pjesme koje govore jednostavnim jezikom, riječima običnog puka u kojemu i od koga su ispjevane.
– Božić je dio duhovne baštine hrvatske nacije. U središtu Božića su život, obitelj, zajedništvo, mir. Oni koji istinski slave Božić promiču i žive te vrednote, poruke su voditeljice Marine Rogoznice na početku Božićnog koncerta.
Izvrsnom raspoloženju i večeri prepunoj pozitivne energije i emocija pridonijeli su članovi klapa. Koncert je bio pravi glazbeni doživljaj, pjevale su se tradicionalne božićne pjesme, ali i novije na temu Božića.
– Uz pjesme narodnih i domaćih skladatelja, koje jednostavno i toplo govore o Božiću, Djetetu, Majci, magarcu, volu, jaslicama i slamici, ugođaj božićne radosti je bio cjelovit te je sve nazočne zbližio s otajstvom spasenja i Riječi života vječnoga, rekla je Mirjana Veleslavić Nadinić, inicijatorica Božićnih koncerata i članica klape Uzorita.
Bila je to još jedna prekrasna večer s klapama. Izvanredan koncert na visokoj kulturno-umjetničkoj razini, oduševljenju i pljesku dugo nije bilo kraja. Sukošanska publika, točnije, oni sretnici koji su ispunili župnu crkvu, imali su priliku uživati u nezaboravnoj i raspjevanoj božićnoj večeri.
 – Za što ljepši i snažniji doživljaj tog velikog otajstva najbolje su božićne pjesme, one na najbolji način stvaraju ozračje radosti i svečanosti, a sadržajem su zapravo prepjev božićnog Evanđelja i kršćanskih vjerskih istina, rekao župnik don Tomislav Sikirić.
Pritom se zahvalio Sukošancima što dugi niz godina vjerno prate Božićni koncert u župnoj crkvi zaželjevši rast božićne radosti “u nama i među nama”.
– Malo koji narod na svijetu može se pohvaliti s toliko lijepih božićnih pjesama kao što to možemo mi Hrvati. Publika u crkvi sv. Kasijana čula je tek jedan mali dio te bogate riznice vidno uživajući u hrvatskim božićnim pjesmama u izvođenju klapa, naglasio je don Tomislav podsjetivši pritom kako su božićne pjesme nominirane za upis na UNESCO-ov reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine.