Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Imamo puno više od vampira sa Silbe, vukodlakinje s Pašmana i Paškog trokuta!

29.12.2013. 23:00
Imamo puno više od vampira sa Silbe, vukodlakinje s Pašmana i Paškog trokuta!


Astroantropološko društvo Zadar ove godine obilježava 25. godinu postojanja. Još sredinom osamdesetih postojali su kao sekcija Astronomsko-astronautičkog društva Zadar. Nekolicina njih, tad još srednjoškolci, nazvali su se Sekcija za astroarheologiju jer je taj izraz tada bio jako popularan.
– Kasnije smo saznali da je krivi pa smo ga promijenili. Nismo puno toga znali, bili smo na počecima. To je bilo 1985. godine. Radeći tako došla je ideja da napravimo posebnu udrugu, odnosno društvo. Tada nas je čekala zapetljana birokracija jer smo počinjali nešto potpuno novo, kaže Ivan Stagličić, predsjednik Astroantropološkog društva Zadar.
– Zadarska županija je vrlo zanimljiva, što se tiče našeg djelovanja. Ovo je toliko bogato područje da, usudio bih se reći, nikad neće biti do kraja istraženo. Na svakom metru nešto može ‘izroniti’.
– Imali smo jednu turneju kada smo dobili na korištenje brod tadašnje firme Sunturist. Onda smo gledali Kornatsku ploču o kojoj se ranije dosta pisalo, baš na otoku Kornatu. To je velika uglađena ploha, padina nastala prirodnim putem. Zanimljiva je jer su uz nju vezane narodne legende o dolasku letećih bića, odnosno nimfi. Priča kaže da su njome nimfe htjele poklopiti pulsku Arenu. Išli smo i na kaštel na otoku Lavdari za koji se spominje da se na njemu javljaju spiritistički efekti na Dan mrtvih. Vjerojatno je riječ o poroznom tlu te plimi i oseci koji uz pomoć bure proizvode zvukove. To je jedna od teorija.
Paški trokut je došao kasnije. Prema jednoj teoriji on je tu oduvijek, ali je nedavno otkriven, a prema drugoj je nastao 1997. godine kada su se pojavili NLO-i nad Pagom.
– Priča o Pankogulu, vampiru na Silbi, isto je došla kasnije, kad smo počeli raditi Festival paradigmatičkih zbivanja 1997. U Etnografskom zborniku iz pedeset i neke spominju se osamdesete godine devetnaestog stoljeća, znači to nije neka davnina. Vukodlak je zabilježen na Pašmanu u petnaestom stoljeću. Zapravo, bila je to žena vukodlakinja.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU