Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Bolnica dobila aparat za bolju dijagnostiku tumora

29.12.2016. 23:00
Bolnica dobila aparat za bolju dijagnostiku tumora


Kako bi javnosti predstavili mikrotom, uređaj s pomoću kojega se dobivaju tanki presjeci stanica, tkiva i organa radi mikroskopske analize, ravnateljstvo Opće bolnice Zadar jučer je u suradnji sa zadarskom Ligom protiv raka održalo novinsku konferenciju.
O značaju aparata vrijednog 67.729 kuna koji će umnogome pomoći liječnicima u dijagnosticiranju bolesti govorili su dr. Edi Karuc, zamjenik ravnatelja Bolnice, dr. Branko Dukić, predsjednik Lige protiv raka. dr. Nataša Lisica Šikić, voditeljica Odjela za patologiju, citologiju i sudsku medicinu, te Vladislav Tomčuk, tajnik Lige protiv raka Zadar. Dr Dukić govorio je o važnosti kupnje ovog aparata:
– S obzirom da radim u bolnici i poznam probleme Odjela patologije, koja još uvijek radi u pomalo neprimjerenim uvjetima, kao predsjednik Lige za borbu protiv raka založio sam se za nabavku jednog od dva mikrotoma nužnih za rad ovoga odjela. Izdvojili smo sredstva koja su građani dali i zahvaljujem im se što su se uključili u rad Lige i donirali novac, omogućujući nam nabavku opreme potrebne našoj bolnici.
Donatorima je zahvalio i zamjenik ravnatelja, dr. Edi Karuc, napominjući kako su ambiciozno krenuli u nabavu opreme:
– A tako ćemo nastaviti i 2017. godine, kao i narednih godina. Oprema nam je dosta stara i moramo je što prije i što bolje obnoviti.
Voditeljica Odjela za patologiju, dr. Nataša Lisica Šikić, u ime odjela je zahvalila na donaciji rukovodstvu Bolnice i Ligi za borbu protiv raka što su imali sluha da im u kritičnom trenutku nabave aparat koji im je osnovno sredstvo rada:
– Današnja medicina je multidisciplinarna i individualizirana, zbog čega međusobno moramo jako dobro surađivati u interesu pacijenata. Sva patohistološka dijagnostika županije ide preko našeg odjela jer smo jedina patologija u županiji, ali i šire. Od 1989. godine na Patologiji rade tri patologa, a u ovih 20 godina dijagnostika je jako napredovala, pogotovo molekularna. Napredovalo se u istraživanju i utvrđivanju tumora i njihovih mutacija na osnovu kojih su kasnije i utvrđeni pametni lijekovi. Za primanje pametnih lijekova potrebno je postaviti dijagnozu i dokazati mutaciju da bi se onkološki i ostali timovi dogovorili oko potrebne terapije. Dosad smo radili na dva stara aparata, od kojih je jedan bio star 10 godina, drugi 13. Kako je sve više novootkrivenih karcinoma, a molekularna dijagnostika sve naprednija, sve se više i reže, pa godišnje imamo oko 80.000 rezova. To su rezovi od tri do pet mikrona i aparati su stalno u funkciji iz razloga što se stalno operira. Godišnje tako imamo oko 8.500 biopsija pacijenata, a aparat kojega smo dobili reže tkivo na osnovu kojeg se rade preparati iz kojih patolog postavlja dijagnozu – pojasnila je dr. Lisica Šikić.