Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Ispitan vještak za meteorologiju i klimatologiju

Autor: Minja Gugić

30.01.2013. 23:00
Ispitan vještak za meteorologiju i klimatologiju

Foto: Vedran SITNICA



U nastavku suđenja protiv 44-godišnjeg bivšeg šibenskog vatrogasnog zapovjednika Dražena Slavice koji je optužen zbog niza propusta koji su doveli do najveće tragedije u Hrvatskoj nakon Domovinskog rata kada je 30. kolovoza 2007. godine u požaru na otoku Kornatu poginulo 12 vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnog, saslušan je i ispitan fizičar – prof.dr. Branko Grisogono.
On je kao član, odnosno voditelj multidisciplinarnog tima vještaka govorio o vremenskim i klimatološkim uvjetima koji su tog tragičnog dana vladali na otoku Kornatu. U svom je pisanom vještačenju zaključio kako je uzrok stradanja vatrogasaca – prirodna pojava, odnosno izgaranje nehomogene plinske mase.
– Moj dio vještačenja je bila meteorologija i klimatologija, odnosno pod kojim uvjetima se požar dogodio. Toga dana na tom dijelu Jadrana puhalo je umjereno do jako jugo, a podatke o tome smo prikupili iz najbližih meteopostaja u Zadru, Zemuniku te otoku Vela Sestrica, no na samom mjestu tragedije nije bilo mjerenja. Pouzdanost provedenih mjerenja je vrlo velika – objašnjavao je fizičar Grisogono.
Na pitanje tužitelja Zvonka Ivića na kojoj visini i gdje nastaje tzv. virtualni strop koji se do sada na raspravama kao prirodni fenomen vrlo često spominjao, vještak Grisogono je pojasnio kako on povezuje najviše točke klanca, a njegov “poklopac” nije čvrst već se ljulja i oscilira ovisno o smjeru vjetra i ostalim aerodinamičnim čimbenicima.
Dražen Slavica i jučer je došao na raspravu, prvu u ovoj godini. Mirno i pomno je slušao sve što se govori iako se njegovo ime ni jučer niti u jednom trenutku nije spomenulo. Slavičin odvjetnik Čedo Prodanović nije se pojavio na raspravi, a svoj je nedolazak opravdao predsjedniku Sudskog vijeća Borisu Babiću. Nije se pojavio ni njegov “zamjenski” odvjetnik Slaven Dmitrović iz Zadra koji je kako smo saznali, na godišnjem odmoru. U ulozi Slavičina odvjetnika tako se jučer pojavio zadarski odvjetnik Miše Papić.
Suđenje se nastavlja i danas.