Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Od incesta do seksualnog odgoja na selu

30.01.2014. 23:00
Od incesta do seksualnog odgoja na selu


Jesu li se Zadrani jednostavno zaželjeli žive književnosti, ili ih je pak privukla tema: Večer erotske proze – nije sasvim razjašnjeno, ali posljednja književna večer udruge zadarskih pisaca ZaPis napunila je u srijedu multimedijalnu dvoranu Gradske knjižnice Zadar.
Za prvi književni nastup u novoj godini ZaPisci su se odlučili okušati u tematskom pisanju, a rezultat njihovog eksperimenta među publikom, čiju su pozornost uspjeli zadržati oko sat i pol vremena, naišao je na odobravanje. Na pozornicu su se ovoga puta popeli Anita Žilić, Želimir Periš, Vlatka Basioli, Lada Vukić, Valentina Mlađen, Boško Habuš, Staša Aras i Igor Eškinja čitajući uglavnom prozu, ali i nešto poezije te predstavljajući različite pristupe zadanoj temi. Iako tu nije bilo materijala sličnog popularnom romanu “50 nijansi sive”, moglo bi se reći da su ZaPisci predstavili više nijansi erotike baveći se raznovrsnim temama, šaljivim ali i ozbiljnim.
Večer je otvorena duhovitom pričom Anite Žilić koja je za glavnu ulogu imala bananu da bi se kasnije ton uozbiljio u pričama koje su publiku vodile od rimskih soba u kojima se domine podaju robovima, do svećenikove kupaonice, razbijenog ogledala i kušnje s druge strane zida, zatim svijeta mladih ispunjenih ispraznim opijanjima, drogom i seksom pa do incestuoznog odnosa majke koja vjeruje da će samo tako spasiti sina. Poeziju su čitali Želimir Periš i Staša Aras, a dok je erotika kod Periša služila samo kao predložak za vještu igru riječima, a u pjesmi “Vapaj” i za prikazivanje međusobne otuđenosti ljudi, Aras je svojom poezijom zagolicala umove pokazavši svu moć erotike.
Kako je i počela, večer je završila duhovito zahvaljujući Igoru Eškinji, već poznatom po humoru i korištenju lokalnog dijalekta u pričama. Eškinja je u priči “Seksualni odgoj na selu” pomiješao grupu seoskih dokonjaka i njihova seksualna “iskustva” i tračeve iz kreveta sela sa seksualnim životima pisaca da bi se na koncu njegov glavni lik po dolasku kući kod žene, u pokušaju da i sam oživi svoj seksualni život, umorio od verbalnog seksa.
Večer je moderirao Robert Nezirović, predsjednik ZaPisa koji je između priča poveo s čitačima razgovor o erotici u književnosti, temaskom pisanju, kao i radionicama pisanja, ali i o tome kako oni sami vide svoj rad.
Novi susret ZaPisa bit će u veljači, kada im dolaze dvije gošće, Karmela Špoljarić i Ksenija Kušec.