Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Bombaši iz Bibinja i Bibinjske ulice u Zadru još na slobodi

30.01.2017. 23:00
Bombaši iz Bibinja i Bibinjske ulice u Zadru još na slobodi


Zadarska policija još uvijek traga za počiniteljem koji je svega par minuta prije ponoći u Silvestarskoj noći postavio eksplozivnu napravu pred vrata općinske zgrade u Bibinjama, a ne zna se ni tko je par dana kasnije u Bibinjskoj ulici u Zadru podmetnuo eksploziv od kojeg su oštećeni renault i hyundai predsjednika Mjesnog odbora Gaženica, Ante Bobanovića, koji je u studenom prošle godine iz redova HDZ-a prešao u Modes.
Nije daleko odmakla ni istraga u tri slučaja paljevine vozila iz studenog prošle godine, a otkriven je tek počinitelj koji je u rujnu 53-godišnjem Bibinjcu potpalio ford. Za to djelo optužen je 23-godišnji mladić, no motiv nije poznat.
– Za svaki neriješeni slučaj nadležnom Državnom odvjetništvu ponijeli smo kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja zbog dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom. Kriminalističko istraživanje je još u tijeku, a zbog interesa istrage ne možemo iznositi detalje o dokazima koje imamo, kaže Elis Žodan, glasnogovornik PU zadarske gdje su zbog sumnje u umiješanost u podmetanje eksploziva i požara pod automobile u posljednja dva mjeseca ispitali nekoliko desetaka građana.
Još je, dakle, neriješen slučaj paljevine fiata dobla u vlasništvu 52-godišnje zadarske učiteljice razredne nastave od početka studenog u Velebitskoj ulici. U tom je požaru izgorio i susjedni volkswagen, a istraga je navela na sumnju da je meta bio isti automobil drugog vlasnika parkiran nedaleko. Par dana kasnije u dvorištu kuće u Ulici dr. Franje Tuđmana zapaljen je motocikl aprillia 27-godišnjem mladiću te renault megan u vlasništvu 45-godišnjeg vještaka na predjelu Stanovi, a vatra se i u tom slučaju proširila na drugi automobil – opel parkiran pokraj njega. Tih je dana planuo i golf »sedmica« star svega deset mjeseci u dvorištu obiteljske kuće na Putu Petrića i vlasništvu 62-godišnje Zadranke. Vatra se proširila na susjedni automobil u vlasništvu njezina sina pa se na prvi mah posumnjalo na model podmetanja iz prethodnih slučajeva, no očevid je pokazao kako je golf, koji je žena osvojila na nagradnoj igri, planuo zbog kvara na elektroinstalacijama.
Podmetanje požara pod automobile u Zadru nije neuobičajena stvar. Od osamostaljenja Hrvatske do danas nanizao se pozamašan broj takvih slučajeva od kojih je tek jedan mali dio razriješen. Svi raniji požari su slali jasnu poruku vlasnicima vozila, mahom političarima, poduzetnicima i pravosudnim djelatnicima.