Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Je li Ardena Bajlo predsjednik ili predsjednica?

30.01.2017. 23:00
Je li Ardena Bajlo predsjednik ili predsjednica?


Kada predsjednica Trgovačkog suda u Zadru Ardena Bajlo napiše neko rješenje, ono se javno objavljuje i šalje strankama ispod službenog memoranduma u kojemu pored broja i datuma stoji: Republika Hrvatska, Trgovački sud u Zadru, Ured Predsjednika.
Dakle, Ardena Bajlo je predsjednik, a ne predsjednica zadarskog Trgovačkog suda. Po toj logici, ona je sudac, a ne sutkinja. I da dalje konzekventno ne izvodimo zaključak jer bismo došli do krajnje konkluzije da je ona muškarac, a ne žena. Kada je Hrvatska dobila prvu ženu na čelu države, Kolindu Grabar Kitarović, njezin se Ured na Pantovčaku na svim službenim, internim i javnim dokumentima i publikacijama preimenovao u Ured Predsjednice RH, iako je prije toga za vrijeme Tuđmana, Mesića i Josipovića bio de iure i de facto Ured Predsjednika.
Neshvatljivo je da jedna tako važna institucija u Zadru kao što je Trgovački sud, u 21. stoljeću još nije prihvatila načela rodno osjetljivog i politički korektnog jezika, koji je jedan od važnih temelja ravnopravnosti žena u javnom diskursu i životu uopće. Naravno, autor tog nekorektnog memoranduma na rješenjima Ardene Bajlo ne želi reći da je ona muškarac, ali se time izravno muškarac prikazuje kao norma, kao da u suvremenom hrvatskom jeziku ne postoji ženski rod imenica, kojima se označavaju zanimanja i javne funkcije. Po toj jezičnoj ideologiji, muškarac se podrazumijeva kao norma, a žena je suprotnost ili otklon od te norme.
Hrvatska kao članica EU trebala bi s posebnom pažnjom njegovati standarde tzv. gender senzitivnog jezika, posebice u obrazovanju, medijima i pravnim dokumentima. U tu svrhu EU financira brojne seminare putem kojih se lingvisti, prevoditelji i lektori educiraju o pitanjima rodnih i drugih identiteta, odnosa politike i jezika, norme i gramatike, otpora i prihvaćenih promjena u jeziku. Cilj je da se u javnoj komunikaciji, posebice u državnoj i javnoj upravi – i dakako pravosuđu – provode načela rodno osjetljivog i politički korektnog jezika.
Dakle, Trgovački sud u Zadru bi, dok je žena na njegovu čelu, trebao imati Ured Predsjednice, a ne Ured Predsjednika. A koliko nam je poznato, Ardena Bajlo se ne deklarira kao transrodna osoba.