Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Predovan: Odbio sam kandidaturu za gradonačelnika

30.01.2017. 23:00
Predovan: Odbio sam kandidaturu za gradonačelnika


Poznati zadarski arhitekt Željko Predovan odbio je ponudu HNS-a da bude njihov kandidat za gradonačelnika Zadra. Ovu vijest potvrdio nam je jučer sam Predovan, otkrivajući detalje sastanka s čelnicima županijskog HNS-a koji su mu se obratili s ovim prijedlogom. Predovan je inače u zadarskoj politici upamćen kao dugogodišnji predsjednik zadarskog HNS-a i gradski vijećnik koji se na osobni zahtjev povukao iz političkog života, nakon što je HNS ostvario loše rezultate na parlamentarnim izborima 2007. godine.
Na sjednici Gradskog vijeća u srpnju 2008. godine objavio je kako od toga datuma više nije vijećnik HNS-a nego nezavisni vijećnik, da bi se ubrzo sasvim povukao iz politike. Već je ranije bio najavio da je “pomalo zasićen stvarima koje se događaju u stranci odozgo prema dolje” te dao i ostavke na sve stranačke dužnosti.
– Moj uvjet je bio objedinjenje najjačih zadarskih oporbenih stranaka kako bismo se jedino na taj kvalitetan način mogli suprotstaviti vladajućem HDZ-u, rekao je Predovan. Kako mu HNS ovaj uvjet nije mogao ispuniti, dogovor je već u startu propao.
– Odazvao sam se sastanku da vidim kakav program ima HNS i na koji način misle izići na izbore. Profesionalne obaveze uzimaju mi puno vremena i ukoliko bih se prihvatio kandidature za gradonačelnika učinio bih to doista na vrlo temeljit i ozbiljan način. Drugačije ne bih ni pokušavao jer zahtjevan je to angažman, tu se maksimalno treba dati. Međutim, slušajući ljude iz HNS-a s kojima sam se našao, shvatio sam da nemaju neki osobit izborni program, zapravo nisu mi iznijeli nikakav program i odluka o odbijanju njihove ponude brzo je pala – kaže Predovan, priznajući kako je na samom početku doista postojala mogućnost da prihvati kandidaturu za prvog čovjeka Zadra.
– Moj je uvjet bio da se oko izlaska na izbore ujedine HNS, SDP, HSS i HSLS jer smatram da je to jedini način da nešto napravimo. Svaki drugačiji pokušaj kandidature za mene je neozbiljan jer šanse postoje samo ukoliko se oporba ujedini. To je bio moj stav i od njega nisam htio odustati. I tu je priča završila jer taj uvjet nisu mogli ispuniti – kaže Predovan.