Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Ulaznice za gala večer 120 kuna, porcija tune i čaša vina na trgu 15 kuna

30.01.2017. 23:00
Ulaznice za gala večer 120 kuna, porcija tune i čaša vina na trgu 15 kuna


Sushi festival počinje sutra ujutro u 11 sati u Gradskoj loži otvorenjem izložbe fotografija Danijela Kolege “Izlov”. Na fotografijama je prikazan jedan dan izlova tune. Na otvaranju izložbe i festivala bit će ugledni uzvanici – Njegova ekselencija Keiji Takiguchi, veleposlanik Japana u Republici Hrvatskoj te Gari Cappelli, ministar turizma Republike Hrvatske.
Nakon domjenka u Gradskoj straži, s tvrtkom Kali tuna za predstavnike medija organiziran je obilazak brodom tunogojilišta Mrđina u blizini otoka Ugljana.
– Sezonalnost nas još uvijek definira kao destinaciju te se i ovom festivalom trudimo da se sezona produlji, kazao je jučer direktor Turističke zajednice Grada Zadra Ante Rados na konferenciji za medije u Muzeju antičkog stakla.
Tuna, vino, sol i sir
U četvrtak, 2. veljače u hotelu Adriana na Boriku počinje trodnevna edukacija pripreme tradicionalnih japanskih jela za učenike Hotelijersko turističke i ugostiteljske škole te chefove i kuhare zadarskih restorana i hotelskih kuća, njih gotovo dvadeset. Radionicu će voditi slavni japanski chef Toshihiro Nakatsuji i njegov asistent Irino Kazuhiko. Nakatsuji suvlasnik je lanca restorana Ninnin u Japanu i jugoistočnoj Aziji, a član je i Japansko-hrvatskog društva razmjene (NPO JCEA) u Osaki. Svakog tjedna vodi u Japanu iznimno popularni i gledani TV kulinarski show ChiChin Puipui na televizijskom kanalu MBS. Prvog dana na radionici u hotelu Adriana pomagat će mu Terumi Miyake i Tomislav Begić, sushi majstori iz tvrtke Ginger Sushi iz Zagreba, a sutradan će im se pridružiti i sushi chef iz Ljubljane Yasu Tsunoda te Okamoto Masahiro, sushi chef i vlasnik sushi restorana Samurai u Splitu.
U petak, 3. veljače predviđen je poseban ručak za medije japanskog masterchefa Toshihiro Nakatsujia u Kraljevskim vinogradima u Petrčanima u suradnji s OPG-om “Matak Tartufi – Zadarski tartuf”.
U subotu, 4. veljače odvija se glavni dio festivalskog programa, i to ujutro na Narodnom trgu te navečer u Arsenalu. Cijena za goste gala večere, nakon lanjskih sto kuna, ove godine je porasla i iznbosi 120 kuna po osobi. Karte se već mogu kupiti preko sustava prodaje Eventim.
– U početku smo se nadali velikom interesu za festival, ali ovoliki efekt ipak nismo očekivali i premašio je sva naša očekivanja. Odličan je i feedback koji smo dobili od specijaliziranih trgovina koje prodaju namirnice i tunogojilišta u našem okruženju, kazao je Ante Galić, stručni suradnik za informiranje i marketing u gradskoj Turističkoj zajednici.
Pošip i crljenak uz tunu i sushi
U subotu će na Narodnom trgu Zadrani moći kušati delicije od tune koje će spremati poznati chefovi i sushi majstori, a jednu porciju i čašu vina iz Kraljevskih vinograda platit će 15 kuna. Novac će biti preusmjeren na Hotelijersko-turističku i ugostiteljsku školu za koju će se nabaviti pomagala za rad u kuhinji.
Jelena Yamasaki, osnivačica Japansko-hrvatskog društva razmjene i suradnica u Počasnom konzulatu Republike Hrvatske u Osaki, pojasnila je na što je usmjeren japanski interes za hrvatsku gastronomiju.
– Postoji veliki interes za hrvatsku tunu, vino, ninsku sol i paški sir. Uz sushi odlično paše pošip, a uz tunu crljenak. Samo lani je 12 milijuna ljudi gledalo tv emisiju masterchefa Nakatsujija u kojoj je predstavio Tuna, sushi & wine festival. Baš me sinoć kontaktirao i pitao me kako su učenici, veseli se susretu s njima i naglašava kako nikad nisu bili umorni, a uvijek su bili entuzijastični i jedva čeka da ih dalje podučava o talijanskoj kuhinji, kazala je Yamasaki i naglasila kako se u Japanu jedu i dijelovi tune koji se u Hrvatskoj bacaju, odnosno mast od tune koja se prodaje po 150 eura po kilogramu.
Tjedan tune u restoranima
Erik Pavin, predsjednik Udruge zadarskih ugostitelja, najavio je tjedan tune u zadarski restoranima.
– Tuna će biti domaća, jadranska, i ne ranije zaleđena, nego svježa, istaknuo je Pavin.
U tjednu sudjeluju Pet bunara, Delfin, Bruschetta, Pjat, Kornat, Skoblar, Foša, Fragola, Tinel, Šime, Roko, Sabunjar, Malo misto, Fešta, San Antonio, Pašta i svašta, restoran Zračne luke Zadar, hotel Mediteran, Harbor, Papica, Pineta, Natale na Pagu, 2ribara, Falkensteiner Club Funimation Borik te Ilija Biograd.
– Tuna tjedan bit će prema procjeni ugostitelja koji će samo odlučiti otkad dokad traje prema dostupnosti tune, a jela će biti po promotivnim cijenama, kazao je Pavin.
Performance japanskih sushi majstora
U Arsenalu će u subotu goste dočekati piće dobrodošlice uz proizvode tvrtke Maraska, a otvorenje programa bit će uz izvedbu Lijepe naše u interpretaciji sopranistice Mayumi Kamei. Slijedi performance rezanja tune u Japanu popularnog imena Maguro Kaitai. Buffet večera sa specijalitetima od tune, sushijem i sashimijem, bit će uz povoljne cijene pića u suradnji s Udrugom zadarskih ugostitelja, Cehom ugostitelja Zadar i japanskih sushi majstora.
Performance japanskih sushi majstora i priprema i degustacija sushi specijaliteta uslijedit će s pomoćnim sushi majstorima iz Ginger Sushija i Samuraija, japanskih sushi restorana iz Zagreba i Splita.
MBS TV show’s – masterchef, profesionalni kuhar i vlasnik lanaca VIP restorana te rezač tune Mr. Toshihiro Nakatsuji zajedno sa suradnicima održat će performace za posjetitelje gala večeri u Arsenala i pokazati kako se reže riba potrebna za pripremu sushija, formiranje sushija i ostalih jela od tune.
Voditelj gala večere je Frano Ridjan, a održat će se uz glazbeni nastup japanske jazz pjevačice Kayoko Minami & Black Coffee te pjevača Jacquesa Houdeka.
Bit će predstavljen i novog brend – “ToroCro Maguru”. To je hrvatsko – japanski brend, prisutan na svjetskom sushi i sashimi tržištu. Njegovu kvalitetu i okus potvrđuju i 3 zlatne zvjezdice koje mu je dodijelio iTQI (International Taste & Quality Insitute Brussels) i čime se Kali tuna izrazito ponosi.