Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Akcijski plan za upravljanje državnom granicom

Autor: Siniša Klarica

30.03.2010. 22:00
Akcijski plan za upravljanje državnom granicom

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Jučer je u Policijskoj upravi zadarskoj održan radni sastanak kojeg uobičajeno pred početak turističke sezone, održavaju djelatnici PU i s predstavnicima drugih službi i državnih institucija. Sastanak je održan na temelju Akcijskog plana za upravljanje državnom granicom, a na sastanku su bili nazočni predstavnici Lučke kapetanije Zadar, Jadrolinije Rijeka, Državnog inspektorata, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva, Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, Zračne luke Zadar i Lučke uprave Zadar.
– Tema ovog sastanka bila je početak turističke sezone koji na našem području počinje 1. travnja, otvaranjem sezonskih graničnih prijelaza. Na sastanku su analizirani svi učinci dosadašnje suradnje pa i tamo gdje se nadležnosti službi poklapaju. Uz analizu prošle turističke sezone, dio aktivnosti za ovu sezonu možemo podijeliti u dva dijela. Jedan je dio suradnja na području graničnih prijelaza, a drugi dio je suradnja u dubini graničnih područja, rekao je načelnik  Odjela za granicu PU zadarske Marijo Viduka dodajući da je u konačnici cilj osigurati što veću protočnost gostiju, ali i da sigurnost bude na zavidnom nivou.
U dubini graničnog područja na moru osobito je važna suradnja policije i Lučke kapetanije zbog pojačanog priljeva nautičara. U dubini kopnenog dijela graničnog područja naglasak je stavljen na suradnju s Državnim inspektoratom, osobito kod kontrole nezakonitog rada stranaca. Operateri kao što su Zračna luka Zadar i Lučka uprava Zadar, moraju osigurati tehničke pretpostavke koje im nalaže zakon o državnoj granici. Načelnik Viduka je dodao da će samo ZL Zadar ove godine biti spojena s 21 europskom destinacijom.
U pomorskom dijelu riječ je o brodskoj liniji Zadar-Ancona. U periodu od 1. do 31. 8. linija će biti svakodnevna.  Viduka je na kraju iskazao zadovoljstvo suradnjom policije i službi u protekloj sezoni, kad su detektirani neki problemi koji su se, većinom, kaže Viduka, u hodu rješavali.