Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Cilj je završiti vatrogasni dom u Ražancu

Autor: Branko Božić

30.03.2010. 22:00
Cilj je završiti vatrogasni dom u Ražancu


Očekujemo da ćemo zahvaljujući u prvom redu razumijevanju i pomoći naše Općine te pomoći Vatrogasne zajednice Zadarske županije završiti započetu gradnju Vatrogasnog doma na lokaciji Matakovog Briga, što će nam u konačnici biti od nemjerljivog značenja, zaključio je predsjednik Jović


U prostoru općinske knjižnice u centru Ražanca održana je Godišnja izvještajna skupština Dobrovoljnog vatrogasnog društva Ražanac, koje djeluje dvije godine i koje trenutačno okuplja 70-ak članova iz Ražanca i njegovih sedam općinskih mjesta Rtine, Ljupča, Ljubačkih Stanova, Krneze, Podvršja, Radovina i Jovića.
Skupštinu je otvorio i njome predsjedao predsjednik DVD-a dr. Nediljko Jović, a u njenom su radu pored članova vatrogasaca sudjelovali i gosti, predsjednik Vatrogasne zajednice Zadarske županije Kažo Kolanović, glavni vatrogasni županijski zapovjednik Željko Šoša, načelnik Općine Ražanac Dragutin Miočić, predsjednik OV-a Predrag Dušević, pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Damir Jordan, predsjednik ražanačkog Lovačkog društva “Kobac” Jure Zubčić, izaslanstvo pobratimskog DVD-a “Sveta Nedelja” iz istoimenog grada kod Samobora.
Izvješće o proteklom jednogodišnjem radu iznio je zapovjednik DVD-a Matej Rudić. On je uz ostalo rekao da je tečaj za zvanje vatrogasca uspješno završilo 19 članova. Oni su tijekom požarne sezone 2009. godine sudjelovali na 19 intervencija, od kojih je sedam bilo na području Općine Ražanac, dok su ostale bile u općinama Posedarje, Poličnik, Vrsi i na otoku Pagu.
– Od 1. srpnja do 7. rujna pri DVD-u Ražanac bila je formirana državna dislokacija Dobrovoljnog vatrogasnog društva “Sveta Nedjelja” što nam je iz više razloga bilo korisno. Nadalje, našim vatrogasnim cisternama za pučanstvo Radovina i Jovića distribuirali smo oko 650 metara kubičnih pitke vode. Svi smo dali svoj maksimum, ali bih ja ovom prigodom ipak pohvalio one članove koji su se najviše zalagali, a oni su: Pave Zubčić, Robert Teklić, Marijan Pavičić, Marijo Vigan, Josip Rudela, Tomislav Čavić i Roko Miočić. Naš rad kao i nabavku potrebne nam vatrogasne opreme, uglavnom je uz sudjelovanje Vatrogasne zajednice Zadarske županije, financijski poduprla Općina Ražanac u iznosu od 212.000 kuna. Hvala svima koji su nam na bilo koji način pomogli da stanemo na noge i da stasamo u jedno vrijedno i radišno Vatrogasno društvo, rekao je zapovjednik Matej Rudić.
O financijskom poslovanju društva u prošloj godini izvješće je podnio tajnik Damir Jordan. On je pored ostalog istaknuo da su se prihodi kretali u visini od 154.000 kuna, a rashodi u iznosu od 157.000 kuna. Od toga najviše 60.000 kuna usmjereno je na rad vatrogasaca, dok je 39.724 kuna potrošeno za smještaj vatrogasaca pobratimskog DVD-a “Sveta Nedjelja” na za to pripremljenoj dislokaciji.
Da su pored rada na terenu sve ostale radnje u društvu bile u skladu sa zakonskim normama, potvrdio je uime Nadzornog odbora njegov predsjednik Božo Čolak, usput pohvalivši društvo u cjelini.
U nastavku o planu i programu rada DVD-a Ražanac s financijskim planom za 2010. godinu iscrpno je govorio predsjednik društva dr. Nediljko Jović. Najavio je preustroj postrojbe, redovite mjesečne vježbe kao i rad na educiranju novih vatrogasaca te nabavku novih vatrogasnih cisterni.
– Očekujemo da ćemo zahvaljujući u prvom redu razumijevanju i pomoći naše Općine te pomoći Vatrogasne zajednice ZŽ završiti započetu gradnju vatrogasnog doma na lokaciji Matakovog Briga, što će nam u konačnici biti od nemjerljivog značenja, zaključio je predsjednik Jović, čije su izvješće nazočni skupštinari jednoglasno prihvatili.
Skupštinarima su se obratili predsjednik VZZŽ Kažo Kolanović i županijski zapovjednik Željko Šoša. Njih dvojica su svaki na svoj način pohvalili dvogodišnji rad ražanačkih vatrogasaca, a isto je učinio i načelnik Općine Ražanac Dragutin Miočić.