Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Kriza pogoduje poljodjelcu

30.03.2012. 22:00


Kako i koliko duboko ova kriza utječe na poljodjelstvo, pitaju me mnogi čitatelji.
Povoljno, unatoč teškoćama. Kada dođe do neravnoteže i usporavanja ponude i potražnje na globalnom tržištu, posebice osiguranja financija i kredita, jačeg porasta kamata, usporavanja ulaganja, pada zaposlenosti, svejedno raste pšenica, maslina se othrvava studeni, loza jedva čeka ponovni porast.
Čitavo gospodarstvo je u prekrajanju, ali posađene masline i vinogradi dalje rastu.
Rast cijena goriva, gnojiva, strojeva, i rada ne pogoduju proizvođačima.
Potrošnja seli iz nekretnina i zabave u proizvodne aktivnosti i pogoduje poljodjelstvu. Cijene poljodjelskih proizvoda rastu.
Kvalitetnijim proizvodima, veće korisnosti za potrošača, ne padaju cijene.
Mlado maslinovo ulje prodaje se od 80 do 200 kuna. Dobro vino iz Korlata, kao kakvonosno ne pada ispod 40 kn, mlada šara stoji od 600 do 800 kuna, a živo janje na biranje od 800 do 1000 kn.
Istina, u krizi kakvoća dolazi do izražaja, a kakvonosni poljodjelski proizvodi za ljudsku potrošnju najzanimljiviji su potrošačima, i njima ne pada niti potražnja, niti cijene. Ljudi u krizi najviše izdvajaju za dobro vino, ulje, meso, ribu, ekološke i ljekovite, odnosno poljodjelske proizvode posebnih vrijednosti.
S druge strane postoji tržna niša potrošača, čiji broj u krizi također raste, a to su oni sa smanjenim kućnim proračunom, koji traže cjenovnu dostupnost proizvoda.
Više traže nešto manje kakvonosne proizvode s nižom cijenom, koja kod njih prevladava pri odlučivanju o kupnji proizvoda.
Krizu ćemo najlakše prebroditi, ako i dalje sadimo lozu i masline, činimo dobro vino i ulje, sadimo voće i proizvodimo povrće iz domaćeg simena, uzgajamo janjetinu i kozletinu.
Na tržištu ponudimo dobar sir i skutu, uzgajamo i lovimo ribu, pa će i ova kriza siguran sam nestati i brzo uminuti.
Vaš Bage