Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Driblati sam naučio na Kalelargi radeći s loptom slalom između šetača!

30.03.2016. 22:00
Driblati sam naučio na Kalelargi radeći s loptom slalom između šetača!


Izložba je priređena ususret svečanosti proglašenja Skoblara vitezom francuskoga nacionalnog reda za zasluge, priznanja koje mu je još lani dodijelio predsjednik te države Francois Hollande
Brojni Zadrani došli su sinoć u Gradsku ložu kako bi sudjelovali na svečanosti otvorenja izložbe o proslavljenom hrvatskom i zadarskom nogometašu Josipu Skoblaru (75). Ona je priređena ususret svečanosti proglašenja Skoblara vitezom francuskoga nacionalnog reda  za zasluge, priznanja koje mu je još lani dodijelio predsjednik te države Francois Hollande. Ta svečanost će se održati 8. travnja u Marseillu, kada će mu to priznanje uručiti gradonačelnik toga grada, a među gostima će biti i  Božidar Kalmeta.
Skoblar je u sezoni 1970/ 71 sa 44 postignuta pogotka u dresu francuskog Olympique de Marseilla bio Zlatna kopačka Europe, najbolji strijelac europskih nacionalnih prvenstava. Taj rekord je srušen tek nedavno i to od strane Lionela Messija. Osim te sezone, u njih još dvije, odnosno tri uzastopno, bio je najbolji strijelac francuskoga prvenstva. Navijači Olympiquea zbog njegovih igara  su slavnog nogometaša prozvali Dalmatinski orao. Skoblar je već godinama ambasador toga kluba i grada Marseilla.
Na izložbi na kojoj se mogu vidjeti fotografije, novinski tekstovi i naslovnice vezanih za Skoblara bio je nazočan i izaslanik francuske veleposlanice u Zagrebu Gererd Denegri. Pročitao je  njezin dopis u kojemu stoji kako mu čestita na odlikovanju koje je izborio na način da je bio jedan od najvećih sportaša koje je imala Francuska.
– Vaš rekord od tri uzastopna naslova najboljega strijelca francuskoga prvenstva stoji do danas. Nastupali ste za klub iz Marseilla, grada u kojemu nogomet predstavlja kulturu i način života. Bolje od ikoga utjelovljujete vezu između Marseilla i Zadra- stoji između ostalog u dopisu te veleposlanice.
Govoreći na izložbi Skoblar je rekao kako nije očekivao kako će se  na njoj okupiti ovoliki broj ljudi te je zahvalio Gradu Zadru što je omogućio.
– Uoči ove izložbe sam se nastojao prisjetiti mojih nogometnih početaka u Zadru, koji su se dogodili u ulicama uokolo zgrade Suda, gdje sam živio. Nažalost, nema više među živima nekoliko mojih najboljih prijatelja iz tih dana. Pravog igrališta isprva nismo imali, a osobito sam volio s loptom izvoditi slalome na Kalelargi između ljudi, što mi je bilo izvrsno. Moji roditelji nisu bili oduševljeni da se bavim nogometom, budući da je budućnost u tome bila vrlo neizvjesna. No bio sam jako uporan, uspio sam, pa i danas od toga živim- istaknuo je taj Zadranin, koji je rekao kako je vjerojatno njegov ključni potez u nogometu bila odluka da sa 17 godina postane član prvoligaša OFK Beograd.
– U to vrijeme Beograd je bio središte, a klub u koji sam prešao nije bio među nekoliko najboljih, tako da sam ubrzo postao član udarne jedanaestorice. Već godinu nakon toga izborio sam dres reprezentacije. No kada sam otišao u inozemstvo, promijenili su zakon zabranivši nogometašima koji igraju u stranim zemljama da ih se poziva u reprezentaciju- prisjetio se Skoblar, kojem je, uz dane u Olympiqueu, najdraži naslov osvajanje zadnjega Kupa Jugoslavije 1991. godine s Hajdukom.