Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Ove sezone stiže 130 tisuća kruzerskih putnika

30.03.2016. 22:00
Ove sezone stiže  130 tisuća  kruzerskih  putnika


– Velik interes pokazali su gosti na sajmu na Floridi za našu novu luku Gaženicu, a posebno ih se dojmilo što je na dobroj poziciji, ima dobru prometnu povezanost, pojasnio je Bilić
Predstavnici zadarske Lučke uprave na čelu sa ravnateljem  Emilom Bilićem od 14. do 17. ožujka sudjelovali su nedavno na najvećem svjetskom sajmu kruzera – Seatrade cruise na Floridi. Sajam koji  se tradicionalno svake godine održava u Miamiju na Floridi, ove godine  se zbog preuređenja izložbenog prostora u gradu domaćonu održao u  Fort Lauderdale-u, mjestu 30-ak kilometara udaljenom od Miamija.
Predstavljena gradnja nove zgrade terminala
Prema Bilićevim riječima na najvećem svjetskom sajmu plovećih luksuznih hotela iskazan je velik interes za Hrvatsku kao jednu od destinacija u koju vrlo često uplovljavaju kruzeri.
– Na Sajmu smo imali zajednički štand s lučkim upravama iz Dubrovnika, Splita, Šibenika, Rijeka i Pule, te Županijskom lučkom upravom  Dubrovnik. Razgovarali smo s više predstavnika kruzerskih kompanija,  agencija. Neke razgovore vodimo u kontinuitetu već dosta dugo. Predstavili smo naše nacionalne parkove, povijesnu i kulturnu baštinu, Zadar, okolna mjesta, rekao je Bilić koji je posebno ponosan što je zadarska  Lučka uprava na ovogodišnjem sajmu predstavila i skorašnju gradnju  nove zgrade terminala u Gaženici.
– Velik interes pokazali su gosti na sajmu na Floridi za našu novu luku  Gaženicu, a posebno ih se dojmilo što je na dobroj poziciji, ima dobru  prometnu povezanost, pojasnio je Bilić.
Očekuju se rekordi
A da je Zadar vrlo interesantan za kruzere pokazuju i podaci po kojima  je prošla sezona bila izuzetno uspješna, brojka od 80 tisuća putnika vrlo  je dobar pokzatelj i uvod za još uspješniju ovogodišnju sezonu, koja će  biti rekordna. Očekuje se, naime, dolazak oko 130 000 putnika, što su gotovo dvostruke brojke od lanjskih.
– Zadar se sve više penje na ljestvici kruzerskog turizma. Izgradnjom  Gaženice pozicionirao se odmah iza Dubrovnika i Splita. Ove godine  očekujemo rekordnu sezonu, a u budućnosti imamo dobre pokaztelje  kako Zadar kao kruzerska destinacija može biti samo uspješniji, rekao je  Bilić.
Zadar je vrlo zanimljiv brojnim kruzerima, Aida već dugi niz godina  uplovljava, a vrlo čest odabir je i za kruzere Royal Caribien-a, ali i ostale  velike brodove, iako Dubrovnik daleko odskače kao kruzerska destinacija, brojkama od 800 tisuća do milijun putnika godišnje.
No, mjesta za napredak ima, a pozitivni razgovori i interes na sajmu na  Floridi daju Zadru vjetar u leđa.
Dodajmo i kako su na Mediteranu najpopularnije kruzerske destinacije Barcelona u Španjolskoj na koju vrlo često padne odabir kao home  port brojnih kruzera, te Venecija u Italiji.