Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

U osam godina spis promijenio pet sudaca

30.03.2016. 22:00
U osam godina spis promijenio pet sudaca


Općinsko državno odvjetništvo tereti ih zbog računalne prijevare i krivotvorenja puštanjem u promet lažnih britanskih i brazilskih bankovnih kartica
Zbog nedolaska trojice od četvoro optuženih, jučer je odgođeno suđenje Zadranima Tomislavu Peši i Marinu Golešu te Zagrepčanima Damiru Misiru i Draganu Ćoriću.
 kojima su počinili transakcije putem POS uređaja tvrtke Alter ego i oštetili Zagrebačku banku za 280.000 kuna.
Sudac Ante Bačić, peti sudac u proteklih osam godina kojemu je ovaj spis u rukama, na samom početku ročišta, koje je zbog proteka vremena trebalo započeti ispočetka, kazao je kako ga je dan ranije kontaktirao trećeoptuženi Misir i pitao jesu li ostala trojica suoptuženika primili pozive, a kad mu je odgovorio potvrdno, sudac je kazao kako mu je rekao da će onda doći na raspravu. No dodao je kako ga je Misir nazvao ponovno, svega minutu prije početka rasprave i ispričao nedolazak kazavši kako ne može doći zbog zdravstvenih problema koje je imao tijekom noći ujedno obećavši da će o tome sudu na vrijeme dostaviti liječničku dokumentaciju.
Odvjetnik prvoptuženog Peše ispričao je svog branjenika kazavši kako je on, budući se očitovao o krivnji, mislio da ne treba nazočiti. Sudac Bačić ipak je odlučio ispisati dovedbeni nalog za sve koji se nisu odazvali te da će taj nalog opozvati ako mu se prije rasprave jave i potvrde dragovoljni dolazak. Što se, pak, Dragana Ćorića tiče, konstatirano je kako je on u prosincu prošle godine promijenio ime, a to proizlazi iz podataka Ministarstva unutarnjih poslova.
Na posljednjoj raspravi održanoj 10. travnja 2015. godine zamjenica općinskog državnog odvjetnika Darija Buškulić Padovan odustala je od kaznenog progona protiv sve četvorice za računalnu prijevaru jer je relativna zastara za kazneni progon u odnosu na to djelo nastupila još 2011. godine.
Za preostali dio optužnice koji ih tereti za prijevaru krivotvorenjem kartica sva četvorica su kazala kako se ne osjećaju krivima i najavili iznošenje obrane na kraju dokaznog postupka.
Inače, tvrtka za prodaju Nissan automobila Alter ego ugašena je prije tri godine, a bila je u vlasništvu Tomislava Peše koji je bio spreman nagoditi se s tužiteljstvom i prihvatiti uvjetnu osudu ili zamjenu kazne za društveno koristan rad. U međuvremenu je sudski vještak sudu dostavio nalaz i mišljenje kojim je utvrđeno čiji je potpis na spornim karticama pa ostaje za vidjeti hoće li itko od optuženika promijeniti očitovanje o krivnji na sljedećem ročištu ili iskazati želju za nagodbom s tužiteljstvom koje sada zastupa Branka Rukavina.